Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-02-2019 14:40

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρα Κώστα Χαμπιαούρη στη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση: «Εκπαίδευση και Καριέρα 2019»

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε και φέτος στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιείται με αφορμή την καθιερωμένη Διεθνή Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου: «Εκπαίδευση και Καριέρα 2019». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία η οποία υλοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά και συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο Κύπρου. Η εν λόγω έκθεση θα φιλοξενείται στο περίπτερο 6 της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου, από τις 15 έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2019.

Η Έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα 2019» αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό για την κυπριακή κοινωνία, μέσω του οποίου παρέχεται συμβουλευτική και καθοδήγηση για θέματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα καριέρας και επαγγελματικής αποκατάστασης. Ζητήματα, δηλαδή, τα οποία βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των νέων της Κύπρου, καθώς επίσης και στις προτεραιότητες και τους υπό έμφαση στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε Ιδρύματα Ανώτατης και Ανώτερης Εκπαίδευσης και φορείς επαγγελματικής κατάρτισης, τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, να ενημερώσουν υποψήφιους φοιτητές, απόφοιτους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άλλους ενδιαφερόμενους για τα προγράμματα σπουδών και άλλες ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις καλύτερες επιλογές για την προσωπική, την ακαδημαϊκή και την επαγγελματική τους ανάπτυξη και πορεία.

Στη φετινή Έκθεση συμμετέχουν όλα τα Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια της Κύπρου, καθώς και μεγάλος αριθμός Ιδιωτικών Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του τόπου μας, ενώ συμμετέχουν και άλλοι φορείς, όπως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων διά Βίου Μάθησης. Ως συνδιοργανωτής, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι στη φετινή Έκθεση, πέρα από τις αξιόλογες κυπριακές συμμετοχές, έχουν προσκληθεί και συμμετέχουν και τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Επιπλέον, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του Βρετανικού Συμβουλίου Κύπρου, το οποίο ως συνεργάτης μας στη διοργάνωση της Έκθεσης, συντονίζει και φέτος τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού Πανεπιστημίων από το Ηνωμένο Βασίλειο. Λαμβάνουν, επίσης, μέρος αντιπροσωπείες από αρκετές χώρες του εξωτερικού, είτε μέσω Πανεπιστημίων ή/και άλλων Ιδρυμάτων, είτε μέσω των Πρεσβειών ξένων χωρών στην Κύπρο, γεγονός που καταδεικνύει την επιτυχημένη πορεία αυτού του θεσμού.

Εκτός από την ενημέρωση για θέματα σπουδών, η Έκθεση «Εκπαίδευση και Καριέρα 2019» δίνει τη δυνατότητα για παρουσίαση προϊόντων σχετικών με τον εκπαιδευτικό εξοπλισμό και την τεχνολογία στην εκπαίδευση, καθώς και άλλες υπηρεσίες που αφορούν στους νέους και τα ενδιαφέροντά τους. Κατά τη λειτουργία της Έκθεσης, Υπηρεσίες εξεύρεσης εργασίας θα προβάλουν το εύρος των δραστηριοτήτων τους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στο θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης, το οποίο δικαιολογημένα απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τους νέους μας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συμμετέχει και στη φετινή διοργάνωση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του για θέματα εκπαίδευσης και καριέρας. Συγκεκριμένα, στο περίπτερο του Υπουργείου οι επισκέπτες της Έκθεσης μπορούν να λάβουν ενημέρωση από τις ακόλουθες Υπηρεσίες:

• Τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ), τα οποία προσφέρουν υψηλής ποιότητας προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, διετούς κύκλου, σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας της Κύπρου, ενώ παράλληλα, ικανοποιούν τη μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας σε συγκεκριμένα επαγγέλματα. Παρέχουν την ευκαιρία, ιδιαίτερα στους νέους, για απόκτηση, βελτίωση ή/και αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων και δεξιοτήτων, ώστε να αποκτήσουν τις αναγκαίες δεξιότητες και να καταστούν ικανότεροι και αποτελεσματικότεροι για απασχόληση στην αγορά εργασίας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

• Την Υπηρεσία Εξετάσεων, η οποία είναι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για τη διοργάνωση και διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων, των Εξετάσεων του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση, των εξετάσεων διαπίστωσης διάφορων επιπέδων γλωσσών, των εξετάσεων πρόσληψης και προαγωγής στον Δημόσιο Τομέα, των εξετάσεων δακτυλογραφίας/στενογραφίας και άλλων. Στόχος της Υπηρεσίας Εξετάσεων είναι η διασφάλιση έγκυρων, αξιόπιστων και διαφανών εξεταστικών διαδικασιών, που προάγουν την αξιοκρατία. 

• Την Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας, η οποία θα παρέχει ενημέρωση στο κοινό για τις προϋποθέσεις, τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, καθώς και τη διαδικασία παραχώρησης της κρατικής φοιτητικής μέριμνας σε οικογένειες φοιτητών, ώστε να εξασφαλίσουν οικονομική στήριξη για τις σπουδές των παιδιών τους.

• Την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, η οποία παρέχει Συμβουλευτική και Καθοδήγηση σε μαθητές, νέους και άλλους ενδιαφερόμενους για θέματα εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών.

Τέλος, στο περίπτερο του Υπουργείου, συμμετέχει τόσο ο ανεξάρτητος Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), κύρια αρμοδιότητα του οποίου είναι η αξιολόγηση των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης και η πιστοποίηση της ποιότητας των παρεχόμενων προγραμμάτων σπουδών, όσο και το Κυπριακό Συμβούλιο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥΣΑΤΣ), το οποίο είναι το αρμόδιο Σώμα για την αναγνώριση τίτλων σπουδών.

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διοργάνωση της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Έκθεσης Κύπρου «Εκπαίδευση και Καριέρα 2019» θα συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Αυτοί οι στόχοι αφορούν στην παροχή κατάλληλης και ποιοτικής συμβουλευτικής και καθοδήγησης, η οποία να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τόσο των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι αποτελούν το μελλοντικό ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας, όσο και των απόφοιτων των Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης για θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης και κατάρτισης, αλλά και για θέματα που αφορούν στη συνέχιση των ακαδημαϊκών τους σπουδών. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει προγραμματίσει να επισκεφθούν την Έκθεση τελειόφοιτοι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών από όλες τις επαρχίες της Κύπρου, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους συνδιοργανωτές  της Έκθεσης (ΚΕΒΕ, ΟΕΒ και Ευρωπαϊκό Γραφείο Κύπρου) για την αγαστή συνεργασία και για την ενεργό εμπλοκή τους στην υλοποίηση και συνεχή εξέλιξη αυτού του θεσμού. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω και προς στους μαθητές της Α’ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας, της Γ’ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας Μακάριος Γ’ και στους φοιτητές των ΜΙΕΕΚ, οι οποίοι έχουν αναλάβει την ετοιμασία ανοικτής δεξίωσης στο περίπτερο του Υπουργείου . Ευχαριστώ θερμά και τη Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία είχε όλη την ευθύνη της οργάνωσης του Περιπτέρου του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και όλους όσοι με την παρουσία και τη συμμετοχή τους στηρίζουν ένθερμα αυτή την προσπάθεια, η οποία, είμαι βέβαιος, ότι θα στεφθεί και φέτος με επιτυχία.

(ΙΠ)