Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-06-2024 08:04

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην τελετή εγκαινίων του Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση, μια μέρα σταθμό για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, για την τέλεση των εγκαινίων του Παγκύπριου Κέντρου Τραύματος. Ενός σύγχρονου Κέντρου, το οποίο εστιάζει στην παροχή εξειδικευμένης φροντίδας σε ασθενείς, κάτι που έλειπε. Γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι σε τέτοιου είδους τραύματα να υπάρχει άμεση ανταπόκριση. Άρα, το πιο σημαντικό που κρατάμε από τη σημερινή εκδήλωση είναι ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε σαφώς πιο γρήγορα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή συνανθρώπων μας που έχουν αυτή την ανάγκη.

Η λειτουργία του Κέντρου έρχεται να καλύψει ένα κενό, και θα ήθελα με την ευκαιρία να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, την κα Γιαννάκη, την Επιτροπή και το ιατρικό προσωπικό για τα αποτελέσματα.

Όπως πολλές φορές έχω αναφέρει –πραγματικά το πιστεύω– για μας ο τομέας της υγείας, μαζί με αυτόν της παιδείας, αποτελούν τους πιο σημαντικούς τομείς. Είναι δύο τομείς όπου το κράτος έχει πρωταρχική ευθύνη να προσφέρει σε όλους τους πολίτες του την ίδια προσβασιμότητα και, πάνω από όλα, ποιοτικές υπηρεσίες.

Οι πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο αποτελούν τη βασική συνιστώσα των αποφάσεων και δράσεών μας και σας διαβεβαιώ ότι η προώθηση αντίστοιχων έργων είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας. Θεωρούμε χρέος μας ως Πολιτεία να μεριμνήσουμε για την παροχή ποιοτικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και να διασφαλίσουμε την έγκαιρη πρόσβασή τους σε αυτές.

Η εφαρμογή του ΓεΣΥ, ως μιας εκ των σημαντικότερων κοινωνικών μεταρρυθμίσεων από ιδρύσεως της Δημοκρατίας, άνοιξε νέους δρόμους στην παροχή υπηρεσιών υγείας και ως Κυβέρνηση έχουμε σκοπό όχι μόνο να το διαφυλάξουμε, αλλά να το αναβαθμίσουμε, να το προστατεύσουμε, να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, με βασικό μας στόχο –και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να εργαστούμε από κοινού– το πώς ενισχύουμε περισσότερο τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Η λειτουργία του Κέντρου είναι αυτόν τον στόχο που εξυπηρετεί, ενισχύει τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

Αναφέρθηκε προηγουμένως, και συμφωνώ απόλυτα, ότι ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και, κατ’ επέκταση, τα δημόσια νοσηλευτήριά μας είναι για τα δύσκολα, διαχρονικά. Μεγαλώνοντας, ήξερα ότι όλα τα δύσκολα περιστατικά κατέληγαν στα νοσοκομεία μας, γιατί μόνο αυτά, λόγω εξοπλισμού και πολλών άλλων παραγόντων, μπορούσαν με επιτυχία να ανταποκριθούν. Είναι για αυτόν τον λόγο που τα στηρίζουμε. Η πρόσφατη δημοσίευση του τροποποιητικού νόμου του ΟΚΥπΥ, που επιτρέπει την παράταση της χρηματοδότησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων για ακόμη ένα έτος, ήταν μια συνειδητή επιλογή. Άρα, αναμένουμε τώρα και τη δική σας εσωτερική εργασία, ακριβώς για να ανεβάσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια μας, που είναι στολίδι, εκεί που τους αξίζει να είναι.

(ΡΜ/ΓΣ/ΑΦ)