Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-12-2018 18:55

Ολοκληρώθηκαν οι «Κυπριακές Στιγμές» στην Κολωνία και Βόννη, 16 - 29 Νοεμβρίου 2018

Στην Κολωνία και Βόννη πραγματοποιήθηκε από τις 16 μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου η πολιτιστική σειρά εκδηλώσεων, «Κυπριακές Στιγμές», που διοργανώνει το Πολιτιστικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στο Γερμανία τα τελευταία δέκα χρόνια στην περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Τα εγκαίνια έγιναν στις 16 Νοεμβρίου στο παλιό Ενεχυροδανειστήριο της Κολωνίας (Altes Pfandhaus), γνωστό κυρίως για τζαζ κοντσέρτα, με ένα μουσικό ταξίδι σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ, με έντονα έθνικ στοιχεία και εμπρεσιονιστική αυτοσχεδιαστική διάθεση. Τέσσερις δεξιοτέχνες του είδους, ο Ανδρέας Γεωργίου (8χορδη κλασσική και 16χορδη ακουστική κιθάρα), η Παυλίνα Κωνσταντοπούλου (φωνητικά), ο Ρόδος Παναγιώτου (τύμπανα και κρουστά) και ο Rodrigo Caceres (ηλεκτρικό μπάσο), ανέπτυξαν συνθέσεις των τελευταίων είκοσι χρόνων αλλά και πιο πρόσφατες του Ανδρέα Γεωργίου, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ethnic-Jazz.

Στις 17 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της σειράς παρουσιάστηκε στη Βόννη σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο In Situ Art Society, ένα πρόγραμμα ηλεκτροακουστικής μουσικής με τους Γιάννη Κυριακίδη και Γιώργο Παύλο Τυμπανίδη. Ο Γιάννης Κυριακίδης, ένας από τους πιο ιδιοφυείς συνθέτες σύγχρονης μουσικής σε έργα που γεφυρώνουν την παράδοση με τις νέες τεχνολογίες, παρουσίασε μεταξύ άλλων το έργο του «Varosha», ένα οπτικοακουστικό installation που αποτελεί φόρο τιμής αλλά και μνήμης του συνθέτη προς τη γενέτειρά του Αμμόχωστο.

Η σειρά συνεχίστηκε στις 24 Νοεμβρίου στην Κολωνία με το ατμοσφαιρικό μουσικό πρόγραμμα «Diary of Dreams», στο οποίο συμμετείχαν τέσσερις χαρισματικοί καλλιτέχνες, με συναρπαστική ευχέρεια στον αυτοσχεδιασμό. Ο Σταύρος Λάντσιας στο πιάνο και κρουστά, η Ελεονώρα Ρούσου, φωνή, φλάουτο, μεταλλόφωνο, ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος τρομπέτα και φλικόρνο και ο Μιχάλης Καλκάνης, κοντραμπάσο. Η μουσική του Σταύρου Λάντσια, πλούσια σε ηχοχρώματα και δυναμικές, μουσική που γεννά εικόνες και ενεργοποιεί τη φαντασία, αποκάλυψε στο γερμανικό κοινό μια μουσική όχι μόνο μεσογειακή αλλά και παγκόσμια. Μια άλλη έκπληξη της βραδιάς ήταν η ταλαντούχα Ελεονώρα Ρούσου που καταχειροκροτήθηκε, όχι μόνο σαν μουσικός και τραγουδίστρια, αλλά και σαν συνθέτρια με δύο έργα της που είχαν πρεμιέρα.

Οι  «Κυπριακές Στιγμές» έριξαν την φετινή αυλαία στις 29 Νοεμβρίου με το δυναμικό και δημοφιλές "νεο-ρεμπέτικο" γκρουπ ΤΡΙΟ ΤΕΚΚΕ & Dave De Rose, με τους Λευτέρη Μουμτζή φωνή και κιθάρα, Αντώνη Αντωνίου, φωνή και τζουρά, Colin Somervell μπάσο και Dave De Rose τύμπανα. Οι πρωτότυπες συνθέσεις του σχήματος, οδηγούν το ρεμπέτικο σε καινούρια μονοπάτια, μπολιάζοντάς το με μουσικά στοιχεία από Λατινική Αμερική, Αφρική, ροκ και άλλα, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο κλίμα, που ενδυναμώνει τη δυναμική της μπάντας, ανοίγοντας την σε ένα ευρύτερο ακροατήριο.

Το πολυεθνικό ακροατήριο των «Κυπριακών Στιγμών» στην Κολωνία και Βόννη έμεινε κατενθουσιασμένο από τους εξαιρετικούς μουσικούς, από την ποικιλομορφία και από την υψηλή ποιότητα των μουσικών προγραμμάτων. Οι καλλιτέχνες όλων των συναυλιών που συμμετείχαν στις «Κυπριακές Στιγμές» 2018 καταχειροκροτήθηκαν στις κατάμεστες αίθουσες.

------------------------

ΕΙ