Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-11-2018 14:54

Χαιρετισμός Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην απονομή βραβείων για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις - CY GPP AWARDS 2018 και των Πιστοποιητικών EMAS

Με μεγάλη τιμή και ξεχωριστή ικανοποίηση αποδεχθήκαμε την πρόσκληση και είμαι εδώ, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη σημερινή τελετή απονομής Βραβείων για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις - CY GPP AWARDS 2018, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί και η απονομή των Πιστοποιητικών EMAS για νέους οργανισμούς και επιχειρήσεις, καθώς και η απονομή βραβείων σε μαθητές και σχολεία ως αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής δράσης «Σκέψου, Δράσε, Άλλαξε και εσύ. Λέμε όχι στις πλαστικές σακούλες».

Θέλω να σημειώσω ότι οι πραγματικά τιμώμενοι σήμερα είναι οι μαθήτριες και οι μαθητές. Βλέποντας τους και χαιρόμενοι με τα επιτεύγματα τους εκφράζουμε την προσδοκία, μέσα από τη δουλειά που γίνεται στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, για ένα καλύτερο αύριο, με τον άνθρωπο να μην εμφανίζεται ως καταστροφέας ή εχθρός του περιβάλλοντος, αλλά συμφιλιωμένος με το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που διοργανώνεται από το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, επιβραβεύεται, μεταξύ άλλων, και η εθελοντική συμμετοχή του Προεδρικού Μεγάρου στο Κοινοτικό Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου.

Το εν λόγω Σύστημα, το οποίο απευθύνεται σε εταιρείες και φορείς, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θέτει ως βασική επιδίωξη να προσφέρει μια μεθοδευμένη προσέγγιση σχετικά με τη διαχείριση περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στην υιοθέτηση καλών πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη βάση των αρχών της αειφορίας.

Η ευαισθητοποίηση για ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και αποβλήτων από μεγάλους Οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της Δημόσιας Υπηρεσίας, καθώς και Υπηρεσιών του ευρύτερου Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη. Οι φυσικοί πόροι, που καταναλώνονται για τη λειτουργία τους και οι παραγόμενες ποσότητες αποβλήτων είναι αρκετά μεγάλες με αποτέλεσμα να καθίσταται επιβεβλημένη η ορθή διαχείρισή τους. Επιπρόσθετα, τέτοιοι Οργανισμοί θα πρέπει να δίνουν το έναυσμα, ώστε να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για άλλους μικρότερους ή ακόμα και για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. 

Το Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι το πρώτο Προεδρικό ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ που έχει εγκαταστήσει το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου EMAS, και έχει πιστοποιηθεί για αυτό, ανταποκρίθηκε πρόθυμα σε αυτήν την πρόσκληση-πρόκληση.

Αναγνωρίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πέρα από τη θέσπιση νόμων και κανονισμών, να συμβάλουμε ως πολιτεία με κάθε τρόπο στην  περιβαλλοντική συνείδηση και καλλιέργεια, για να έχουμε περιβαλλοντικά εγγράμματους και υπεύθυνους πολίτες,  που θα νοιάζονται ουσιαστικά για την προάσπιση του περιβάλλοντος, αλλά κυρίως για τη διασφάλιση του δικαιώματος όλων μας να ζούμε παραγωγικά και δημιουργικά σε ένα κόσμο, που θα εδράζεται στις αρχές της οικολογικής ακεραιότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση, σε συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφαρμόζει μία στοχευμένη και συνεκτική πολιτική για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, και πιστεύουμε ότι έτσι αποδεικνύεται η υπευθυνότητα και η ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει τα περιβαλλοντικά θέματα. 

Αναφέρομαι επιγραμματικά στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς, που προωθούνται και αφορούν στον τομέα του περιβάλλοντος, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

         την Εθνική Στρατηγική για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

         τον εκσυγχρονισμό των Δημόσιων Συγκοινωνιών

         τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

         τον αειφόρο τουρισμό

         την Εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων και

         το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων. 

Ωστόσο είναι κατανοητό από όλους ότι ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει, ατομικά ή και με συμμετοχή σε συλλογικές προσπάθειες, ενώ καθοριστικός θεωρείται ο ρόλος και η προσφορά όλων των βαθμίδων της οργανωμένης εκπαίδευσης.

Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι σήμερα επιβραβεύονται μαθητές και σχολεία από όλη την Κύπρο για τις διακρίσεις, που απέσπασαν με τη συμμετοχή τους στην περιβαλλοντική δράση: «Σκέψου, Δράσε, Άλλαξε κι εσύ. Λέμε όχι στις πλαστικές σακούλες».

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, που εργάστηκαν πρόθυμα και δημιουργικά καθώς και στους εκπαιδευτικούς, που στήριξαν την αξιόλογη αυτή προσπάθεια καλλιεργώντας στους μαθητές την ευαισθησία και την κριτική σκέψη γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση την ανθρώπινη υγεία και ευημερία.

Θερμά συγχαρητήρια απευθύνουμε και στο Τμήμα Περιβάλλοντος για το συνολικό έργο που επιτελεί καθώς και για τις συντονισμένες και συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει, ώστε να αναπτύξουμε, ως χώρα και ως άνθρωποι, πραγματικό ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον, αλλά  κυρίως να αναλάβουμε έμπρακτα πρωτοβουλίες ορθολογιστικής περιβαλλοντικής διαχείρισης.

 

(ΡΜ/ΜΓ)