Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-02-2024 20:07

Συμμετοχή της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ

Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες.

Το κύριο θέμα συζήτησης της Συνόδου ήταν η ανάγκη ταχείας και ταυτόχρονα διαρθρωτικής αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης στον γεωργικό τομέα. Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη βούλησή του για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανησυχιών των γεωργών και έδωσε πολιτική καθοδήγηση στα μέτρα που χρειάζεται να εφαρμοστούν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε παραδοχή από το σύνολο των ομιλητών και Υπουργών και τον Επίτροπο Γεωργίας πως τα αιτήματα των γεωργών δεν αρκεί να εισακουστούν, αλλά χρειάζεται να τεθούν σε πλαίσιο βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων έμπρακτης στήριξης.

Σε παρέμβασή της η δρ Παναγιώτου τόνισε:

«Είμαι εδώ εκφράζοντας και τα αιτήματα των αγροτών της χώρας μου. Οι αγρότες και οι αγρότισσές μας εμπλέκονται σε έναν ζωτικής σημασίας τομέα, γι’ αυτό οφείλουμε να τους παρέχουμε τα απαραίτητα εργαλεία για την παραγωγή τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος και των αγροτικών περιοχών, καθώς και τη διασφάλιση του εισοδήματός τους. Η πράσινη μετάβαση είναι απαραίτητη, αλλά για να είναι δίκαιη και αποδοτική, θα πρέπει να συμβάλουμε στην ομαλή προσαρμογή των γεωργών μας, αντισταθμίζοντας τη μείωση των εισοδημάτων τους με κατάλληλη χρηματοδότηση».

Ως εκ τούτου, η Κύπρος κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις διαφοροποίησης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), που ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνουν:

  1. Βραχυπρόθεσμες προτάσεις μείωσης του διοικητικού φόρτου που επωμίζονται οι γεωργοί.
  2. Μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτάσεις απλοποίησης και παροχής ευελιξίας στην εφαρμογή της ΚΓΠ.
  3. Πρόσθετη στήριξη των γεωργών για διασφάλιση της υλοποίησης της πράσινης μετάβασης και της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ.
  4. Διασφάλιση ευέλικτων διαδικασιών τροποποίησης των Στρατηγικών σχεδίων, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των γεωργών και στις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών.
  5. Ελάφρυνση των δεσμεύσεων και εξαίρεση των μικρών γεωργών στο πλαίσιο εφαρμογής της αιρεσιμότητας.
  6. Περαιτέρω στήριξη των γεωργών με την εισαγωγή νέου μέτρου παραχώρησης προσωρινής έκτακτης ενίσχυσης σε όσους πλήττονται από εσωτερικές ή και εξωγενείς κρίσεις.

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης η δρ Παναγιώτου εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι στα συμπεράσματά του μετά το Συμβούλιο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας συμπεριέλαβε και εισηγήσεις που κατέθεσε η Κυπριακή Δημοκρατία και τόνισε τη σημασία υλοποίησης των δρομολογηθέντων μέτρων.

Τέλος, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου η Επιτροπή παρουσίασε την υποχρεωτική χρήση του ψηφιακού συστήματος «CATCH» για την αντιμετώπιση της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας. Η δρ Παναγιώτου στήριξε την προσπάθεια της Επιτροπής για προώθηση της χρήσης του «CATCH» από τρίτες χώρες ως ενέργεια που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού.

(ΜΠατ/ΕΑθ/ΝΓ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα