Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-11-2018 13:00

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στο Γ΄ Φεστιβάλ Λαδιού Ακανθούς, στην προσφυγιά

Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να θέτω σήμερα υπό την αιγίδα μου και να χαιρετίζω το Τρίτο Φεστιβάλ Λαδιού του κατεχόμενου Δήμου Ακανθούς.

Πέραν του γεγονότος, ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις λειτουργούν ως ο συνδετικός μας κρίκος με την παράδοση, τα έθιμα και τις μνήμες του παρελθόντος, ταυτόχρονα η αναφορά μας στο δέντρο της ελιάς μάς θυμίζει τα ποικίλα οφέλη που προσφέρει στον άνθρωπο και την κοινωνία.

Ως κατεξοχήν δέντρο και καρπός της περιοχής της Μεσογείου, η ελιά βρίσκει πρόσφορο έδαφος στα χώματα της Κύπρου, ενώ πολλά χωριά μας είναι γνωστά ως λιοχώρια, εξαιτίας της μεγάλης καλλιέργειας ελαιόδεντρων. Ένα τέτοιο χωριό είναι και ο Δήμος της Ακανθούς. Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο λαδοχώρι της Κύπρου. Το έδαφος του Πενταδακτύλου, όπου βρίσκεται η Ακανθού, σε συνάρτηση με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής, καθώς και με την επιμέλεια στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή και την έκθλιψη του ελαιόκαρπου, είναι παράγοντες που συντελούσαν στην παραγωγή μιας άριστης ποιότητας λαδιού.

Για τους Ακανθιώτες, η ελιά ήταν ένα πολύ προσφιλές δέντρο, το οποίο είχαν στενά συνδεδεμένο με την ίδια τη ζωή, ενώ αρκετά στοιχεία της περιοχής και του εδάφους, όπως αρχαίοι μύλοι για παράδειγμα, αποδεικνύουν τη μακρόχρονη και αιωνόβια παρουσία και καλλιέργεια των ελαιόδεντρων στα χώματα αυτά. Η συγκομιδή των καρπών και η παραγωγή του λαδιού, κατά τον μήνα Νοέμβριο που είναι η κατάλληλη εποχή, εξελισσόταν στην Ακανθού σε ένα γιορτινό συναπάντημα, όπου όλοι επιθυμούσαν και ένιωθαν την ανάγκη να συμμετάσχουν και να συμβάλουν. Η ανάγκη για το χρήσιμο αυτό παράγωγο έγινε μια παράδοση, η οποία ενισχυόταν συνεχώς μέσω των χρόνων και των αιώνων.

Η ελιά συνδέεται με τη διατροφή και την υγεία μας. Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα βασικό συστατικό των μεσογειακών διατροφικών συνηθειών, ενώ χρησιμεύει παράλληλα ως θεραπευτική ουσία σε φάρμακα, βιταμίνες και τονωτικά σκευάσματα.  

Κοντά σε αυτά, η ελιά συνδέεται άρρηκτα με τον ίδιο τον πολιτισμό και την κουλτούρα μας. Ανατρέχοντας στη μυθολογία, βλέπουμε ότι η θεά Αθηνά προσέφερε την ελιά δώρο στους Αθηναίους, ως σύμβολο γονιμότητας, και έτσι έγινε το ιερό δέντρο της πόλης της αρχαίας Αθήνας. Είναι επίσης σύμβολο της ειρήνης, της ελευθερίας, της σοφίας, του ολυμπιακού ιδεώδους και της δημοκρατίας. Στη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας απεικονίζονται δύο πράσινα κλαδιά ελιάς, ενωμένα στις άκρες, τα οποία συμβολίζουν την ειρήνη μεταξύ όλων των Κυπρίων πολιτών.

Επιπρόσθετα, για μας τους ορθόδοξους χριστιανούς η ελιά και το λάδι αποτελούν βασικά συστατικά της θρησκείας και των λατρευτικών μας ηθών και παραδόσεων. Κατά το μυστήριο της βάπτισης, ο ιερέας σχηματίζει σταυρό στο μέτωπο του βαπτιζομένου με λάδι. Χρησιμοποιείται επίσης το λάδι στα ευχέλαια, καθώς και στα καντήλια που φωτίζουν τις φωτογραφίες των νεκρών μας, μνημονεύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις ψυχές τους και κρατώντας τη μνήμη και τη θύμησή τους ζωντανή.

Τέτοιες πρωτοβουλίες και δράσεις του Δήμου Ακανθούς, όντας ένας κατεχόμενος Δήμος, διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στη διατήρηση της μνήμης και των παραδόσεων, στην ενίσχυση της εθνικής μας συνείδησης και κατ’ επέκταση στην αναθέρμανση του αισθήματος για αγώνα προς διεκδίκηση των εθνικών, εδαφικών, περιουσιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας. Αποτελούν στην ουσία μια κινητήρια δύναμη για συνέχιση των προσπαθειών – παρά τις όποιες δυσκολίες – προς επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές της δημοκρατίας και της ισοπολιτείας, διασφαλίζοντας το κοινό όφελος όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων πολιτών.

Χαιρετίζω, λοιπόν, την πρωτοβουλία του Δήμου Ακανθούς, η οποία στηρίζει τις αξίες του κράτους, της δημοκρατίας και του πολιτισμού μας, ευχόμενος κάθε επιτυχία σε μελλοντικές εργασίες και δράσεις σας.

 

(ΑΧ/ΕΙ)