Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-02-2019 16:20

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου αναφορικά με τη συνάντηση της 4ης Ιουλίου 2017 στο Κραν Μοντανά

Με δηλώσεις που έγιναν από το γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί, την περασμένη Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου, προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι την Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017, δεν έγινε καμία συνάντηση ηγετών στο Κραν Μοντανά. Αυτός ο ίδιος ισχυρισμός επαναλήφθηκε σήμερα το πρωί από ηγέτη πολιτικού κόμματος σε ραδιοφωνική εκπομπή. 

Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να επικαλεστούμε και τη δημοσιογραφική μαρτυρία. Παραπέμπουμε σε ειδησεογραφική ανταπόκριση του Κυπριακού  Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2017, η οποία κοινοποιεί εκείνη τη συνάντηση και συνοδεύεται μάλιστα από φωτογραφίες των σχετικών συσκέψεων στις οποίες φαίνονται οι δύο ηγέτες και οι διαπραγματευτές, μαζί με τον κ. Άϊντε. Ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στην ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ (σύνδεσμος: http://www.cna.org.cy/webnews.aspx?a=153485f1041c4d27a20490195b39dcaf).

Επειδή το ζητούμενο είναι η συνομολόγηση Όρων Αναφοράς για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων και συναφώς το Πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο απασχόλησε εκείνη τη σύσκεψη που έγινε στο Κραν Μοντανά στις 4 Ιουλίου 2017, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τέτοιοι ανακριβείς ισχυρισμοί δεν συμβάλλουν καθόλου στον επιζητούμενο στόχο.

Θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ότι αυτούσιες οι έξι παράμετροι, όπως τις πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντόνιο Γκουτέρες ως ένα ενιαίο πλαίσιο, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στους Όρους Αναφοράς, οι οποίοι και θα επιτρέψουν να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση για μια συνολική λύση, συμπεριλαμβανόμενης της πολύ κρίσιμης διάστασης της ασφάλειας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη στη σύσκεψη εκείνη της 4ης Ιουλίου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των παραμέτρων που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας στις 30 Ιουνίου 2017.

(ΡΜ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα