Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-10-2018 18:26

Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος στην Ημερίδα «Επιστροφή στη Διατροφική Αυτάρκεια»

Η ρύπανση του περιβάλλοντος, η βιομηχανική ανάπτυξη, και η κλιματική αλλαγή αποτελούν πλέον μια οδυνηρή πραγματικότητα που τη βιώνουμε καθημερινά με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις.

Θα σταθώ για λίγο στην κλιματική αλλαγή γιατί εκτός από τα οικοσυστήματα και την βιοποικιλότητα επηρεάζει και την υγεία. Πάρα πολλές ασθένειες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στην αλλαγή της θερμοκρασίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταδιδόμενες ασθένειες όπως η ελονοσία και ο δάγγειος πυρετός, αλλά και διατροφικές διαταραχές, ψυχικές ασθένειες, καρδιαγγειακές παθήσεις καθώς και ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος  (WHO, Teachers Guide, 2008)

Επίσης η μείωση των βροχοπτώσεων, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, η αύξηση της θερμής περιόδου είναι φαινόμενα τα οποία ο καθένας μας μπορεί να διαπιστώσει.

Τα φαινόμενα αυτά επηρεάζουν αναμφίβολα όχι μόνο την ποιότητα ζωής και την υγεία μας, αλλά ειδικότερα τον πρωτογενή τομέα παραγωγής που είναι νευραλγικής σημασίας για τη διασφάλιση της επάρκειας των τροφίμων.

Οι κυριότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πρωτογενή τομέα παραγωγής αφορούν κυρίως τη μείωση της παραγωγικότητας των αγροτικών οικοσυστημάτων, την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης νέων εχθρών και ασθενειών, την περαιτέρω υποβάθμιση των εδαφών, τη μείωση των διαθέσιμων πηγών νερού για άρδευση και βεβαίως την αύξηση του κινδύνου διατήρησης των φυσικών πόρων.

Οι απειλές που δέχονται τα αγροτικά οικοσυστήματα είναι ήδη ορατές και η γονιμότητα των εδαφών και τα ύδατα ως πόροι δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ληφθούν τέτοια μέτρα που σε βάθος χρόνου θα βελτιώσουν την περιβαλλοντική επίδοση των συστημάτων παραγωγής.

Σε αυτά τα πλαίσια η βιολογική γεωργία καλείται να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο και ειδικότερα, στους τομείς που σχετίζονται με την αποθήκευση του άνθρακα στο έδαφος, τη διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών και την ορθολογική και αειφόρο διαχείριση των πόρων.

Η Κύπρος σήμερα θεωρείται ως μια μη-ώριμη αγορά βιολογικών προϊόντων παρόλο που τα τελευταία χρόνια γίνεται μια σημαντική προσπάθεια.

Η χαρτογράφηση η οποία έγινε στο πλαίσιο του έργου Organico life κατέδειξε ότι η βιολογική γεωργία στην Κύπρο παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης ειδικότερα στους τομείς όπως τα λαχανικά και τα φρούτα.

Οι τομείς αυτοί χρήζουν βελτιώσεων σε ό,τι αφορά στις πρακτικές που εφαρμόζονται από τους παραγωγούς έτσι ώστε να είναι δυνατή μια  οικονομικά βιώσιμη παραγωγή. Η βιολογική γεωργία μπορεί να θεωρηθεί ως μια στρατηγική επιλογή για την προσαρμογή και τον μετριασμό των κλιματικών αλλαγών.

Επίσης κατά την άποψη μου οι εναλλακτικές βιοκαλλιέργειες είναι ένας τομέας  δυναμικός και καινοτόμος που μπορεί να αξιοποιήσει πλήθος αναξιοποίητων εκτάσεων της πατρίδας μας, παράγωντας προϊόντα ανεκτίμητης αξίας και υψηλής απόδοσης ιδιαίτερα μέσω της ενσωμάτωσης του δευτερογενούς τομέα με τη σχεδίαση, τυποποίηση, συσκευασία, συντήρηση γεωργικών προϊόντων, καθώς επίσης και την εμπορία και διανομή των παραγόμενων προϊόντων στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Ερχόμενη στο θέμα των παραδοσιακών σπόρων θα πρέπει να τονίσουμε ότι σε αντίθεση με τους σπόρους της αγοράς διατηρούν όλο το εύρος των γονιδίων τους, όπως και οι πρόγονοι τους, μεταφέροντας μαζί τους όλη την ιστορία, μυρωδιά, γεύση, υφή και χρώμα όπως τα παλιά χρόνια.

Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα όμως των παραδοσιακών σπόρων είναι η ανομοιομορφία τους. Μπορεί ως καταναλωτές να έχουμε συνηθίσει να αποζητούμε ομοιόμορφες ντομάτες, αλλά αυτή ακριβώς η γενετική ποικιλομορφία των παραδοσιακών ποικιλιών, κρύβει και τη δύναμή τους αφού αποτελεί στοιχείο ισορροπίας των οικοσυστημάτων.

Μια στροφή στις παραδοσιακές ποικιλίες θα πρέπει να συνδέεται και με ριζικές αλλαγές στο σημερινό σύστημα παραγωγής της τροφής μας. Οι μαζικές παραγωγές και εξαγωγές των φρούτων και λαχανικών μας θα πρέπει σιγά σιγά να αντικατασταθούν από μικρότερης εμβέλειας τοπικές πολυκαλλιέργειες, οι οποίες θα σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Η παραγωγή και κατανάλωση βιολογικών προϊόντων είναι θέμα υγείας και παιδείας, είναι θέμα κοινωνικό, σίγουρα πολιτικό, είναι θέμα που αφορά όλους μας.

Η βιολογική γεωργία αναγνωρίζει την ευθύνη της απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία και ενεργεί με τρόπο ώστε η γη να παραμείνει κατοικήσιμη και παραγωγική.

Ως εκ τούτου δεν μπορούμε πάρα να στηρίξουμε την ανάπτυξή της και να συγχαρούμε τους διοργανωτές της σημερινής ημερίδας.

----------------------------

(ΜΓ/EI)