Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-02-2024 10:07

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Ονούφριου Κουλλά στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, στις Βρυξέλλες

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, η οποία συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Στο πλαίσιο των χθεσινών εργασιών της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του ΕΚ (ECON) συζητήθηκαν τα 25χρονα του ευρώ και το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ). Ο βουλευτής κ. Ονούφριος Κουλλά, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, προέβη στην πιο κάτω παρέμβαση:

«Το 2012 έγιναν αρκετές μεταρρυθμίσεις στη νομισματική πολιτική της ΕΕ και επιτεύχθηκε μεγάλη πρόοδος. Το ίδιο θεωρώ έγινε και το 2014 με την Τραπεζική Ένωση. Εκείνο όμως που πρέπει να παραδεχθούμε είναι, από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής, ότι δεν έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Και σε μία ΟΝΕ, πραγματικά πρέπει να υπάρξει συντονισμός, πραγματικά πρέπει να υπάρξουν κοινοί κανόνες που να ακολουθούνται. Κανόνες είχαμε πάντοτε, αλλά σχεδόν πάντοτε δεν τηρούνταν. Αυτό ήταν το πρόβλημα, θεωρώ, και στα αρχικά στάδια της δεκαετίας του 2000, ήταν οι μεγάλες χώρες που ζητούσαν συνεχώς εξαιρέσεις και ακολούθησαν μετά και οι νότιες χώρες.

Αλλά εν πάση περιπτώσει, αυτό που συμφωνήσαμε τώρα ελπίζω να τηρηθεί, όπως επίσης και οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες να γίνουν σε εθνικό επίπεδο για να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις, ώστε η ΕΕ να γίνει πράγματι μία παγκόσμια ανταγωνιστική οικονομία στο σύνολό της. Ελπίζω τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης πράγματι να ενισχύσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε να πετύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει, να μειώσουμε τα χρέη, να μειώσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα, να μην ζητούμε συνέχεια εξαιρέσεις. Εδώ και τριάντα χρόνια που μελετώ, ζητούμε εξαιρέσεις.

Θέλω να προσθέσω δύο πράγματα: Το ένα είναι ότι αν θέλουμε πράγματι η ΕΕ να είναι ισχυρή και να μπορεί να απορροφά τις ασύμμετρες απειλές και τα ασύμμετρα οικονομικά σοκ, πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της από το 1%. Δεν μπορεί ο κοινός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός εδώ και τόσα χρόνια να είναι στο 1% του ΑΕΠ. Και ένα τελευταίο σημείο, να πω ότι, πρέπει να κάνουμε το ευρώ ελκυστικό νόμισμα, ώστε να θέλουν να ενταχθούν οι χώρες. Κάποιες χώρες που εντάχθηκαν το 2004 ακόμη δεν έχουν μπει στο ευρώ και μάλλον δεν θέλουν να μπουν, παρότι θεωρητικά ήταν υποχρεωτικό. Ας το δούμε και με τη νέα διεύρυνση πώς θα το κάνουμε, γιατί το ευρώ θα γίνει πιο ισχυρό όσο πιο πολλές χώρες το υιοθετήσουν». 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)