Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-02-2024 14:06

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε αντιπροσωπία της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (All Party Parliamentary Group for Cyprus – APPG-CYP) που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μετά από σχετική πρόσκληση.

Της αντιπροσωπίας της Βουλής των Κοινοτήτων ηγείται η Πρόεδρος της Ομάδας, βουλεύτρια του Συντηρητικού Κόμματος κ. Caroline Nokes και σε αυτήν συμμετέχουν επίσης ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ομάδας, Συντηρητικός βουλευτής, Sir Roger Gale και οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος κ. Fabian Hamilton (Αντιπρόεδρος του APPG-CYP), κ. Bambos Charalambous (Επίτιμος Γραμματέας του APPG-CYP) και το Μέλος κ. Paulette Hamilton. Την αντιπροσωπία συνοδεύει ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου κ. Χρίστος Καραολής.

Η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε τη στενή συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλίων των δύο χωρών, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στην Κύπρο το 2022 και συνακόλουθα στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Λονδίνο, που πραγματοποίησε η κα Δημητρίου το 2023.

Αναφερόμενη στο κυπριακό πρόβλημα, η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για το έργο της Ομάδας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, τη θέση αρχών που τηρεί στο θέμα αυτό, καθώς και για τη στήριξη στις προσπάθειες επίλυσής του. Σημειώνοντας ως θετική εξέλιξη τον διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. María Ángela Holguín Cuéllar, η Πρόεδρος τη Βουλής υπογράμμισε ότι στόχος της πλευράς μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, προς επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εντός του συμφωνημένου πλαισίου και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Καταδίκασε, επίσης, την απαράδεκτη ρητορική για επίλυση του προβλήματος στη βάση δύο κρατών που υιοθετεί η Τουρκία καθώς και τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές της, όπως η πρόσφατη επίθεση που σημειώθηκε κατά μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Πύλα, και εξέφρασε ευχαριστίες για τη άμεση αντίδραση και στάση αρχών που τήρησε το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο αυτό.

Η Πρόεδρος του APPG κ. Caroline Nokes επαναβεβαίωσε τη βούληση της Ομάδας να συνεχίσει να εγείρει το κυπριακό πρόβλημα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν με στόχο την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επισήμανε, εξάλλου, ότι διαχρονικός στόχος της Ομάδας, είναι η ενημέρωση όλων των μελών του Βρετανικού Κοινοβουλίου και της εκάστοτε κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για το κυπριακό πρόβλημα.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ομάδας Sir Roger Gale τόνισε την ανάγκη για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού και ότι ο διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αποτελεί σημαντική ευκαιρία για δημιουργία νέας δυναμικής στο πλαίσιο αυτό. Υπογράμμισε περαιτέρω ότι οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν χωρίς αθέμιτες παρεμβάσεις και καταδίκασε τη στάση της Τουρκίας κατά την προηγούμενη διαπραγματευτική διαδικασία.

Τα Μέλη της Ομάδας κ. Fabian Hamilton κ. Bambos Charalambous και κα Paulette Hamilton επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους για ενημέρωση και κινητοποίηση σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα εντός του Βρετανικού Κοινοβουλίου.

Αντηλλάγησαν, επίσης, απόψεις για το ζήτημα των αγνοουμένων και για την κλιμακούμενη ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και για τις σοβαρές συνέπειες στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, με ιδιαίτερη έμφαση στις δυσανάλογες μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει και αναμένεται να αντιμετωπίσει η Κύπρος. Συναφώς, η Πρόεδρος της Βουλής στηλίτευσε την εργαλειοποίηση από την Τουρκία παράτυπων μεταναστών στην Κύπρο. 

Τέλος, η Πρόεδρος της Βουλής απένειμε στον Επίτιμο Πρόεδρο της Ομάδας Sir Roger Gale το Τιμητικό Μετάλλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την μακροχρόνια προσφορά του στην Κύπρο και το λαό της και την έμπρακτη στήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)