Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-02-2019 14:34

Παρέμβαση της βουλεύτριας Ειρήνης Χαραλαμπίδου στις εργασίες της Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, στη Βιέννη

Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν σήμερα στη Βιέννη οι εργασίες της 18ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ).

Η βουλεύτρια κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, για το θέμα «Επίλυση παρατεταμένων συγκρούσεων: Tα εργαλεία και οι μηχανισμοί του ΟΑΣΕ», επεσήμανε ότι τα περισσότερα προβλήματα μεταξύ κρατών αφορούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ στις πλείστες περιπτώσεις, αποτελούν συνέπεια των στόχων τρίτων μερών και της επέμβασης στα εσωτερικά των κρατών, φέρνοντας ως πιο πρόσφατο παράδειγμα τη Βενεζουέλα.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κα Χαραλαμπίδου υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών. Πρέπει η διεθνής κοινότητα, τόνισε η κα Χαραλαμπίδου, και δη τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσουν την επιρροή τους προς αυτή την κατεύθυνση. Επιδιώκουμε, ανέφερε η κα Χαραλαμπίδου, μια λύση στη βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα προς όφελος όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Μια τέτοια εξέλιξη, πρόσθεσε, θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για την ευρύτερη περιοχή.

Μεγάλη ευθύνη για την υπεράσπιση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας φέρουν οι μεγάλες δυνάμεις, υπογράμμισε η κα Χαραλαμπίδου. Η αυθαίρετη απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), αφήνοντας το περιθώριο στη Ρωσία να ακολουθήσει, θέτουν για ακόμη μια φορά τον πλανήτη σε κατάσταση αμηχανίας, ανέφερε η Κύπρια βουλεύτρια. Ελπίζω ειλικρινά, πρόσθεσε, όπως και όλοι οι άνθρωποι που επιθυμούν την παγκόσμια ειρήνη, ότι η εποχή του Ψυχρού Πολέμου δεν θα αναβιώσει εξ αιτίας αυτών των ενεργειών. Μια τέτοια εξέλιξη, υπό το φως του παρόντος άκρως ασταθούς περιβάλλοντος ασφάλειας, θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ανθρωπότητα, τόνισε η κα Χαραλαμπίδου. 

Όσον αφορά στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Είναι η χώρα που το 2018 υποδέχθηκε τους περισσότερους αιτητές ασύλου μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατ’ αναλογία πληθυσμού. Η χώρα μου, επεσήμανε η κα Χαραλαμπίδου, η οποία υπέστη τεράστιο πλήγμα, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, του κουρέματος των καταθετών τραπεζών και της αποδόμησης του οικονομικού της μοντέλου εν μία νυκτί, αγκάλιασε απελπισμένους πρόσφυγες, πέραν μάλιστα των δυνατοτήτων των συστημάτων υποδοχής και ασύλου που διαθέτει. Είναι συνεπώς αδιανόητο και εξοργιστικό το γεγονός ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση μετέτρεψε το κτήσιμο ενός τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, κόστους 5 δισ. δολαρίων, σε προτεραιότητα της μεταναστευτικής της πολιτικής, σε σημείο μάλιστα που να οδηγήσει την Κυβέρνηση της χώρας σε παράλυση, κατέληξε η κα Χαραλαμπίδου. 

(ΜΓ/ΣΧ)