Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-11-2018 11:30

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στη συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση των 2ων βραβείων Ενεργού Πολίτη

Η ενεργοποίηση των πολιτών στα κοινά, και η ανάπτυξη εθελοντικών δράσεων, ιδιαίτερα στην εποχή μας, είναι από τα σημαντικότερα εργαλεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και άλλων προβλημάτων. Στις σύγχρονες κοινωνίες,   η οργανωμένη κοινωνία των πολιτών συμβάλλει με προγράμματα, δράσεις αλλά και στη χάραξη πολιτική του κράτους. Η σημασία της έννοιας του ενεργού πολίτη και του εθελοντισμού είναι αναγνωρισμένη ανά το παγκόσμιο. 

Η Κύπρος ως το μόνο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο έχει δώσει την πρέπουσα πολιτική έμφαση στον τομέα της ενεργούς πολιτότητας, του  εθελοντισμού και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, προχώρησε στην ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας των πολιτών στον τόπο. Αυτό επιτεύχθηκε με τη βελτίωση των νομοθεσιών με έμφαση στην οικονομική διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση, με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβούλιου οι οποίες αναβαθμίζουν αποτελεσματικά τη στήριξη του τομέα, με εφαρμογή εργαλείων και υποδομών όπως είναι το Σπίτι του Εθελοντή και η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Προσφέρω», με τη δημιουργία κουλτούρας εθελοντικής προσφοράς και ενεργούς πολιτότητας στα σχολεία με την εφαρμογή και διάδοση του εγχειριδίου για εκπαιδευτικούς για ενεργό πολίτη και εθελοντισμό και πολλές άλλες πολιτικές.

Η ανεκτίμητη προσφορά των πολιτών στα κοινά, και η καλλιέργεια κουλτούρας του ενεργού πολίτη, μας ώθησε ως Γραφείο, με την στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου και σε συνεργασία με τον Φιλελεύθερο, το Active Radio και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, να δημιουργήσουμε τα πρώτα βραβεία ενεργού πολίτη. Στόχος είναι η ανάδειξη πρωτοβουλιών και δράσεων, ατομικών ή ομαδικών, οι οποίοι έχουν συνεισφέρει σημαντικά στο κοινό όφελος και συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος ισονομίας και δημοκρατίας.

Η ενεργοποίηση των πολιτών στα κοινά, και ιδιαίτερα των νέων, έχουν σημαντικά ωφέλη στην προσωπική ανάπτυξη και πρόληψη, στην κοινωνία, αλλά και στην πολιτεία γενικότερα. Μετά την επιτυχία των 1ων βραβείων, η καθιέρωση τους ως θεσμού θα αναδείξει τις αξιέπαινες πρωτοβουλίες πολιτών και με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσει και τις αξίες της ανιδιοτελούς προσφοράς και του ανθρωπισμού.

Θα ήθελα να  ευχαριστήσω την ΟΠΑΠ Κύπρου για την αμέριστη στήριξη σε αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, αλλά και την άψογη συνεργασία που έχουμε στον τομέα του ανθρωπισμού, τον Φιλελεύθερο για τη σημαντική τους βοήθεια, το Active Radio και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ευχαριστίες επίσης και προς τα μέλη των Επιτροπών αξιολόγησης οι οποίοι, εθελοντικά, θα έχουν το δύσκολο έργο για την επιλογή των δράσεων οι οποίες θα δοθούν για ψήφιση από το κοινό.

Τέλος καλώ όλους τους πολίτες, εργαζόμενους, εταιρείες και υπηρεσίες, ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα,  να συμμετάσχουν με την υποβολή  αίτησης για τις δράσεις τους. Η προβολή σημαντικών δράσεων και πρωτοβουλιών, θα  λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής των αξίων  που έχουμε ως κοινωνία και θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή πολιτών στα κοινά.

ΑΧ/ΣΧ