Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-03-2024 08:55

Δήλωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας

H Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Η 8η Μαρτίου αποτελεί μια αφορμή για να γίνει μια υπενθύμιση των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν στην κοινωνία για την ουσιαστική εδραίωση της αρχής της ισότητας των δύο φύλων, αλλά παράλληλα, αποτελεί ημέρα τιμής των γυναικών ανά το παγκόσμιο, που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών και την πάταξη των στερεοτύπων.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συνοδεύεται με το θέμα «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο». Oι γυναίκες του ΟΗΕ επισημαίνουν πέντε βασικούς τομείς που χρειάζονται την κοινή μας δράση για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες δεν θα μείνουν πίσω:

1.    Επένδυση στις γυναίκες: Ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο χρόνος τελειώνει. Η ισότητα των φύλων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η επένδυση στις γυναίκες είναι επιτακτική ανάγκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ακρογωνιαίος λίθος για την οικοδόμηση κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς. Η πρόοδος για τις γυναίκες μας ωφελεί όλους.

2.    Τερματισμός της φτώχειας

Η πανδημία του COVID, οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι κλιματικές καταστροφές και η οικονομική αναταραχή έχουν ωθήσει επιπλέον 75 εκατομμύρια ανθρώπους στη σοβαρή φτώχεια από το 2020. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερες από 342 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έως το 2030, καθιστώντας την άμεση δράση ζωτικής σημασίας.

3.    Εφαρμογή χρηματοδότησης με γνώμονα το φύλο

Λόγω των συγκρούσεων και της αύξησης των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων, πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το 75% των χωρών θα περιορίσουν τις δημόσιες δαπάνες έως το 2025. Η λιτότητα επηρεάζει αρνητικά τις γυναίκες και παραγκωνίζει τις δημόσιες δαπάνες για βασικές δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνική προστασία.

4.    Μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και κοινωνία φροντίδας

Το τρέχον οικονομικό σύστημα επιδεινώνει τη φτώχεια, την ανισότητα και την περιβαλλοντική υποβάθμιση, επηρεάζοντας δυσανάλογα τις γυναίκες και τις περιθωριοποιημένες ομάδες. Οι υποστηρικτές των εναλλακτικών οικονομικών μοντέλων προτείνουν μια στροφή προς μια πράσινη οικονομία και κοινωνία φροντίδας που ενισχύει τις φωνές των γυναικών.

5.    Υποστήριξη των φεμινιστών που κάνουν αλλαγές

Οι φεμινιστικές οργανώσεις πρωτοστατούν στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας των γυναικών. Ωστόσο, λειτουργούν λαμβάνοντας ένα πενιχρό 0,13 τοις εκατό της συνολικής επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας.

Η κυριότερη πρόκληση πάντως παραμένει η συνεχής προσπάθεια αλλαγής κουλτούρας και πάταξης των στερεοτύπων, όπως επίσης και η διαρκής εκπαίδευση, σε όλα τα επίπεδα, για απαλλαγή των νοοτροπιών που στέκονται εμπόδιο στην κατάκτηση από τις γυναίκες του δικαιωματικά ίσου ρόλου τους στην κοινωνία.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζόμενων αντρών και γυναικών και να τους/τις ενημερώνει τόσο για τα δικαιώματά τους, όσο και για τη διεκδίκηση και τη δικαίωσή τους, όταν υφίστανται έμφυλες διακρίσεις στην πρόσβαση στην απασχόληση, στην ανέλιξη, στη μετάθεση, στην απόλυση, στην παρενόχληση και σεξουαλική παρενόχληση, στην προστασία της μητρότητας κτλ.

(ΝΓιαν/ΕΑθ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα