Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-11-2018 17:26

Πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Πολωνίας, στη Λευκωσία

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Μηνάς A. Χατζημιχαήλ, καλωσόρισε σήμερα στη Λευκωσία για πολιτικές διαβουλεύσεις τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, κ. Szymon Szynkowski vel Sęk.

Οι δύο αξιωματούχοι εξέφρασαν την κοινή επιδίωξη για περαιτέρω ενδυνάμωση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Ο Γενικός Διευθυντής αναγνώρισε την ιστορική προσφορά της Πολωνίας στον τομέα της αρχαιολογίας στην Κύπρο και αναφέρθηκε ειδικότερα στις ανασκαφές από το 1965 στην περιοχή της Πάφου.

Στη συνάντηση έγινε μνεία στην εξαίρετη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του τρίο Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2011-12 και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού εντός ΕΕ. Συζητήθηκαν, επίσης, Ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, η ενεργειακή κατάσταση στην ΕΕ, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κατάσταση ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γενικός Διευθυντής ενημέρωσε, επίσης, για τις εξελίξεις όσον αφορά στις προσπάθειες της Κυβέρνησης για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αναφέρθηκε στη σημασία που η Κυπριακή Δημοκρατία αποδίδει στον ρόλο της Πολωνίας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ και ζήτησε την υποστήριξη της χώρας όσον αφορά στη διασφάλιση της παραμονής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο ενόσω συνεχίζεται η τουρκική κατοχή.

Ο Υφυπουργός κ. Szymon Szynkowski vel Sęk είχε γίνει νωρίτερα δεκτός για εθιμοτυπική συνάντηση από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη.

____________

/ΣΧ