Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-10-2018 19:26

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη στην εκδήλωση του Κέντρου Αίματος και Αιμοδοσίας

Η προσφορά του εθελοντισμού σε όλα τα επίπεδα,  έχει αναγνωριστεί όχι μόνο από την κοινωνία αλλά και από την πολιτεία. Η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά και ειδικότερα των νέων αναδεικνύεται ως σημαντικό εργαλείο πρόληψης ενάντια στις εξαρτήσεις, όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ αλλά και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη των νέων, δίνοντας τους την δυνατότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και γνώσεις, εκτός του πλαισίου της επίσημης εκπαίδευσης και ενδυναμώνει τη συμμετοχική δημοκρατία.

Ο πολίτης που έχει προσωπικότητα και αξία, είναι αυτός που δεν ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του, αλλά ενδιαφέρεται και για τους άλλους.

Ανήκει κάπου και φροντίζει για το σύνολο, στο οποίο ανήκει. Αυτό είναι το ζητούμενο. Ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία, συμμετοχή, άποψη, έκφραση και προσφορά.

Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες πολιτών είναι η εθελοντική αιμοδοσία. Είναι η  υπέρτατη εθελοντική προσφορά, είναι το να σώζεις τη ζωή συνανθρώπου σου, δίνοντας το αίμα σου. Και χρειαζόμαστε πολίτες οι οποίοι είναι ο υπεύθυνοι, που είναι ενημερωμένοι, ξέρουν τα δικαιώματά τους  και συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνία.

Καταφέραμε ως κοινωνία και ως πολιτεία να εξαλείψουμε την προκατάληψη και τον φόβο γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον  με χιλιάδες τακτικούς αιμοδότες εθελοντές και να εμπεδωθεί στη νέα γενιά αιμοδοτών η ιδέα της μη αμειβόμενης εθελοντικής αιμοδοσίας.

Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι η Κύπρος κατέχει από τις  υψηλότερες  θέσεις μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Αυτό καταδεικνύει και το υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων, για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας. 

Σήμερα τιμούμε τον ανώνυμο εθελοντή αιμοδότη για τον ανθρωπισμό που επιδεικνύει προς τον πάσχοντα συνάνθρωπό του, προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε επίσης τους εθελοντές-συντονιστές αιμοδοσίας, οι οποίοι στηρίζουν την διοργάνωση των αιμοδοσιών σε όλη την Κύπρο. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αιμοδοσίες απογεύματα και βράδια, σε όλη την Κύπρο. Εκτιμούμε, αναγνωρίζουμε και ευχαριστούμε για την ανιδιοτελή προσφορά σας. Είστε παράδειγμα προς μίμηση προς όλους.

(ΑΧ/ΕΙ)