Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-11-2018 19:00

Χαιρετισμός της Αναπληρώτριας Κυβερνητικής Εκπροσώπου κας Κλέλιας Βασιλείου στην παρουσίαση του βιβλίου «Κυπερούντα του χθες και του σήμερα»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και τιμή που αποδέχθηκα την πρόσκληση να χαιρετίσω την παρουσίαση του βιβλίου «Κυπερούντα του χθες και του σήμερα».

Η παρούσα επιμελημένη έκδοση καταθέτει στις σελίδες του περιεχομένου της, την πλούσια και μακρά Ιστορία της Κυπερούντας καθώς και των ανθρώπων της, οι οποίοι διακρίθηκαν διαχρονικά για την πνευματική, καλλιτεχνική, εθνική και ευρύτερη κοινωνική τους δράση.

Μέσα από την αναδρομική πορεία στον χρόνο και τον χώρο την οποίαν κάνει ο συγγραφέας κ. Γεώργιος Αλλαγιώτης στα 19 κεφάλαια του βιβλίου, ο αναγνώστης γίνεται κοινωνός της ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής κληρονομιάς της Κυπερούντας, έτσι όπως αυτή φανερώνεται μέσα από τη γεωγραφία, την αρχαιολογική έρευνα, την πλούσια θρησκευτική παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει η επιλεγμένη εκτενής αναφορά και εστίαση του συγγραφέα στις περιόδους της Τουρκοκρατίας, της Αγγλοκρατίας, ως επίσης και των χρόνων που ακολούθησαν της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, με στόχο ακριβώς την ανάδειξη της καίριας σημασίας της συμμετοχής και τα συμβολής των κατοίκων της Κυπερούντας στους αγώνες που χρειάστηκε να δώσει το Έθνος και η πατρίδα μας για την κατάκτηση και την προάσπιση της ελευθερίας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το εξαίρετο αυτό βιβλίο, αποτέλεσμα μακράς και ενδελεχούς έρευνας και μελέτης πληθώρας και ποικίλης βιβλιογραφίας, αλλά και καταγραφής τεκμηριωμένων μαρτυριών, αποτελεί από τεχνικής και αισθητικής άποψης, αλλά και περιεχομένου, μία άρτια και ξεχωριστή έκδοση.

Για αυτούς και όλους τους λόγους που προανέφερα, το βιβλίο αποκτά ιδιαίτερη ιστορική σπουδαιότητα, αλλά και μορφωτική αξία για τις παρούσες και τις νεότερες γενεές, εμπλουτίζοντας την ίδια στιγμή την πνευματική δημιουργία του τόπου μας.

Θα ήθελα, επομένως, να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους φίλους-μέλη του Συνδέσμου Αποδήμων και Φίλων «ΤΟ ΚΥΠΕΡΟΝ», οι οποίοι τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη για τη γενέτειρα τους, είχαν την πρωτοβουλία της έκδοσης του βιβλίου. Θερμά συγχαρητήρια, επίσης, και προς όλους όσοι συνέβαλαν στο να μετουσιωθεί μέρος της ορεινής ψυχής σε έντυπη μορφή.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ θερμά τον συγγραφέα κ. Γεώργιο Αλλαγιώτη, ο οποίος εργάστηκε με αφοσίωση παραδίδοντας μία άρτια, έγκυρη και εμπεριστατωμένη εργασία.

 

(ΡΜ/ΕΙ)