Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-11-2018 09:31

Χαιρετισμός Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Κλέλιας Βασιλείου στο Συνέδριο, με θέμα «Διατροφή και ψυχολογία αθλητών με αναπηρίες»

Είναι με μεγάλη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στο σημαντικό αυτό συνέδριο αφού αφορά μία ξεχωριστή κατηγορία συνανθρώπων μας – τους αθλητές με αναπηρίες- για την οποία δεν πρέπει  μόνο να είμαστε περήφανοι, αλλά και καθημερινοί συμπαραστάτες καθώς αποτελούν τα πρότυπα που όλοι κάποτε μπορούμε να επικαλεστούμε για να αντλήσουμε κουράγιο και δύναμη.

Σε μία σύγχρονη κοινωνία, θα πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να ρίξουμε κάθε εμπόδιο που δεν επιτρέπει σε συμπολίτες μας να αναδείξουν τα ιδιαίτερα τους ταλέντα, τις ξεχωριστές τους ιδιότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο και έχοντας υπόψη σε ποιο βαθμό έχουν αναπτυχθεί οι επιστήμες στήριξης των αθλητών εν γένει, θεωρώ ως σπουδαία την σημερινή σας πρωτοβουλία για να εστιάσουμε στον τρόπο στήριξης τόσο διατροφικά όσο και στον τομέα της ψυχολογίας των αθλητών με αναπηρίες.

Όπως γνωρίζουμε η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης των αθλητικών δυνατοτήτων και η αθλητική διατροφή συνιστά έναν νέο δυναμικό επιστημονικό κλάδο, ο οποίος επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις ιδιαιτερότητες ατόμων με αναπηρίες που όμως επέλεξαν να μην παραμείνουν καθηλωμένοι αλλά να δραστηριοποιηθούν στο άθλημα που τους εκφράζει καλύτερα.

 Όπως  επίσης και η αθλητική ψυχολογία που εύλογα μπορούμε να εικάσουμε πως θα έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις να υπερβεί,  εάν τα πρόσωπα που καλείτε να στηρίξει αντιμετωπίζουν και αναπηρίες.

Τα τελευταία χρόνια καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες ως κράτος, ως κυβέρνηση προκειμένου να πετύχουμε να συμβαδίζουμε με τα πλέον αναπτυγμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμορφώνοντας την Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία καθώς και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2017, θέτοντας το όραμα και τις επιδιώξεις μας για την αναπηρία μακροπρόθεσμα για την επόμενη δεκαετία και καθορίζοντας στα επόμενα χρόνια, δεκάδες  δράσεις   προς υλοποίηση από επτά Υπουργεία.

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, την αξιοπρέπεια και την ατομική αυτονομία, η κατανόηση και η αποδοχή των ατομικών ιδιαιτεροτήτων, η ίση μεταχείριση και μη διάκριση, η ενσωμάτωση και ο μη αποκλεισμός οποιουδήποτε συνανθρώπου μας, αποτελούν αξίες τις οποίες όλοι μας πρέπει να αναγνωρίζουμε, να εκτιμούμε, να καλλιεργούμε, να αναπτύσσουμε, συνέχισε. Ο μη αποκλεισμός περιλαμβάνει φυσικά και το δικαίωμα επιλογής στον αθλητισμό, είτε αυτός είναι αθλητισμός υγείας, είτε υψηλών απαιτήσεων.  Σε αυτά προσθέτω και την ανάγκη στήριξης κάθε ταλέντου.

Το σημερινό σας συνέδριο είμαι βέβαιη ότι θα συμβάλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν εξέφραζα ευγνώμονες ευχαριστίες προς την Κυπριακή Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για το πραγματικά εξαίρετο έργο που επιτελεί.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στους υψηλούς σας στόχους.

---------------------------

ΡΜ/ΕΙ