Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-11-2018 12:45

Παρέμβαση βουλευτή Γ. Γεωργίου στις εργασίες της COSAC, στη Βιέννη

Άρχισαν σήμερα, 19 Νοεμβρίου 2018, στη Βιέννη οι εργασίες της 60ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC). Στη Διάσκεψη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης και οι βουλευτές κ.κ. Γιώργος Γεωργίου, Άγγελος Βότσης και Ηλίας Μυριάνθους.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος για τα επιτεύγματα της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σε παρέμβασή τoυ, ο κ. Γεωργίου επικεντρώθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι οι μέχρι σήμερα ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης απέτυχαν να δώσουν απάντηση στα καίρια ζητήματα. Αυτό, όπως ανάφερε, καταδεικνύεται από τους συνεχιζόμενους αμέτρητους θανάτους προσφύγων στη Μεσόγειο, την παραμονή των αιτούντων άσυλο σ’ αυτό το καθεστώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και από τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου που έχουν επωμισθεί οι πρώτες χώρες υποδοχής, με αποτέλεσμα, όπως υπογράμμισε, να δοκιμάζονται τα όρια της αλληλεγγύης των τοπικών κοινωνιών. 

Ο κ. Γεωργίου κάλεσε την ΕΕ για άμεση υιοθέτηση ενός πραγματικού και δίκαιου συστήματος ασύλου για όλα τα κράτη μέλη, το οποίο να προνοεί επιμερισμό ευθύνης και να βασίζεται στην αρχή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης. Ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε τη σημασία της οικογενειακής επανένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, αλλά και στη δημιουργία νόμιμων και ασφαλών οδών για όλους τους πρόσφυγες. Τέλος, σημείωσε την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, ως μια δημοκρατική και κοινωνική Ένωση, που ενεργεί μέσω ορθολογιστικών πολιτικών, με επίκεντρο τις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε και όχι την περιχαράκωση και τον φόβο απέναντι στους «άλλους» που έρχονται ως εν δυνάμει απειλή.

(ΜΓ/ΣΧ)