Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-10-2024 21:01

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Keir Starmer, στην Downing Street, στο Λονδίνο.

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Βρετανού Πρωθυπουργού, είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των δύο ηγετών, μετά την ανάδειξη του κ. Starmer στον πρωθυπουργικό θώκο.

Οι σχέσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου και οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους, περιφερειακά ζητήματα και ιδιαίτερα οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση των κ.κ. Χριστοδουλίδη και Starmer.

Ειδικότερα, αναδείχθηκε η σημαντική συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα τόσο μέσω της πρωτοβουλίας του θαλάσσιου διαδρόμου «Αμάλθεια» όσο και μέσω του Σχεδίου «Εστία», για την υλοποίηση των οποίων ο συντονισμός Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου υπήρξε καθοριστικός.   

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε επίσης τον κ. Starmer για τις διεργασίες της Συνόδου Κορυφής των MED9 που διεξήχθη στην Κύπρο, στις 11 Οκτωβρίου 2024, με τη συμμετοχή και του Βασιλιά της Ιορδανίας και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την οποία συζητήθηκαν εκτενώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν προς αποκλιμάκωση της κρίσης.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της τριμερούς συνάντησης με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ersin Tatar και τον Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) κ. António Guterres, στις 15 Οκτωβρίου 2024 στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Βρετανό Πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας διακυβέρνησης, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και για τα απορρέοντα της συνάντησης που είχε ο κ. Χριστοδουλίδης με τον ΓΓ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι τιμή μου να σας καλωσορίζω εδώ. Αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, της μακράς και πολύ σημαντικής ιστορίας μεταξύ των χωρών μας, τόσο σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο. Έχουμε μια πολύ περήφανη κοινότητα εδώ, η οποία προσθέτει μεγάλη αξία στη χώρα μας. Λοιπόν, και στα δύο αυτά επίπεδα, είστε πολύ ευπρόσδεκτος. Έχουμε κάποιες πολύ καλές συζητήσεις να κάνουμε.»

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ευχαρίστησε τον Βρετανό Πρωθυπουργό για την πρόσκληση, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε: «Η επίσκεψή μου στο Λονδίνο είναι σημαντική, ιδιαίτερα χρονικά. Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ και όπως πολύ σωστά αναφέρατε μετά την τηλεφωνική μας συνομιλία, η σχέση μας, η συνεργασία μας είναι ανεκτίμητη. Και πρόκειται για πολιτική νίκη από την πλευρά μας, η περαιτέρω ενίσχυση αυτών των στρατηγικών συνεργασιών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε περιφερειακό επίπεδο έχουμε σοβαρές προκλήσεις. Μας προβληματίζει η κατάσταση στην περιοχή. Η χώρα μου, η Κύπρος, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας, καθώς και για την εκκένωση υπηκόων τρίτων χωρών από την περιοχή. Όπως συζητήσαμε προηγουμένως, ταξιδεύω από εδώ προς τη Νέα Υόρκη, για μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, μια συνάντηση που ελπίζω ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών και τη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εσείς οι ίδιοι, ως εγγυήτρια δύναμη, ως στρατηγικός εταίρος, ως σημαντικός εισηγητής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έχετε βαρύνουσα σημασία και υπολογίζω στην υποστήριξή σας για τον τερματισμό της 50ετούς διαίρεσης και κατοχής της χώρας μου. Όπως γνωρίζετε, έχουμε μια μεγάλη κυπριακή κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για την ακρίβεια, η μεγαλύτερη κυπριακή πόλη βρίσκεται στο Λονδίνο. Η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών ήρθε στο Λονδίνο μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Έτσι, έχουμε πολλά θέματα στην ατζέντα μας και προσβλέπω στις συζητήσεις μας. Για ακόμη μια φορά, σας ευχαριστώ».

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στο Λονδίνο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου κ. Δώρος Βενέζης.

(ΜΣ/ΝΖ)