Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-11-2018 10:20

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών σχετικά με προταθέντα οικονομικά μέτρα κοινωνικής στήριξης

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προέβη σήμερα Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 στην εκπομπή ‘Πρωινό Δρομολόγιο’ του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου του ΡΙΚ, σε δηλώσεις σχετικά με ταπροταθέντα από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ οικονομικά μέτρα.

Το πλήρες κείμενο των σχετικών ερωτοαπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Δημοσιογράφος: Υπάρχει η οικονομική δυνατότητα («μαξιλαράκι») για να εφαρμοστεί το πακέτο που αποφάσισαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ;

Απάντηση: Θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι έγινε μια πολύ συγκεκριμένη συζήτηση σε σχέση μ’ αυτά τα ζητήματα. Για να απαντήσω στο ερώτημά σας, πρέπει να θεωρείται δεδομένη η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας. Όχι επειδή είναι θέση είτε δική μου είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά επειδή το ίδιο έντονα νιώθουν και οι αρχηγοί των κομμάτων (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ). Η κάθε κίνηση πρέπει να είναι εντός των δημοσιονομικών ορίων για να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Άρα αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Την ίδια ώρα είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά περιθώρια. Η κατεύθυνση είναι ακριβώς ένα μέρος αυτών των περιθωρίων να επιστραφεί πίσω στους συμπολίτες μας με τη μορφή κάποιων μέτρων κοινωνικής στήριξης. Πάλι όμως, όχι επειδή το ζητούν ΔΗΣΥ/ΔΗΚΟ, αλλά επειδή αυτός είναι και ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δώσει σχετικές οδηγίες στην Υπουργό Εργασίας). Επιβεβαιώνω λοιπόν ότι υπάρχει μια κοινή κατεύθυνση, η οποία από τη μια διατηρεί και διαφυλάσσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Δεν ξεφεύγουμε ποτέ από τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, αλλά υπάρχουν κάποια περιθώρια που έχουν δημιουργηθεί ακριβώς επειδή διαχειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά με αξιοπιστία και επειδή έχουμε επιτύχει την ανάκαμψη μέσα από συλλογική προσπάθεια. Με βάση αυτά τα περιθώρια έχουμε συζητήσει τρόπους προσδιορισμού συγκεκριμένων μέτρων. Εγώ και η Υπουργός Εργασίας έχουμε αναλάβει να επεξεργαστούμε αυτά τα περιθώρια με λεπτομέρεια. Θα είμαστε σε ανοιχτή διαβούλευση με τα δύο κόμματα ούτως ώστε να έχουμε σύντομα κάποιες αποφάσεις.

Δεν είναι όλα τα μέτρα πολιτικής του ίδιου χαρακτήρα. Κάποια χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση. Ζητήματα κοινωνικής πολιτικής όπως π.χ. το θέμα με τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν ρυθμίζονται με νομοθεσίες, αλλά με κυβερνητικά σχέδια και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ήδη η Υπουργός Εργασίας. Ζητήματα που αφορούν φορολογίες είναι ήδη ζήτημα νομοθεσίας, συνεπώς η πρωτοβουλία ανήκει στη Βουλή. Υπάρχει ένας ανοιχτός ειλικρινής διάλογος με τα πολιτικά κόμματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα. Ως παράδειγμα, για το ζήτημα της φορολογίας η εισήγηση της Κυβέρνησης, η δική μου εισήγηση ήταν διαφορετική.

Δημοσιογράφος: Λέγεται ότι μέσω της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα επωφεληθεί μια πιο ευρεία μάζα του πληθυσμού (αν όχι ολόκληρος ο πληθυσμός) απ’ ό,τι θα συνέβαινε με την ελάφρυνση στη φορολογία επί των τόκων των καταθέσεων. Πώς το σχολιάζετε;    

Απάντηση: Tα κόμματα έχουν τα επιχειρήματά τους, έχουμε και εμείς τη δική μας προσέγγιση. Δεν είναι λιγότεροι οι καταθέτες (μικροί και μεγάλοι) που επιβαρύνονται μ’ αυτή τη φορολογία. Άρα θα ήταν εξίσου διευρυμένο μέτρο. Είναι ψηλός ο φορολογικός συντελεστής πάνω στις καταθέσεις. Θα το αφήσουμε, αφού αυτή είναι η κατεύθυνση και τα πολιτικά κόμματα έχουν τα επιχειρήματά τους. Αυτό το ζήτημα (δηλαδή η ελάφρυνση επί των τόκων των καταθέσεων) εκ των πραγμάτων θα αφεθεί και θα επανεξεταστεί αργότερα, ίσως την επόμενη χρονιά.

Δημοσιογράφος: Ισχύει το ότι θα υπάρξει αύξηση των εισοδημάτων των χαμηλοσυνταξιούχων κατά 50 ευρώ;

Απάντηση: Όχι. Γι’ αυτό το θέμα πολύ σύντομα ως Κυβέρνηση θα ανακοινώσουμε λεπτομέρειες. Δεν έχει νόημα να μιλήσω για επιμέρους πτυχές μιας απόφασης ενός σχεδίου που δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί οριστικά. Η Υπουργός Εργασίας εργάζεται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε υπόψη μας και τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις ανάγκες και πάντοτε οι αποφάσεις πρέπει να αξιολογούνται. Θα υπάρξει ασφαλώς κάποια πρόσθετη κοινωνική στήριξη για συμπολίτες μας που έχουν τις πολύ χαμηλές συντάξεις. Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα. Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι πως μέσα από τη συνεννόηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε κάποιες κατευθύνσεις πολιτικής και τις συζητήσαμε σε έκταση με τους αρχηγούς των 2 κομμάτων. Πολύ σύντομα θα έχουμε πλήρη εικόνα.

