Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-11-2018 11:36

Ανακοίνωση Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για τη Διεθνή ημέρα για τερματισμό της ατιμωρησίας για εγκλήματα εναντίον δημοσιογράφων

2 Νοεμβρίου

Κάθε μέρα, πολίτες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και ακτιβιστές παρενοχλούνται, βασανίζονται και σκοτώνονται στην προσπάθεια τους να εκφραστούν ελεύθερα. Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, κανείς δεν τιμωρείται. Η μη κυβερνητική οργάνωση “International Freedom of Expression” (IFEX) προσπαθεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση.  Στα πλαίσια της προσπάθειας αυτής καθιέρωσε την Διεθνή Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας (International Day to End Impunity) που αφορά στην παραβίαση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση και στην ατιμωρησία των δραστών. Η καθιέρωση της ημέρας αυτής στοχεύει στην ενημέρωση της παγκόσμια κοινής γνώμης για το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των δημοσιογράφων, συγγραφέων, καλλιτεχνών και μουσικών και την απόδοση δικαιοσύνης σε όσους το παραβιάζουν. Η καθιέρωση της χαιρετίστηκε από τον ΟΗΕ όπου με το ψήφισμα 68/163 κατά την 68η σύνοδό της το 2013, κηρύχθηκε η Διεθνής Ημέρα για τον Τερματισμό της Ατιμωρησίας για τα Εγκλήματα εναντίον των Δημοσιογράφων.  

Το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης της παρούσας κουλτούρας της ατιμωρησίας. Επίσης με το ψήφισμα καταδικάζονται όλες οι επιθέσεις και η βία κατά των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και καλούνται τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν τη λογοδοσία, να παραπέμψουν στη δικαιοσύνη τους δράστες των εγκλημάτων κατά των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, και να προωθήσουν ένα ασφαλές και ευνοϊκό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους για να εκτελούν το έργο τους με ανεξαρτησία και χωρίς αχρείαστες παρεμβολές.

Σύμφωνα με την IFEX, 1010 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης σκοτώθηκαν από το 2006.  Εννέα στις δέκα περιπτώσεις παραμένουν ατιμώρητες. Πέραν των πιο πάνω στοιχείων υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου δημοσιογράφοι φυλακίζονται, βασανίζονται, διώκονται και βρίσκονται αντιμέτωποι με πράξεις εκφοβισμού και βίας συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής επίθεσης. Δυστυχώς, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι μόνο μία στις δέκα περιπτώσεις όπου διαπράττονται αδικήματα κατά εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης έχει οδηγηθεί σε καταδίκη. Οι 116 μη κυβερνητικές οργανώσεις που απαρτίζουν το δίκτυο  της IFEX δεσμεύονται να τερματίσουν την ατιμωρησία.

Επειδή τέτοιες ενέργειες συνιστούν παραβίαση του βασικού δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του δικαιώματος στην έρευνα, λήψη και μετάδοση πληροφοριών και ιδεών, τα Ηνωμένα Έθνη σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ομάδες μέσων μαζικής ενημέρωσης στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους των μέσων ενημέρωσης, προωθεί τον τερματισμό της ατιμωρησίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον διάλογο και την ελευθερία της έκφρασης. Το μήνυμα των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι κανένας δημοσιογράφος, οπουδήποτε, δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσει τη ζωή του για να εκτελεί το καθήκον του.

(ΑΧ)