04-06-2024 19:49
Χαιρετισμός του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δρος Νικόδημου Δαμιανού στην τελετή έναρξης του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας
Καλησπέρα σε όλους.
Σας καλωσορίζω κι εγώ στη σημερινή τελετή, η οποία σηματοδοτεί –και γιορτάζει θα έλεγα– μία εξέλιξη πολύ σημαντική για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος κυβερνοασφάλειας στη χώρα μας.
Ο ορισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας ως Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας (NCC-CY) έρχεται να συμπληρώσει ένα σύνθετο πλέγμα πρωτοβουλιών, μέσω των οποίων διασφαλίζεται η θωράκιση, η ανθεκτικότητα και η βιωσιμότητα όχι μόνο των κρίσιμων υποδομών αλλά γενικότερα της οικονομίας –και ορθά έχει σημειώσει ο Γιώργος– της κοινωνίας της χώρας μας έναντι των συνεχώς αυξανόμενων απειλών και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
Μέχρι το 2025, οι οικονομικές απώλειες λόγω του κυβερνοεγκλήματος εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ενώ η παγκόσμια αγορά κυβερνοασφάλειας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μέχρι το 2026 στα 270 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 170 δισεκατομμυρίων το 2020. Οι αριθμοί αλλάζουν από έρευνα σε έρευνα, αλλά αναδεικνύουν το ίδιο πράγμα: τη σοβαρότητα του θέματος.
Οι ίδιες οι επιχειρήσεις ιεραρχούν την κυβερνοασφάλεια ανάμεσα στους τέσσερις κυριότερους κίνδυνους για το επόμενο έτος, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της PwC σε CEOs. Η παρούσα χρονική συγκυρία έχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία για τον τομέα. Βασικός λόγος η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της συχνότητας αλλά και της αποτελεσματικότητας των κυβερνοεπιθέσεων, δημιουργώντας νέες πολυπλοκότητες και σημεία τρωτότητας. Αυτός που πάντοτε ήταν ο αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της οποιασδήποτε κυβερνοάμυνας, ο ανθρώπινος παράγοντας, τώρα γίνεται ακόμη πιο ευάλωτος με την έλευση των deepfakes και της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.
Η αλήθεια είναι ότι καθώς οι δυνατότητες της τεχνολογίας διευρύνονται και ο ψηφιακός μετασχηματισμός εντείνεται, τόσο θα αυξάνονται και θα εξελίσσονται και οι απειλές. Μία ολιστική προσέγγιση στην κυβερνοασφάλεια καθίσταται, λοιπόν, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για όλους, δημόσιους οργανισμούς, επιχειρήσεις αλλά και τον κάθε πολίτη. Μία ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση που να περιλαμβάνει δομές και μέτρα συστηματικής πρόληψης και διαχείρισης κυβερνοασφάλειας, αλλά και μέτρα αντιμετώπισης και ανταπόκρισης σε περιστατικά κυβερνοασφάλειας. Αυτή την προσέγγιση ακολουθούμε και ως Υφυπουργείο για τη θωράκιση των κρίσιμων υποδομών του κράτους, μέσω της διαμόρφωσης ενός οριζόντιου πλαισίου κυβερνοασφάλειας για τον δημόσιο τομέα, και έχοντας παράλληλα εντάξει την ασφάλεια ως απαραίτητη παράμετρο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των τεχνολογικών έργων που υλοποιούμε.
Την ίδια προσέγγιση θα πρέπει να ακολουθεί και κάθε οργανισμός, ούτως ώστε να μπορεί να αναπτύξει τις εργασίες του με ασφάλεια στο σύνθετο περιβάλλον ευκαιριών και κινδύνων της ψηφιακής εποχής.
Να μην ξεχνούμε ότι το 99% των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμα εντάξει πλήρως την τεχνολογική αναβάθμιση στις στρατηγικές τους προτεραιότητες και επομένως χρειάζονται βοήθεια όσο αφορά το θέμα κυβερνοάμυνας. Η πολυδιάστατη δράση, που αναπτύσσει το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσω των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, αλλά και των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, που προσφέρει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το Κέντρο ενισχύει και υποστηρίζει τους διάφορους οργανισμούς να ενισχύσουν τα επίπεδα κυβερνοασφάλειάς τους.
Η ανάγκη επένδυσης σε κατάρτιση και ευαισθητοποίηση τονίζεται εξάλλου και σε πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, όπου αποτυπώνεται η εντεινόμενη ανησυχία από την έλλειψη κυβερνοδεξιοτήτων και ειδικών στην κυβερνοασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, και καταγράφεται η δυστοκία ανάληψης δράσης από τις επιχειρήσεις παρά τη γενική συναίνεση ότι η κυβερνοασφάλεια αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.
Άκρως σημαντική θεωρείται και η δημιουργία μίας διασυνδεδεμένης κοινότητας κυβερνοασφάλειας στην οποία αποσκοπεί το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού, μέσω της οποίας διευκολύνεται η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης, προάγεται η καινοτομία και προωθείται η συνεργασία μεταξύ της επιχειρηματικής και της ερευνητικής κοινότητας της χώρας.
Καλώ όλους λοιπόν, και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικότερα, όπως αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες και τις ευκαιρίες που προσφέρει το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας, ούτως ώστε να αναπτύξουν τις κατάλληλες δομές, υποδομές και ικανότητες που θα τους επιτρέψουν να ανταπεξέλθουν επαρκώς στη μεγάλη αυτή πρόκληση. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη προσφερθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα €1 εκατομμυρίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), ενώ είμαι βέβαιος πως το Κέντρο θα επιτύχει άντληση και πρόσθετων ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία να διοχετευθούν για την περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας στη βιομηχανία.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Επίτροπο Επικοινωνιών, την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, την ομάδα του Εθνικού Κέντρου Συντονισμού, αλλά και του Υφυπουργείου, καθώς και το ΙδΕΚ για τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται και να διαβεβαιώσω πως η Πολιτεία θα συνεχίσει να αποδίδει την πρέπουσα σημασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Πρόκειται για τομέα που μακροπρόθεσμα καθίσταται βασικό κριτήριο βιωσιμότητας και ανάπτυξης για όλους ανεξαρτήτως τους οργανισμούς αλλά και τα ίδια τα κράτη.
Ευχαριστώ.
(ΝΓιαν/ΜΣ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα
24-10-2024 10:19
Η Κύπρος γίνεται η 46η χώρα που προσχωρεί στα Artemis Accords