Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-02-2024 16:15

Συμμετοχή κ. Σενέκη στις εργασίες της 23ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Άρχισαν χθες στη Βιέννη οι εργασίες της 23ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Ο βουλευτής κ. Χρίστος Σενέκης σε παρέμβασή του σε συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, με θέμα την προώθηση μιας κοινής προσέγγισης του ΟΑΣΕ για την οικονομική και περιβαλλοντική ασφάλεια, ανέφερε ότι εν μέσω κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων, η προώθηση μιας κοινής προσέγγισης, αποτελεί πολύ δύσκολη πρόκληση και ότι η συλλογική μας ευημερία εξαρτάται από τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Σενέκης σημείωσε ότι τις τελευταίες δεκαετίες είχε επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην περιοχή του ΟΑΣΕ, γεγονός που αντανακλάτο στους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Ωστόσο, πρόσθεσε, έχουν εμφανιστεί νέες προκλήσεις που απαιτούν συλλογική δράση, όπως η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου. Ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε περαιτέρω ότι οι οικονομίες κλονίστηκαν από την κρίση του Covid-19, ενώ ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει την κρίση του κόστους ζωής, η οποία επιβαρύνει ιδιαίτερα τα ευάλωτα νοικοκυριά. Υπογράμμισε δε ότι η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος γενικευμένης αστάθειας, καθώς και οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, δυσχεραίνουν περαιτέρω τις προσπάθειες των κυβερνήσεων για μείωση του πληθωρισμού. 

O κ. Σενέκης τόνισε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων Κρατών, η διασφάλιση υιοθέτησης πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και η χρηστή διακυβέρνηση αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη οικονομικής ευημερίας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Καταληκτικά δε σημείωσε ότι η προώθηση περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμων πολιτικών αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ευημερία.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα