10-02-2019 13:30
Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη γιορτή του Αγίου Μάρωνα
Με αισθήματα ιδιαίτερου σεβασμού και συγκίνησης παρευρίσκομαι στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, τιμώντας τη σημαντική και συμβολική για εσάς γιορτή του Αγίου Μάρωνα.
Η παρουσία μου δεν αποτελεί παρά ελάχιστο δείγμα και έμπρακτη απόδειξη της απεριόριστης εκτίμησης που τρέφει η Πολιτεία και το σύνολο του κυπριακού λαού προς τη Μαρωνιτική κοινότητα.
Μιας εκτίμησης η οποία πηγάζει από την αμέριστη διαχρονική συμβολή σας στις από κοινού προσπάθειες οικονομικής, κοινωνικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της πατρίδος μας.
Στην πολύχρονη ιστορική παρουσία σας στον τόπο, βασισμένοι στη σκληρή δουλειά, τον ζήλο και τις ικανότητες που σας διακρίνουν, κατορθώσατε ακόμη και μετά την εισβολή και τον βίαιο εκτοπισμό από τα χωριά σας, να ορθώσετε το ανάστημά σας, και να προσδώσετε μια άλλη διάσταση στην πρόοδο διαφυλάσσοντας την ίδια ώρα την ιδιαίτερή σας ταυτότητα.
Την ίδια στιγμή, συνεργώντας σε κάθε πτυχή του πολιτιστικού, κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι της Κύπρου, κερδίσατε την καθολική εκτίμηση και τον σεβασμό της κοινωνίας της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας και ενισχύοντας τους αδελφικούς δεσμούς και την έντιμη και δημιουργική σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσά μας.
Αναγνωρίζοντας τα πιο πάνω, η Πολιτεία, σε αγαστή συνεργασία με τους πολιτικούς και θρησκευτικούς εκπροσώπους της κοινότητας των Μαρωνιτών, στη βάση μιας σειράς στοχευμένων ενεργειών και αποφάσεων, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ικανοποιεί διαχρονικά αιτήματα του συνόλου της Μαρωνιτικής κοινότητας.
Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της δικής μου Κυβέρνησης καταδεικνύεται και από μια σειρά έργων αναπτυξιακής και πολιτιστικής υφής, στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές, που είτε υλοποιήθηκαν είτε βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.
Συγκεκριμένα και, μεταξύ άλλων, τα έργα και οι δράσεις αφορούν:
Θα πρέπει ακόμη να σημειώσω ότι στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, η Δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική κληρονομιά, σε συνεργασία με τη θρησκευτική ηγεσία της κοινότητας, Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ Ιωσήφ Σουέηφ, αναστήλωσε αρχαίες μαρωνίτικες εκκλησίες του 14ου και 15ου αιώνος όπως, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στα Καρπάσια, την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Αγία Μαρίνα και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ασώματο.
Σύντομα, στις 20 Μαρτίου 2019 θα γίνει από τη Δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η παράδοση της αναστηλωμένης αρχαίας Μαρωνιτικής εκκλησίας της Αγίας Άννας στη Μεσαιωνική Αμμόχωστο.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο σχετικός προγραμματισμός για την επιδιόρθωση και συντήρηση και άλλων ιστορικών μνημείων της Κοινότητας στις κατεχόμενες περιοχές, όπως το Μεσαιωνικό μοναστήρι του Προφήτου Ηλία που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα.
Επιπλέον, σε μία προσπάθεια στήριξης της θρησκευτικής σας δραστηριότητας, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως οι θρησκευτικές κοινότητες λαμβάνουν κατά χάριν χορηγία για το ποσό του ΦΠΑ που καταβάλλουν για τη συντήρηση ή την ανέγερση ναών.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι πέραν τούτων, η Κυβέρνηση επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσεγγίζοντας θετικά άλλες εισηγήσεις και προτάσεις σας, ενέκρινε επιπλέον χορηγία ύψους 175 χιλιάδων ευρώ προς τη Μαρωνιτική εκκλησία, ποσό, το οποίο θα διατεθεί μετά την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του Ιουνίου.
Παράλληλα στηρίζοντας τη νέα γενιά των Μαρωνιτών, εγκρίθηκε προσφάτως η επιχορήγηση του Πολυδύναμου Κέντρου Maronite Sporting Center, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα παραγωγικής ενασχόλησης των νέων Μαρωνιτών και όχι μόνο, ως επίσης και της διενέργειας αθλητικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.
Συναισθάνομαι και συμμερίζομαι πλήρως τον πόνο, την πικρία και την αγανάκτησή σας για τις τραγικές συνέπειες και τα πλήγματα που εξίσου επέφερε στην κοινότητά σας η τουρκική εισβολή.
Αντιλαμβάνομαι, την ίδια ώρα, απόλυτα την αγωνία σας και τη δίκαιη απαίτηση που έχετε για την επιστροφή στις πατρογονικές σας εστίες, την ανάκτηση των περιουσιών σας, αλλά και τη διασφάλιση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εκείνο για το οποίο επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι αμετάθετος στόχος μας ήταν και παραμένει η εξεύρεση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει τον τόπο μας. Λύση, η οποία θα αποκαθιστά πριν και πάνω από όλα το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη και η οποία θα είναι απολύτως συμβατή με την ιδιότητα μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι η δημιουργία ενός φυσιολογικού κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία ξένων στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών.
Ενός κράτους, το οποίο με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, θα δίνει ανεξαιρέτως στο σύνολο των νόμιμων πολιτών του το δικαίωμα της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας.
Στην προσπάθεια αυτή, υιοθετώ πλήρως και προωθώ σε κάθε περίσταση πάγια αιτήματά σας τα οποία έχουν στόχο την επικράτηση της ειρήνης στον τόπο μας, ως επίσης και το απολύτως δικαιολογημένο αίτημά σας για την επιστροφή στις πατρογονικές σας εστίες.
Αυτό που θα ήθελα να εκφράσω ακόμη μία φορά και το οποίο διεμήνυσα και στην Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις πρόσφατες συναντήσεις που είχαμε, είναι την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη του διαλόγου από εκεί όπου τερματίστηκε το 2017.
Εκείνο το οποίο απομένει και το οποίο ευελπιστούμε, είναι επιτέλους και η Τουρκία να αποδείξει μέσα από πρακτικό και ρεαλιστικό τρόπο τη θέλησή της για έναν εποικοδομητικό διάλογο, έτσι ώστε η επανέναρξη του διαλόγου να έχει ως αποτέλεσμα και τον επιδιωκόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την επικράτηση της ελευθερίας, από την επικράτηση της σταθερότητας, της ειρήνης και των συνθηκών που θα μας επιτρέψουν ξανά να ζήσουμε ειρηνικά και να προκόψουμε μελλοντικά.
Καταλήγοντας, αγαπημένοι μου συμπατριώτες, επιθυμώ για ακόμη μία φορά να επαναλάβω την ευγνωμοσύνη και εκτίμηση του συνόλου του κυπριακού λαού για τη συμβολή σας στην προκοπή της πατρίδας μας.
Όπως έχω ήδη αναφέρει, με πλήρη σεβασμό και επίγνωση της στενής σύνδεσης της Μαρωνιτικής κοινότητας με την ιστορική και κοινωνική συνέχεια του τόπου, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με κάθε τρόπο κάθε ευγενή στόχο και σκοπό σας, προκειμένου να συντηρήσουμε και την Ιστορία και τον πολιτισμό και την ταυτότητά σας.
Εύχομαι σύντομα να μας αξιώσει ο Θεός να γιορτάσουμε την ημέρα του Αγίου Μάρωνα και στις κατεχόμενες κοινότητες.
(ΡΜ/ΣΧ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα