Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-11-2018 18:06

Συμμετοχή Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου Νεολαίας ήταν η έγκριση της νέας Στρατηγικής της ΕΕ για τη Νεολαία  (2019-2027) η οποία αποτελεί το αποκορύφωμα συντονισμένων προσπαθειών των κρατών μελών. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην πολιτική δέσμευση της Κύπρου για στήριξη της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία η οποία ετοιμάστηκε σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Στη συνέχεια, θεσπίστηκε ο κανονισμός για το νεοσύστατο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη Νεολαία  “Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης”. Όπως τόνισε ο κ. Χαμπιαούρης, το εν λόγω πρόγραμμα, με την ενσωμάτωση της πρωτοβουλίας για την ανθρωπιστική βοήθεια, προσφέρει την ευκαιρία στους νέους να εργαστούν προς όφελος των κοινοτήτων και των συνανθρώπων τους, αλλά και να αποκομίσουν χρήσιμες εμπειρίες, γνώσεις και δεξιότητες, που θα τους βοηθήσουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αναπτύξουν τις ικανότητες ενός ενεργού, αλληλέγγυου και δημοκρατικού ευρωπαίου πολίτη. 

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Παιδείας, κατά τη συζήτηση για το ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα Erasmus+, ο Υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι αποτελεί ένα εμβληματικό πρόγραμμα του οποίου ο προϋπολογισμός για το 2020-27 θα διπλασιαστεί, ενώ αναμένεται να τριπλασιαστούν οι ευκαιρίες που θα προσφέρονται  στους ενδιαφερόμενους. Στη συνέχεια, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε ότι η απορρόφηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων  από τα Προγράμματα Erasmus+ είναι σχεδόν πλήρης στην Κύπρο, γεγονός που επιβεβαιώνει τη μεγάλη αποδοχή του προγράμματος.

Ο Υπουργός Παιδείας χαιρέτησε, παράλληλα, τη νέα φιλόδοξη πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά στα “Δίκτυα Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων”. Σε παρέμβασή του, επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στην ενίσχυση της αριστείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Θα ενισχύσει, επίσης, τη διεθνοποίηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των κρατών μελών, προωθώντας την έρευνα και την καινοτομία.

Κατά  τη διάρκεια της συζήτησης, με θέμα τη δημιουργία Ενιαίου Χώρου Εκπαίδευσης μέχρι το 2025, ο κ. Χαμπιαούρης  ανέφερε ότι η ισότιμη συμμετοχή στην εκπαίδευση, η ύπαρξη εκπαιδευτικού προσωπικού υψηλής ποιότητας και η ενίσχυση της κινητικότητας, μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης.  Η εκμάθηση δύο ξένων γλωσσών εκτός από τη μητρική και η ενίσχυση της κινητικότητας, μέσω της αυτόματης αμοιβαίας αναγνώρισης των τίτλων ανώτερης δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και της κατάρτισης και των περιόδων μάθησης στο εξωτερικό συμβάλλουν ώστε ο Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης να γίνει πραγματικότητα ως το 2025. Καταλήγοντας, ο κ. Χαμπιαούρης αναφέρθηκε στη σημασία της κινητικότητας εντός του ευρωπαϊκού χώρου για την ενίσχυση της ταυτότητας του ευρωπαίου πολίτη, της κατανόησης των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών, της πρόληψης της ξενοφοβίας και της ριζοσπαστικοποίησης.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών, εγκρίθηκε το Πρόγραμμα εργασίας για τον  πολιτιστικό τομέα για την περίοδο 2019-2022,  καθώς και το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα “Δημιουργική Ευρώπη” της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027. Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας όσον αφορά την πολιτιστική και γλωσσική ποικιλομορφία και κληρονομιά. Οι Υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ συζήτησαν, επίσης, τρόπους αντιμετώπισης της εξάπλωσης της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.  Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενδυνάμωσης και της ενίσχυσης της κοινής γνώμης, μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων για την παιδεία στα Μέσα, ώστε οι πολίτες να είναι σε θέση να αξιολογούν κριτικά τις ειδήσεις.

Τέλος, στο Συμβούλιο Αθλητισμού συμφωνήθηκε κείμενο Συμπερασμάτων Συμβουλίου, σχετικά με την καινοτομία και την κοινωνικοοικονομική διάσταση του αθλητισμού. 

(ΕΙ)