04-02-2019 12:27
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου
Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η ικανοποίησή μου που βλέπω να παίρνει σάρκα και οστά ένα έργο που όχι μόνο θα ικανοποιήσει χρόνιο αίτημα των πολιτών και του νομικού κόσμου της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, αλλά θα συμβάλει και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών δικαιοσύνης, κάτι που αποτελεί βασική παράμετρο της πολιτικής μας και των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια.
Θέτοντας τον θεμέλιο λίθο για το κτήριο των νέων Επαρχιακών Δικαστηρίων Αμμοχώστου, αισθάνομαι βέβαιος πως ως Κυβέρνηση συμβάλαμε, ή τουλάχιστον καταβάλλουμε προσπάθειες, έτσι ώστε μέσα από την υπέρβαση σοβαρών προβλημάτων που είχαμε εδώ και καιρό εντοπίσει – και δεν υπονοώ τα τελευταία γεγονότα, αλλά αντικειμενικές δυσκολίες -δυστυχώς, δεν μας επέτρεπαν να ολοκληρώσουμε νωρίτερα τη ριζική επίλυσή τους. Και αναφέρομαι στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δημιουργία του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου Εφετών, τις διάφορες άλλες δομές της δικαιοσύνης, όπως το Διοικητικό Δικαστήριο, το οποίο έχει βεβαίως υλοποιηθεί από το 2016, ή το Εμπορικό Δικαστήριο που θα έχει και δικαιοδοσία Ναυτοδικείου ή το Δικαστήριο Χρηματοοικονομικών διαφορών ή δικαστήριο με προτεραιότητα εκδίκασης των κατόχων αξιογράφων, και σωρεία άλλων δομών, οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε ταχύτερα να απονέμεται η δικαιοσύνη.
Θα ήθελα να χαιρετίσω ιδιαίτερα αυτό που μετά τα πρόσφατα γεγονότα έχει παρατηρηθεί ως αντίδραση από πλευράς του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δηλαδή την υιοθέτηση ενός κώδικα αυστηρότερου αυτοελέγχου και αυτοεξαίρεσης έτσι ώστε να αποκατασταθεί το κύρος ενός θεσμού που έχαιρε πάντοτε της εκτίμησης του κυπριακού λαού. Οι προσπάθειές μας να προστατευτούν οι θεσμοί, ο όποιος θεσμός είτε αυτός είναι της δικαιοσύνης είτε του Γενικού Εισαγγελέα είτε του Γενικού Ελεγκτή είτε της νομοθετικής ή της εκτελεστικής εξουσίας, θα πρέπει να είναι ο στόχος του κάθε πολιτευόμενου, αλλά και του κάθε φορέα της εξουσίας, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι τάσεις που θέλουν να δημιουργούν αμφισβήτηση. Ας μη δίδουμε λαβή ποτέ από μόνοι μας ώστε να επιτρέπεται σε κάποιους να υπερβάλλουν από καλόπιστα σχόλια και να δημιουργούν μέγιστο θέμα εκεί που ενδεχόμενα δεν υπάρχει.
Μέσα στο πρόγραμμα που εκπονήσαμε και υλοποιούμε για την αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων, πέραν των διοικητικών δομών – και έχω παραλείψει να αναφέρω τη διοικητική πλέον αυτονόμηση, εννοώ τη διοικητική αυτονόμηση του προσωπικού πέραν του δικαστικού Σώματος, ώστε να μπορούν οι δικαστές να επιτελούν επαρκώς το έργο τους είτε λέγεται ηλεκτρονική δικαιοσύνη είτε στενοτύπιση είτε υπάλληλοι του πρωτοκολλητείου είτε διοικητικό προσωπικό - προχωρούμε και:
• Στην ανέγερση Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με προϋπολογιζόμενο κόστος 53,5 εκατομμύρια ευρώ.
• Στην αποκατάσταση του παλαιού κτηρίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προκειμένου να στεγάσει το Διοικητικό Δικαστήριο, κόστους πέντε περίπου εκατομμυρίων ευρώ.
• Για ικανοποίηση των αναγκών στέγασης του Εμπορικού Δικαστηρίου και του Εφετείου, ανακαινίζεται με κόστος ένα εκατομμύριο ευρώ, το κτήριο του πρώην ξενοδοχείου Φιλοξενία.
• Προχωρούμε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για αγορά κτηρίου για τη στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας με κόστος περί τα τρία εκατομμύρια ευρώ.
• Τέλος έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα η ανέγερση πρόσθετου κτηρίου στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου που κόστισε έξι εκατομμύρια ευρώ.
Η μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης στη χώρα μας αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Κυβέρνησης και της δικαστικής εξουσίας, αλλά και όσων εμπλέκονται στη Δικαιοσύνη, του Γενικού Εισαγγελέα, του νομικού κόσμου, ευρύτερα.
Αναλαμβάνοντας την Προεδρία της χώρας είχα πλήρη επίγνωση των προβλημάτων του χώρου, γιατί προέρχομαι από τον χώρο της νομικής, και γι’ αυτό η συνεργασία μου με τον αρμόδιο Υπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο και άλλες σχετικές Υπηρεσίες, αλλά και με τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου και τον Γενικό Εισαγγελέα, δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε να προχωρήσουμε με σχεδιασμούς στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Θέλω να τονίσω τη σημασία που δίδουμε στην ταχεία απονομή, στην αντικειμενική πλέον καθόλα και πέραν και μακριά από τις όποιες υποψίες, μέσα από τους ορθούς κανόνες απονομή της δικαιοσύνης, για να θεμελιώσουμε την πλήρη εμπιστοσύνη στο δικαστικό μας σύστημα, έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που εμφανίζει το άγαλμα της Θέμιδος: από τη μια με κλειστά τα μάτια που είναι η αμεροληψία, από την άλλη ως ζυγός για τις αποφάσεις, αλλά και η σπάθη που είναι άκρως αυστηρή εκεί και όπου επιβάλλεται να χρησιμοποιηθεί.
Έχοντας κατά νου ότι η δικαιοσύνη απονέμεται, εάν ταχέως απονέμεται, πιστεύω ότι μέχρι το 2022 θα παραδώσουμε ένα νέο σύστημα δικαιοσύνης που θα κάνει όλους περήφανους. Ήδη το 2020 με την πλήρη λειτουργία του Εφετείου, και μέχρι τότε, θα έχουμε καλύψει ένα σημαντικό μέρος εκκρεμουσών υποθέσεων που για λόγους ευνόητους, λόγω του πολλαπλασιασμού των διαφορών και των προσφυγών και του ελάχιστου αριθμού δικαστών έχουν, δυστυχώς, δημιουργήσει μια συμφόρηση η οποία δεν είναι προς τιμή ενός ευρωπαϊκού κράτους.
(ΡΜ/ΜΓ/ΣΧ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα