Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-06-2024 19:29

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στη θεατρική διασκευή «Τα Γυάλινα κλουβιά» από το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας

Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι απόψε εδώ μαζί σας, στην τελική γιορτή και την τελετή αποφοίτησης του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας Στροβόλου.

Είμαι εδώ, για να χαρώ μαζί σας τη θεατρική παράσταση που ετοιμάσατε και να δω το αποτέλεσμα της εφαρμογής μέρους του προγράμματος «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού – Παιδιά Πρεσβευτές Πολιτισμού» στο σχολείο σας και να εισπράξω την ανατροφοδότηση που χρειαζόμαστε ως Υφυπουργείο Πολιτισμού για τον καλύτερο σχεδιασμό του προγράμματος.

Με σκοπό την πολιτισμική συνείδηση και έκφραση ως εγκάρσια δεξιότητα διά βίου μάθησης, το Υφυπουργείο Πολιτισμού σχεδιάζει το πρόγραμμα «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού – Παιδιά Πρεσβευτές Πολιτισμού», στο πλαίσιο του οποίου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον αρχαίο, παραδοσιακό και σύγχρονο πολιτισμό τους. Στόχος μας είναι η πολιτιστική παιδεία να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας διαμόρφωσης της ταυτότητάς τους και καλλιέργειας της συναισθηματικής τους νοημοσύνης.

Ως μέρος του προγράμματος, τα παιδιά επισκέπτονται χώρους πολιτισμού, έρχονται σε επαφή τον πολιτισμό και τους δημιουργούς του και εκφράζουν μέσα από τις τέχνες απόψεις και συναισθήματα αναφορικά με το πώς υπάρχουν και συνυπάρχουν, ανακαλύπτοντας και καλλιεργώντας τα ταλέντα τους.

Στόχος μας επίσης είναι να διαχειριστούμε κρίσιμα αξιακά ζητήματα μέσα από τις τέχνες. Δημιουργοί από διάφορες τέχνες, ως πρεσβευτές πολιτισμού, συνεργάζονται με σχολεία και υλοποιούν σχέδια δράσης, τα οποία επικοινωνούν με την ευρύτερη κοινότητα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει επίσημα την πιλοτική υλοποίησή του τον Σεπτέμβριο του 2024. Η λογοτεχνία, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η μουσική, ο χορός, οι εικαστικές τέχνες, η αρχαιολογία, και η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, ως οχήματα, θα ταξιδέψουν τα παιδιά σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και συνύπαρξης με σκοπό τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.

Απόψε θα σπάσουμε μαζί τα «γυάλινα κλουβιά» και θα γεμίσουμε τη ζωή μας με πολιτισμό και αξίες ουσιαστικές. Θα ανακαλύψουμε τρόπους να υπάρχουμε με αξιοπρέπεια και να συνυπάρχουμε με σεβασμό. Όπως πολύ εύστοχα είχε πει ο Brecht: «Η Τέχνη δεν είναι καθρέφτης της πραγματικότητας αλλά σφυρί που την αναδομεί.»

Να γίνουμε πρέπει καλύτεροι, μέσα από τον πολιτισμό μας. Να αποκτήσουμε ρίζες, να προσδιορίσουμε την ταυτότητά μας, το ποιοι είμαστε, και μετά να ανοίξουμε τα φτερά μας, να ανακαλύψουμε τα ταλέντα μας, για να αναδομήσουμε τον κόσμο μας και να τον κάνουμε καλύτερο.

Συγχαίρω την Πρέσβειρα Πολιτισμού σας κα Χριστίνα Παυλίδου για την εποικοδομητική συνεργασία της με τη Διεύθυνση και τις εκπαιδευτικούς του σχολείου, τις οποίες και ευχαριστώ που αγκάλιασαν και στήριξαν το πρόγραμμα. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω θερμά την κα Έλενα Περικλέους, η οποία από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει αναλάβει τον ρόλο της Συντονίστριας Θεμάτων Πολιτιστικής Παιδείας, βοηθώντας μας να υλοποιήσουμε ένα σημαντικό κομμάτι του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Πρόεδρου Χριστοδουλίδη. Η κα Περικλέους σχεδίασε το πρόγραμμα «Σχολεία Πρεσβευτές Πολιτισμού – Παιδιά Πρεσβευτές Πολιτισμού», για το οποίο συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και το οποίο, όπως έχω ήδη αναφέρει, ελπίζουμε να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη συμβολή και του δικού σας σχολείου, το οποίο δέχθηκε την πρόσκλησή μας για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση και τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Τέλος, θέλω να πω ένα μεγάλο «Μπράβο» στα παιδιά που απόψε θα λάμψουν στη σκηνή.Κάθε επιτυχία εύχομαι στην παράστασή σας παιδιά μου και καλή συνέχεια στο Γυμνάσιο, όπου σας αναμένουν κι άλλα όμορφα ταξίδια και εμπειρίες!

(ΕΚ/ΕΠ/ΜΣ)