Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-02-2019 10:08

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη στο Παγκύπριο Μαθητικό Συνέδριο του Ομίλου Εθελοντών G C School of Careers

Η διαμόρφωση των σωστών αξιών για τα παιδιά και την νεολαία είναι το μεγαλύτερο μας στοίχημα ως κοινωνία και ως πολιτεία. Οι ανθρωπιστικές αξίες μπορούν να διαμορφωθούν μέσω δυο βασικών πυλώνων: της οικογένειας και της παιδείας. 

Ως γραφείο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχουμε καθορίσει σαν βασική πολιτική μας τέσσερις άξονες που αποτελούν λέξεις κλειδιά για όλες τις σύγχρονες κοινωνίες και κράτη: Ενεργός Πολίτης, Κοινωνία των πολιτών, Εθελοντισμός και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Αυτή η ολοκληρωμένη πολιτική στοχεύει στα παιδιά και τους νέους γιατί σε αυτή την ομάδα στόχου μπορούμε να δημιουργήσουμε κουλτούρα ανθρωπισμού, προσφοράς και ενεργού πολίτη. Η ενδυνάμωση της συμμετοχικής δημοκρατίας και η ενασχόληση των νέων με τα κοινά προσδίδει επιπρόσθετη άξια στα ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον με το οποίο κοινωνία και πολιτεία, συνεργάζονται στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Για αυτό τον λόγο έχουμε εφαρμόσει συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες ενισχύουν τις δράσεις του ενεργού πολίτη και του εθελοντισμού στα σχολεία. Το εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς για ενεργό πολίτη και εθελοντισμό το οποίο έχει διανεμηθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες, όλων των βαθμίδων, εξήγα τις σύγχρονες ορολογίες για τον τομέα αλλά και καθορίζει βιωματικές καλές πρακτικές για δράσεις εντός και εκτός των σχολείων. Πραγματοποιηθήκαν συναντήσεις με εκπαιδευτικούς σε όλες τις επαρχίες και συναντήσεις με διευθυντές Μέσης εκπαίδευσης με τους οποίους είχαμε ένα ανοιχτό διάλογο για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Η ενεργός πολιτότητα είναι βασικό εργαλείο πρόληψης ενάντια στη χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ και παραβατικότητας αλλά και ενισχύει την προσωπική ανάπτυξη με νέες γνώσεις και δεξιότητες.

Για αυτό τον λόγο δράση όπως η σημερινή έχει πολλαπλασιαστική αξία για τα παιδιά και τους νέους και βιωματικά διαμορφώνει την κατανόηση της έννοιας του εθελοντισμού.

Θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές της ομάδας εθελοντών του G C School of Careers και τους εκπαιδευτικούς για την διοργάνωση του συνεδρίου, καθώς και τους υποστηριχτές και ομιλητές του συνεδρίου. Ενθαρρύνω όλες τις σχολικές μονάδες αλλά και τα πανεπιστήμια να ενισχύσουν τις δράσεις τους στον τομέα του ενεργού πολίτη και του εθελοντισμού.

(ΑΧ/ΣΧ)