Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-02-2024 16:19

Παρέμβαση βουλευτή κ. Χρίστου Σενέκη στην 23η Χειμερινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη

Συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της 23ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

O βουλευτής κ. Χρήστος Σενέκης σε παρέμβασή του στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα τις επιπτώσεις στην ασφάλεια από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη, ήδη αξιοποιείται ακόμα και χωρίς να το γνωρίζουμε σε αρκετά συστήματα που χρησιμοποιούμε, καθώς και ότι ο δυνητικός αντίκτυπός της αναμένεται να λάβει σημαντικές διαστάσεις και να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και των μεταφορών, μεταξύ πολλών άλλων.  

Ο κ. Σενέκης επισήμανε, ωστόσο, ότι την ίδια στιγμή ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι λόγω της έλλειψης επαρκών ελέγχων στην αλματώδη πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης και ότι οι κίνδυνοι αυτοί θα αυξάνονται σε μέγεθος και πολυπλοκότητα καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα προχωρεί και θα γίνεται πιο διάχυτη και ισχυρή. Προειδοποίησε δε ότι κακόβουλη χρήση προηγμένων τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ουσιώδη συστήματα, να χειραγωγήσει δεδομένα και να τροφοδοτήσει εκστρατείες παραπληροφόρησης. Ο κ. Σενέκης υπογράμμισε ότι απαιτείται η λήψη κατάλληλων μέτρων, ώστε η πρόοδος των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης να μεγιστοποιεί όχι μόνο τα κέρδη των εταιρειών που τα αναπτύσσουν, αλλά και να εξυπηρετεί το δημόσιο καλό. Πρέπει, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, να δημιουργηθεί ισχυρό νομικό πλαίσιο, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Βασικά στοιχεία του νομικού πλαισίου πρέπει να είναι η διασφάλιση της συμμόρφωσης και της εποπτείας από αρμόδιες αρχές, η πρόληψη της μεροληψίας και των διακρίσεων στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και η διασφάλιση λογοδοσίας όσων καταχρώνται τις δυνατότητές της.

Καταληκτικά ο κ. Σενέκης επισήμανε ότι αν και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της εμφάνισης νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, εντούτοις βρισκόμαστε μόνο στην αρχή αυτής της επανάστασης και ότι η εξεύρεση συντονισμένων λύσεων είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές προκλήσεις που συνεπάγεται η ραγδαία πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και να αποκομίσουμε τα οφέλη από αυτήν.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

Σχετικά Ανακοινωθέντα