19-12-2018 10:55
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και για αδικήματα που σχετίζονται με οδικές παραβάσεις, μίλησε στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου ΡΙΚ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018.
Το κείμενο έχει ως ακολούθως:
«Ερώτηση: Θα θέλαμε κάποια σχόλια σχετικά με την ανακοίνωσή σας για αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Απάντηση: Κάποιοι μου είχαν πει ότι αυτό το θέμα συζητείται από την εποχή της Αγγλοκρατίας. Ήταν ένα θέμα που πάντοτε απασχολούσε. Δεν ένιωθε κανείς ότι ήταν λειτουργικά σωστό η Πυροσβεστική Υπηρεσία να υπάγεται στην Αστυνομία. Κατά καιρούς επιχειρήθηκε να ετοιμαστούν τα σχετικά νομοσχέδια για αυτονόμηση. Όταν ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών είχαμε φτάσει περίπου στο τέλος για να συμπληρωθεί η εξέταση και των νομοσχεδίων. Δυστυχώς, όμως, η τότε Κυβέρνηση απέσυρε τα νομοσχέδια. Σήμερα, γνωρίζοντας ότι η θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι να επιχειρηθεί αυτονόμηση της Πυροσβεστικής, ελπίζω ότι θα εξεταστεί από την Επιτροπή [Νομικών] και θα έχουμε κατάληξη.
Μέχρι τώρα, η Πυροσβεστική υπαγόταν στον Αρχηγό Αστυνομίας. Οποιοδήποτε θέμα έπρεπε να εξετάζεται μέσω της Αστυνομίας. Όλα τα θέματα έπρεπε να εξεταστούν κάτω από τον προϋπολογισμό που είχε η Αστυνομία, τις προτεραιότητές της και τον τρόπο λειτουργία της. Αυτό δεν ήταν απλώς γραφειοκρατία αλλά, και σε κάποιες περιπτώσεις, μπορώ να πω ότι διαφοροποιούνταν και οι προτεραιότητες που υπήρχαν. Για παράδειγμα, εάν έπρεπε να δοθεί περισσότερη βαρύτητα σε κάποιο θέμα της Πυροσβεστικής ή εάν χρειαζόταν να αγοραστεί εξοπλισμός, έπρεπε να καθοριστεί με βάση τις γενικότερες προτεραιότητες που έθετε η Αστυνομία. Υπήρχαν και θέματα στη δομή της λειτουργίας. Σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνταν προβλήματα όσον αφορά στη διοίκηση της Πυροσβεστικής καθώς πάνω από τον Διευθυντή της Πυροσβεστικής ήταν ο Βοηθό Αρχηγός, ο οποίος ήταν εκ μέρους της Αστυνομίας υπεύθυνος για τα Σώματα Υποστήριξης. Η Πυροσβεστική ήταν Σώμα υποστήριξης της Αστυνομίας.
Με την αυτονόμησή της, η Πυροσβεστική θα αποκτήσει περισσότερη ευελιξία, θα μπορεί να δράσει άμεσα και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες αποφάσεις και θα παράσχει με αποτελεσματικότερο τρόπο τις υπηρεσίες της.
Ερώτηση: Η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής θα κοστίσει περισσότερο;
Απάντηση: Ναι, διότι δημιουργούνται πρόσθετες ανάγκες και θέσεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη. Θα έλεγα ότι, έχοντας υπόψη ποιος ήταν [για παράδειγμα] ο ρόλος της για να ανταποκριθεί στην προστασία του περιβάλλοντος, δεν θα μπορούσε να λειτουργεί όπως λειτουργούν κάποια άλλα Τμήματα της Αστυνομίας. Έχουν δημιουργηθεί δύο θέσεις στη δομή και στην ηγεσία, που είναι αναγκαίες για να υπάρξει αυτή η δομή. Για την ώρα, δεν έχουμε οποιεσδήποτε επιπρόσθετες ανάγκες. Όταν περάσει η αυτονόμηση θα δούμε. Ήδη έχει αρχίσει να γίνεται αξιολόγηση κάποιων Τμημάτων και ποιος θα είναι ο ρόλος τους όταν θα έχει αυτονομηθεί η Πυροσβεστική. Για παράδειγμα, ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΜΑΚ όταν η Πυροσβεστική θα είναι αυτονομημένη και δεν θα έχει την υποστήριξη που είχε μέχρι σήμερα, ως ένα κομμάτι της Αστυνομίας;
Υπάρχει και το θέμα των εθελοντών πυροσβεστών. Είχαμε δει σε μεγάλες πυρκαγιές την ανταπόκριση του κόσμου, που θέλει να βοηθήσει. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι σε κάποιες περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιές, η συνδρομή και βοήθεια του κόσμου είναι αναγκαία, ακόμη και για σκοπούς πρόληψης. Έτσι, αποφασίσαμε να οργανώσουμε καλύτερα αυτό το θέμα κάτω από ένα πλαίσιο που να προσφέρει την απαιτούμενη ασφάλεια στους εθελοντές και όχι μόνο εκπαίδευση. Έγινε αυτή η νομοθεσία για να μπορούν οι εθελοντές πυροσβέστες να αποκτήσουν εκπαίδευση και να οργανωθούν σε ομάδες στην παρουσία μόνιμου Πυροσβέστη που να μπορεί να τους καθοδηγήσει.
Ερώτηση: Τι γίνεται με τους εποχικούς πυροσβέστες;
Απάντηση: Οι εποχικοί πυροσβέστες αυτή τη στιγμή είναι για έντεκα μήνες και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει κάτι. Ο λόγος είναι για να υπάρχουν καλύτερες δυνατότητες αξιολόγησης του καθενός εάν μπορεί να προσφέρει.
Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τα νέα πρόστιμα για οδικές παραβάσεις;
Απάντηση: Όταν μετά από όλα αυτά που συζητούμε τόσον καιρό εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι που οδηγούν στον αυτοκινητόδρομο με 200-220 χιλιόμετρα ανά ώρα, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του θέματος.
Για τα πολύ σοβαρά αδικήματα, υπάρχει η δυνατότητα να καταχωρείται η υπόθεση εντός 24 ωρών στο δικαστήριο, το οποίο θα μπορεί να εξετάζει θέμα στέρησης της άδειας οδηγού για κάποια χρονική περίοδο ή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Για οχήματα που σταθμεύονται παράνομα, ο οδηγός θα καλείται να μετακινήσει το όχημα άμεσα. Εάν δεν το μετακινήσει, θα μετακινείται από την Αστυνομία με ρυμουλκό και θα τοποθετείται σε συγκεκριμένο χώρο. Εάν ο οδηγός δεν παρουσιαστεί να το παραλάβει, το αυτοκίνητο θα μεταφέρεται στα αζήτητα και υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση.
Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε δηλώσεις που γίνονται για διαπλοκές στο δικαστικό Σώμα και την αντίδραση του Ανώτατου Δικαστηρίου;
Απάντηση: Θεωρώ ορθή την αντίδραση του Ανώτατου Δικαστηρίου. Δεν γίνεται να στρεφόμαστε εναντίων ενός θεσμού χωρίς στοιχεία. Εάν υπάρχουν στοιχεία, πρέπει να κατατεθούν. Όλοι υπόκεινται σε έλεγχο. Πρέπει να υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός και αν υπάρχει οτιδήποτε, πρέπει να γίνονται παρατηρήσεις τεκμηριωμένα. Δεν θα κάνουμε δημόσια συζήτηση επί του θέματος. Αν υπάρχουν οποιαδήποτε στοιχεία, πρέπει να δοθούν. Διαφορετικά πρέπει να αποκατασταθεί αυτό που προκλήθηκε.»
(ΝΝ/ΜΛ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα