Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-06-2024 18:27

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού στην τελετή εγκαινίων του Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή εγκαινίων του Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος, η λειτουργία του οποίου αποτελεί ορόσημο στο σύστημα σύγχρονης αντιμετώπισης περιστατικών τραύματος στη χώρα μας. Η σημερινή παρουσία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας εδώ αποδίδει, άλλωστε, τη σημασία που δίνει η πολιτεία σε καινοτόμες δράσεις προς όφελος πάντα του ασθενή, όπως αυτή της σύστασης και λειτουργίας Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος.

Τα διαχρονικά κενά στην αντιμετώπιση του τραύματος στη χώρα μας και ο αύξων αριθμός των τραυματισμών προέβαλαν ως απόλυτη αναγκαιότητα την ακόμη πιο έγκαιρη και εξειδικευμένη παρέμβαση στη διαχείριση των περιστατικών αυτών.

Από τα στοιχεία που λαμβάνω από το αρχείο τραύματος, φαίνεται ότι η εδώ και σχεδόν δύο χρόνια λειτουργία του Κέντρου συνεισφέρει τα μέγιστα. Οι αριθμοί μιλούν άλλωστε από μόνοι τους. Για σημαντική περίοδο, πριν τη λειτουργία του Κέντρου Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας (03/2021-09/2022), η διάρκεια νοσηλείας τραυματιών με σημαντικό βαθμό σοβαρότητας τραυματισμού σε θάλαμο ήταν 20,12 μέρες. Μετά τη λειτουργία Κέντρου Τραύματος και για αντίστοιχη χρονική περίοδο (09/2022-04/2024), η διάρκεια αυτή μειώθηκε στις 15,15 μέρες. Αντίστοιχα, φθίνουσα πορεία παρουσιάζει η διάρκεια νοσηλείας για τραυματισμούς με μεγαλύτερο βαθμό σοβαρότητας, όπου από 38,63 μέρες μειώθηκε στις 16,91 μέρες.

Επιπλέον, στο Νοσοκομείο Λευκωσίας έχουν αντιμετωπιστεί 1.628 περιστατικά με αμβλύα τραύματα και 96 διατητρένοντα σε διάστημα 21 μηνών, από 19/09/2022 μέχρι 04/04/2024. Πεντακόσια τριάντα περιστατικά έχουν αντιμετωπιστεί από το Κέντρο Τραύματος. Από αυτά, το 97,19% έχει επιβιώσει, ενώ η θνητότητα αποτελεί το 2,81% των περιστατικών αυτών, σε σχέση με 3,45% της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου.

Για τους λόγους αυτούς, θεωρώ ότι η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας ήταν καίρια ως προς την προώθηση της μελέτης για αναδιοργάνωση του συστήματος τραύματος στην Κύπρο και λειτουργίας ενός εξειδικευμένου Κέντρου παροχής υπηρεσιών προς τους τραυματίες.

Η λειτουργία του Κέντρου Τραύματος αναντίλεκτα προσφέρει στους ασθενείς άμεση προσβασιμότητα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στη βάση διεθνών πρωτοκόλλων. Προσφέρει ακόμη την ευκαιρία στο σύστημα υγείας να εντάσσει καινοτόμες εξειδικευμένες υπηρεσίες, αναβαθμίζοντας και βελτιώνοντας συνεχώς τη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η θέσπιση και λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τραύματος, με την υφιστάμενη σύστασή της, ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας ως προς την επιστημονική προσέγγιση του θέματος. Επί τη ευκαιρία, να ευχαριστήσω την Πρόεδρο και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την ουσιαστική συνεισφορά τους στην υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων προς οργάνωση ενός επιστημονικά καταρτισμένου Κέντρου Τραύματος, αλλά και την εποπτεία των εργασιών του ως προς την αποδοτική λειτουργία του στο πλαίσιο της αναβάθμισης του συστήματος τραύματος στην Κύπρο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η Πρόεδρος της Επιτροπής, της οποίας η ηγεσία, το όραμα και η αφοσίωση υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες στη δημιουργία και λειτουργία του Κέντρου. Μια συνεχής εργασία, που κάποιες φορές διεξάχθηκε υπό αντίξοες συνθήκες.

Όπως είμαι ενήμερος, στο Κέντρο Τραύματος χρησιμοποιείται ήδη εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας, ενώ στελεχώνεται με κατάλληλα καταρτισμένο και έμπειρο ιατρικό, νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό, το οποίο συμβάλλει στην καίρια φροντίδα των ασθενών και στην ανθρωποκεντρική τους προσέγγιση. Σύντομα αναμένεται η παράδοση των αναβαθμισμένων κτηριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου, η οποία θα συντείνει τα μέγιστα στην περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του.

Κυρίες και κύριοι, θεωρώ πως για ένα σύγχρονο κράτος, η υγεία και ο τρόπος διαχείρισης της, ως ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο σε όλους, αποτελεί πανάκεια. Η ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών και της ικανοποίηση των ασθενών είναι άρρητα συνυφασμένες με αυτό.

Να ευχαριστήσω λοιπόν με τη σειρά μου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία του εδώ και την έμπρακτη στήριξη του έργου στο ανώτατο πολιτικά επίπεδο. Να ευχαριστήσω επίσης τον ΟΚΥπΥ και όλους τους συμμετέχοντες σε αυτή την κοινή προσπάθεια και να ευχηθώ στην αειφορία και περαιτέρω εξέλιξη του έργου. 

(ΓΣ/ΑΦ)