Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-02-2024 15:42

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Χρύση Παντελίδη, Μέλους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, στις Βρυξέλλες.

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και την τρέχουσα βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Τη δεύτερη σύνοδο της Ολομέλειας απασχόλησε το μέλλον της ενιαίας αγοράς και της φορολογίας της ΕΕ. Ο βουλευτής κ. Χρύσης Παντελίδης, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, προέβη στην πιο κάτω παρέμβαση:

«Από πολιτικής άποψης, κάθε φορολογική πολιτική – ενιαία ή εθνική - πρέπει να είναι:

  1. ΔΙΚΑΙΗ. Ο όρος «δίκαιη» καλύπτει και το «δίκαιη για όλους τους πολίτες», όμως – στην περίπτωση της ευρωπαϊκής κοινής αγοράς – «δίκαιη για όλες τις χώρες της Ε.Ε. και κυρίως τις μικρές, που, λόγω μεγέθους, έχουν περιορισμένες δυνατότητες ή επιλογές».
  2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ. Δηλαδή να ενθαρρύνει την ανάπτυξη, να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων μας, αλλά και να ενισχύει τα δημόσια ταμεία.
  3. ΑΠΛΗ. Ώστε να είναι κατανοητή και εύκολα εφαρμόσιμη, προκειμένου να ΜΗΝ ταλαιπωρεί τους φορολογούμενους και τους επαγγελματικούς κλάδους που ασχολούνται με το θέμα και να ΜΗΝ αφήνει χώρο για φοροδιαφυγή ή άλλες απάτες.

Κυρίως, όμως, κάθε φορολογική πολιτική πρέπει ΝΑ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ. Και για να έχει νόημα, πρέπει να είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ. Δηλαδή, να σέβεται τους ευρωπαίους φορολογούμενους – πολίτες και επιχειρήσεις – ώστε να διαπιστώνουν ότι, πληρώνοντας φόρους, «αγοράζουν» άμυνα και ασφάλεια, «αγοράζουν» παγκόσμια επιρροή, «αγοράζουν» καθαρό περιβάλλον, «αγοράζουν» δημόσιες υποδομές, «αγοράζουν» υπηρεσίες υγείας, «αγοράζουν» υψηλού επιπέδου παιδεία, «αγοράζουν» ψηφιακή πρόσβαση για όλους ανεξαιρέτως, «αγοράζουν» καλύτερη ποιότητα ζωής». 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)