Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-11-2018 13:32

Ολοκληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου του ΟΑΣΕ στο οποίο συμμετείχε η βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου, στη Ρώμη

Ολοκληρώνονται σήμερα Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018, οι εργασίες του Συνεδρίου με θέμα «Ανάπτυξη στρατηγικών κατά της  διαφθοράς για την ψηφιακή εποχή – Πρόσφατες τάσεις και βέλτιστες πρακτικές στην περιοχή του ΟΑΣΕ», που πραγματοποιείται στη Ρώμη στα πλαίσια της τρέχουσας ιταλικής προεδρίας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Στο Συνέδριο συμμετέχει η βουλεύτρια Ειρήνη Χαραλαμπίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ (Κ.Σ. ΟΑΣΕ).

Με την ευκαιρία του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Κ.Σ ΟΑΣΕ, κ. George Tsereteli, η κα Χαραλαμπίδου και ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Σ ΟΑΣΕ κ. Roberto Montella, είχαν συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Προεδρεύοντος του ΟΑΣΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς, κα Paola Severino. Κατά τη συνάντηση, αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με πιθανές συνέργειες μεταξύ των διακυβερνητικών δομών του ΟΑΣΕ και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στην περιοχή του ΟΑΣΕ.

Ο κ. Tsereteli χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες της ιταλικής προεδρίας στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι επόμενες προεδρίες θα διατηρήσουν την ισχυρή αυτή δέσμευση.

Η κα Χαραλαμπίδου, αναφερόμενη σε απειλές που δέχονται μέλη κοινοβουλίων στην περιοχή του ΟΑΣΕ όταν εργάζονται ενεργά στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, υπογράμμισε ότι η προστασία τους θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Τόνισε ότι η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα έχουν ισχυρούς δεσμούς και, ως εκ τούτου, η αποφασιστικότητα για πάταξη του φαινομένου της διαφθοράς πρέπει να είναι ισχυρότερη. Η κα Χαραλαμπίδου υπέβαλε, εξάλλου, ερώτηση αναφορικά με τον πιθανό αντίκτυπο της αυξανόμενης χρήσης κρυπτονομισμάτων στις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.

Η κα Severino ανέφερε ότι ο ΟΑΣΕ είναι σε θέση να προωθήσει αποτελεσματικά την καταπολέμηση της διαφθοράς χάρη στο γεγονός ότι συμμετέχουν σ΄ αυτόν 57 κράτη και διευκολύνει την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα καλών πρακτικών. Σε ότι αφορά στα κοινοβούλια, επεσήμανε την καίρια σημασία της ενίσχυσης της διαφάνειας σε ζητήματα χρηματοδότησης. Απαντώντας στην κα Χαραλαμπίδου, η Ειδική Αντιπρόσωπος συμφώνησε ότι η χρήση κρυπτονομισμάτων ενέχει σοβαρούς κινδύνους και απαιτείται η δημιουργία νέων νομοθεσιών.

Η κυρία Χαραλαμπίδου είχε, τέλος, σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Esposito Gianluca, Εκτελεστικό Γραμματέα της Ομάδας Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (GRECO) αναφορικά με την τελευταία αξιολόγηση της οποίας έτυχε η Κύπρος από την GRECO. 

ΑΧ/ΕΙ