Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-11-2018 14:10

Συνεχίζονται οι επαφές του Προέδρου της Βουλής κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης, είχε σήμερα Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Ισραήλ (Κνεσσέτ), κ. Yuli-Yoel Edelstein, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στη χώρα, ύστερα από σχετική πρόσκληση του ομολόγου του.

Καλωσορίζοντας τον κ. Συλλούρη στην Κνεσσέτ, ο κ. Edelstein τόνισε ότι η επίσκεψη του Κύπριου ομολόγου του στο Ισραήλ αποτελεί μέρος μιας σειράς σημαντικών βημάτων στη συνεργασία των δύο χωρών, που συνεχώς εμβαθύνονται και αναβαθμίζονται, τόσο στο διμερές, όσο και στο τριμερές επίπεδο, με προοπτική μια ευρύτερη συνεργασία και με άλλες χώρες της περιοχής. Τα δύο Κοινοβούλια, είπε ο Πρόεδρος της Κνεσέτ, θα διαδραματίσουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάπτυξης συνεργειών, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων, των επιχειρήσεων και της υψηλής τεχνολογίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ικανοποίησή του για την όλο και πιο συγκεκριμένη συνεργασία των δύο Κοινοβουλίων, που αποδίδει απτά αποτελέσματα και σημείωσε ιδιαίτερα την πρόθεση των δύο Σωμάτων να προχωρήσουν στη δημιουργία των κατάλληλων δομών που θα προωθήσουν περαιτέρω αυτή τη συνεργασία. Ο κ. Συλλούρης τόνισε δε ότι θα αναλάβει ο ίδιος προσωπικά πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τον κ. Oded Forer, μέλος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Ισραήλ στην Κνεσσέτ. Κατά τη συνάντηση αντηλλάγησαν απόψεις για τη συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού. O κ. Forer υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει το Ισραήλ στη στρατηγική σχέση που διατηρεί με την Κύπρο, θεωρώντας τη χώρα μας πύλη συνεργασίας με άλλα κράτη.   

Ο κ. Συλλούρης είχε ακολούθως συνάντηση με την Πρόεδρο της Υποεπιτροπής για την Τεχνολογική Ανάπτυξη στον Τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Κνεσσέτ, κα Yael Paran. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι κοινές περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Κύπρος και Ισραήλ, ιδιαίτερα στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Συζητήθηκαν επίσης εκτενώς οι δυνατότητες αξιοποίησης εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ειδικότερα οι τρόποι με τους οποίους η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Κνεσσέτ μπορούν να συμβάλουν στην αναγκαία αυτή προσπάθεια, υπό το φως της εντεινόμενης κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.

Το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Βουλής θα παρακαθήσει σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Κνεσσέτ.

Στη συνέχεια, ο κ. Συλλούρης θα επισκεφθεί το Μουσείο Ιστορίας του Ολοκαυτώματος “Yad Vashem”, όπου και θα καταθέσει στεφάνι.

Σε όλες τις συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής παρίσταντο, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ισραήλ, κα Θεσσαλία-Σαλίνα Σιάμπου και ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, κ. Shmuel (Sammy) Revel.

(ΑΧ/ΕΙ)