Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2018 14:34

Υπουργός Δικαιοσύνης: Οι αλλαγές που προωθούνται για μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης αφορούν όλους

Σε ενημέρωση για τα μέτρα που προτείνονται για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος που αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος της απονομής της δικαιοσύνης, προέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλα Παπαδόπουλο. Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι οι αλλαγές που προωθούνται δεν αφορούν μόνο την Κυβέρνηση, αλλά αφορούν όλους.

Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Νικολάου είπε:

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ και τους συνεργάτες του αναφορικά με τις αλλαγές που προωθούνται στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον το οποίο επέδειξαν και να επισημάνω ότι  βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή, με τις ίδιες διαπιστώσεις ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, εάν ουσιαστικά θέλουμε να διασφαλίζουμε στους πολίτες μια δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης και από την άλλη, να αποφύγουμε αυτό που είναι κοινή διαπίστωση, ότι δυστυχώς το σύστημα καταρρέει. Και εάν δεν ληφθούν μέτρα αυτή τη στιγμή, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα στη συνέχεια.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος έχουμε προχωρήσει στην προετοιμασία μιας μελέτης από τους εμπειρογνώμονες και ενημέρωσα για την μελέτη αυτή, για τα μέτρα τα οποία προτείνονται για την ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος που αφορά τη μεταρρύθμιση του συστήματος της απονομής της δικαιοσύνης. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που προσεγγίζει την ολότητα του συστήματος, σε όλα τα επίπεδα. Επεξήγησα ακριβώς το πώς προωθείται το κάθε ένα από αυτά, στα πλαίσια ενός σχεδίου δράσης, με ορίζοντα υλοποίησης το 2020.

Ζήτησα από το ΔΗΚΟ και ειδικότερα από τον Πρόεδρό του, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα που συνδέονται με την απονομή της δικαιοσύνης στον τόπο μας, στήριξη, υποστήριξη και συνεργασία, στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε ήδη αναπτύξει και με το Ανώτατο Δικαστήριο, τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, κ.ά. Οι αλλαγές αυτές δεν είναι αλλαγές που αφορούν μόνο την Κυβέρνηση, αλλά αφορούν όλους».

Ο κ. Νικολάου, περαιτέρω,  εξέφρασε την ικανοποίησή του ότι βρίσκονται ακριβώς στην ίδια πορεία πλεύσης, με τις ίδιες προτεραιότητες, με κοινές θέσεις γύρω από τα θέματα αυτά, με κοινές έγνοιες και προβληματισμούς.

Συζητήθηκαν, επίσης, πρόσθετες εισηγήσεις από πλευράς ΔΗΚΟ οι οποίες, είπε, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, ειδικότερα όσον αφορά την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. «Μέσα από τέτοιου είδους συναντήσεις, διευκολύνουμε την προώθηση αυτών των αλλαγών», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είναι πάρα πολύ σημαντικά θέματα, καθώς όλοι διαπιστώνουμε ότι όσον αφορά το σκέλος της καθυστέρησης της απονομής της δικαιοσύνης, κανένας μας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν βλέπει υποθέσεις να παίρνουν χρόνια για να εκδικαστούν, ενώ τα ζητήματα τα οποία αφορούν είναι ιδιαίτερα απλά. Και πρόσθεσε:

«Θέλουμε να εξετάσουμε τους τρόπους για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε  τόσο το επίπεδο της απονομής της δικαιοσύνης όσο και τον χρόνο απονομής της, καθώς δικαιοσύνη η οποία δεν απονέμεται γρήγορα, δεν συνιστά δικαιοσύνη.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ακούσαμε τις εισηγήσεις του κ. Υπουργού, οι οποίες βασίζονται πάνω σε ειδική μελέτη που έχουν συντάξει ειδικοί εμπειρογνώμονες. Το ΔΗΚΟ είναι στη διάθεση του κ. Υπουργού και του Υπουργείου για να συνεχίσουμε αυτό τον διάλογο αφού για εμας αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας».

(EK/AM/EI)