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά το νέο σχέδιο ΕΣΤΙΑ για τους συνεπείς δανειολήπτες, σας προβληματίζει τυχόν αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς δεν μιλάμε για 2ο σχέδιο, ούτε καν για τροποποίηση του ήδη υφιστάμενου σχεδίου ΕΣΤΙΑ, το οποίο εδώ και κάποιο καιρό βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν πρέπει καν να αναφέρεται ως «σχέδιο ΕΣΤΙΑ για τους συνεπείς δανειολήπτες». Δεν είναι αυτός ο προσανατολισμός και σ’ αυτή την περίπτωση πολύ σωστά υποδεικνύεται ότι θα προέκυπταν και ζητήματα κρατικών ενισχύσεων. Αυτό που έχουμε συμφωνήσει και θα το επεξεργαστούμε (και θα πάρει και κάποιο περισσότερο χρονικό διάστημα ο προσδιορισμός ενός τέτοιου σχεδίου κοινωνικής πολιτικής) είναι ότι αυτά τα θέματα περισσότερο πρέπει να θεωρηθούν ως μια επέκταση υφιστάμενων μέτρων κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας. Το Υπουργείο Εργασίας ήδη έχει σχέδια επιδότησης του επιτοκίου για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. Αν υπήρχε «νέο σχέδιο ΕΣΤΙΑ», θα δημιουργούντο προβλήματα στην εφαρμογή μιας τέτοιας κίνησης. Υπηρετώντας όμως ουσιαστικά τον ίδιο σκοπό που έχει τεθεί σε πολιτικό επίπεδο, θα τύχει επεξεργασίας μια διεύρυνση των σχεδίων κοινωνικής πολιτικής για περιπτώσεις δανειοληπτών που έχουν πάρει δάνειο για ν’ αποκτήσουν κατοικία, αλλά δεν εμπίπτουν στο σχέδιο ΕΣΤΙΑ. Έχουμε προσδιορίσει μια δαπάνη μέσα στα όρια που έχω περιγράψει και θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Δημοσιογράφος: Πότε θα ολοκληρωθεί το σχέδιο σχετικά με την επιδότηση μέτρων στήριξης;

Απάντηση: Μιλάμε για μέτρα στο σύνολό τους που θα εφαρμοστούν το 2019, γι’ αυτό και σχετίζονται με τον προϋπολογισμό και τον δημοσιονομικό σχεδιασμό για το 2019. Όμως, κάποια θέματα που αποτελούν καινούργιες πολιτικές, θα χρειαστούν τον χρόνο τους για να προσδιοριστούν με λεπτομέρεια. Κάποια είναι πιο εύκολα και μπορούν γρήγορα να ρυθμιστούν, να αποφασιστούν και να εφαρμοστούν.  Για παράδειγμα, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη η εφαρμογή της φορολογίας στα καύσιμα. Κάπως πιο περίπλοκο, αλλά όχι ιδιαίτερα δύσκολο είναι το μέτρο κοινωνικής στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Ίσως πιο δύσκολο να είναι το σχέδιο κοινωνικής στήριξης για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών.

Δημοσιογράφος: Πώς ορίζεται ο «χαμηλοσυνταξιούχος»;

Απάντηση: Είναι η υφιστάμενη κατηγορία που λαμβάνει τη συγκεκριμένη κοινωνική στήριξη. Δεν είναι ένας ορισμός που τώρα θα προσδιορίσουμε. Υπάρχει μια συγκεκριμένη κατηγορία και γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο στήριξης.

Δημοσιογράφος: Καταργήθηκε το τέλος των 350 ευρώ για τις εταιρίες;

Απάντηση: Όχι, δεν έχει καταργηθεί. Επομένως αυτός ο φόρος είναι πληρωτέος. Έχουμε αποφασίσει να εξετάσουμε και αυτό το θέμα για να πάρουμε κάποιες αποφάσεις, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας και όλοι όσοι μας ακούν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν μπορούν όλα τα μέτρα να γίνουν δια μιας. Μέσα από την πολιτική που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά. Έχουμε αφήσει πίσω μας τις εποχές που η μια επιβάρυνση ακολουθούσε την άλλη επειδή λειτουργούσαμε με έναν αλόγιστο τρόπο με ελλείμματα, που χρειάζονταν φόροι, περικοπές και επιβαρύνσεις. Εδώ και 2-3 χρόνια έχουμε προωθήσει αρκετά μέτρα πολιτικής που αποτελούν ελάφρυνση για τους φορολογούμενους, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σκεφτείτε τη φορολογία ακίνητης περιουσίας, την έκτακτη αποκοπή επί των μισθών (που έχει καταργηθεί), σκεφτείτε μια σειρά από στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και το ίδιο ισχύει και για τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, πάντοτε όμως με μελετημένα βήματα. Δεν μπορούν να γίνουν όλα δια μιας (είτε τα φορολογικά, είτε τα μέτρα κοινωνικής στήριξης). Θα συνεχίσουμε όμως με έναν τρόπο μελετημένο, πάντοτε σε συνεργασία και με τις πολιτικές δυνάμεις.»

(ΑΜ)