Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-02-2024 17:39

Ο Πρόεδρος και Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων είχαν συνάντηση με αντιπροσωπία της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης, τα Μέλη της Επιτροπής κ. Γιώργος Λουκαΐδης, κα Μαρίνα Νικολάου, κ. Κωστής Ευσταθίου και το μη μέλος της Επιτροπής κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο (All Party Parliamentary Group for Cyprus – APPG-CYP) στο πλαίσιο των επαφών της κατά την παραμονή της στην Κύπρο.

Την αντιπροσωπία αποτελούν η κα Caroline Nokes (επικεφαλής - Συντηρητικό Κόμμα) Πρόεδρος της Ομάδας, ο Sir Roger Gale (Συντηρητικό Κόμμα) Επίτιμος Πρόεδρος της Ομάδας, ο κ. Fabian Hamilton (Εργατικό Κόμμα), Αντιπρόεδρος της Ομάδας, ο κ. Bambos Charalambous (Εργατικό Κόμμα) Επίτιμος Γραμματέας της Ομάδας και το Μέλος, κα Paulette Hamilton (Εργατικό Κόμμα). Τους Βρετανούς βουλευτές συνοδεύει ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου κ. Χρίστος Καραολής.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπία, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην επιδίωξη της Κύπρου να καταστεί πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην πολυτάραχη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η αδιάλλακτη ωστόσο στάση της Τουρκίας, οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις από πλευράς της, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και οι διαρκείς απειλές που εκτοξεύει κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δυναμιτίζουν τις όποιες προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε ότι η απόδοση κινήτρων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να έχει ως στόχο τη δημιουργία θετικού κλίματος, χωρίς να λειτουργεί αντιπαραγωγικά ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπίας κα Nokes, υπογράμμισε τη στήριξη και αλληλεγγύη του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδικότερα των μελών της Ομάδας στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.  

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι Κύπριοι βουλευτές σημείωσαν πως δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, ωστόσο η διαιώνιση του στάτους κβο, εντείνει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα και δεν μπορεί να συνεχιστεί ενώ υπογράμμισαν την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης το συντομότερο μιας βιώσιμης λύσης, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Οι βρετανοί βουλευτές ανέφεραν πως 50 χρόνια εισβολής και κατοχής είναι πάρα πολλά και εξέφρασαν τη στήριξη τους για λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Παράλληλα, καταδίκασαν τις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για άνοιγμα και τουριστική εκμετάλλευση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, όπως και τις πρακτικές προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που χρησιμοποιούν το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία, στην προσπάθεια τους να επηρεάσουν Μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου. 

Κατά τη συνάντηση, εξάλλου, συζητήθηκαν θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, και κυρίως η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)