Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-05-2019 08:18

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη 19η απονομή του Βραβείου της Χρονιάς ΟΝΕ «Μανώλης Χριστοφίδης», στον τέως Υπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι και φέτος στην καθιερωμένη εκδήλωση της απονομής του βραβείου της χρονιάς «Μανώλης Χριστοφίδης», που διοργανώνει η Οργάνωση Νέων Επιστημόνων.

Μία εκδήλωση, η οποία αναγνωρίζεται ως ξεχωριστής σημασίας όσον αφορά στην ανάδειξη και την επιβράβευση καινοτόμων επιτευγμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να συγχαρώ την Οργάνωση Νέων Επιστημόνων τόσο για την παρούσα όσο και για το πλήθος αξιέπαινων δράσεων και πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει από τη δημιουργία της, με στόχο, ως και οι ιδρυτικοί της σκοποί υποδηλούν, την προαγωγή του τεκμηριωμένου επιστημονικού λόγου, της κριτικής σκέψης και της γνώσης.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις αφενός, αναδεικνύουν την καθόλα σπουδαία συνεισφορά  νέων και καταξιωμένων επιστημόνων  σχετικά με την εξεύρεση λύσεων για διάφορα ζητήματα και προκλήσεις που απασχολούν την ανθρωπότητα και αφετέρου, μέσα ακριβώς από την ανάδειξη αυτών των παραδειγμάτων, ενθαρρύνουν τους νέους μας αξιοποιώντας τις δικές τους γνώσεις, ικανότητες και εμπειρίες να αναλάβουν και οι ίδιοι ανάλογες επωφελείς πρωτοβουλίες.

Ένα τέτοιο σημαντικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Hellas Sat, στην οποία η Οργάνωση απονέμει απόψε το βραβείο της χρονιάς, τιμώντας τη συστηματική της δραστηριοποίηση στον τομέα των δορυφορικών συστημάτων και την ενασχόλησή της με τις ειρηνικές χρήσεις του διαστήματος.

Δεν θα επεκταθώ στη δράση της Hellas Sat. Αυτό που θα ήθελα, είναι να τους ευχαριστήσω και την ίδια ώρα να εκφράσω κάποιες ανησυχίες για το διάστημα, αν η Τουρκία θα αξιώσει ανάλογο μερίδιο όπως στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Να θέλουν, δηλαδή,  αποκλειστικά δικαιώματα στο διάστημα.

Ενέργειες, όπως αυτές που καταγράφονται τούτες τις μέρες, παραβίασης του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές και δεν μπορεί κανείς, μα κανείς να παραγνωρίσει την παραβίαση, για άλλη μια φορά, που ισοδυναμεί με μια νέα εισβολή πραγματικά στα αποκλειστικά διεθνή δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι αντιδράσεις είναι αλυσιδωτές και ευελπιστώ ότι θα δημιουργήσουν εκείνους τους προβληματισμούς στην Τουρκία, ούτως ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Έχουμε πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και θα πάρουμε πολύ περισσότερα, όχι πολεμικά μέτρα, αλλά ειρηνικά μέτρα με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Είχαμε την αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων, έντονη αντίδραση και με την ευκαιρία της παρουσίας μου στο Σιμπιούς της Ρουμανίας στις 9 Μαΐου είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη να ενημερώσω όλους τους ηγέτες της Ευρώπης για το τι πραγματικά συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο.

Δώσαμε δείγματα γραφής ότι εννοούμε και θέλουμε την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Κάνουμε υποχωρήσεις που καμιά άλλη χώρα ή κανένας άλλος λαός δεν θα δεχόταν, προκειμένου να φέρουμε την ειρήνη, αλλά δεν είναι δυνατόν να παραδοθούμε ή να μετατρέψουμε μια ανεξάρτητη χώρα σε προτεκτοράτο της Άγκυρας, όπως αξιώνει μέσα από τη διατήρηση των εγγυητικών δικαιωμάτων, όπως αξιώνει μέσα από τη μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού, όπως αξιώνει με τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων, όπως αξιώνει με την ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων.

Θέλω να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ιδιαίτερα στο εσωτερικό μέτωπο. Ανεξαρτήτως εάν έχουμε εκλογές, θα πρέπει υπεράνω όλων αυτές τις κρίσιμες ώρες να τεθεί το συμφέρον της πατρίδας, το οποίο εξυπηρετείται μέσα από την ενότητα και τις δράσεις μας, την ενότητα των δράσεων μας. Δεν είναι νοητό να δίδεται από οποιονδήποτε δικαιολογία για τις ενέργειες της Τουρκίας,  διότι δεν παραδοθήκαμε ή δεν αποδεχθήκαμε τις απαράδεκτες απαιτήσεις της. Μου είναι αδιανόητο να ακούω, και δεν θέλω να προκαλέσω αλλά επιτέλους κάπου πρέπει να υπάρχει μέτρο στον μηδενισμό και την κριτική, να δικαιολογείται η Τουρκία γιατί τάχα πρέπει να συμμετέχει στα ενεργειακά δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου. Κανένας δεν απέκλεισε εκεί και όπου νομίμως δικαιούται να το πράξει.

Αλλά το να λέμε ότι θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να έχει μερίδιο, εν γνώσει μας ότι είναι επιδίωξη της η αξίωση εκμετάλλευσης, κατά παράβαση διεθνούς δικαίου, νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αδιανόητο.

Δεν θέλω αυτή την ώρα να δημιουργήσω το οποιοδήποτε ρήγμα, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως ό,τι λέγεται εδώ μεταδίδεται και στο εξωτερικό.

Αλίμονο εάν εντός των τειχών υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι δικαιολογούν παράνομες κατά το διεθνές δίκαιο πράξεις.

Αλίμονο εάν δικαιολογείται μια νέα εισβολή και παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Και τι δεν έμεινε να πράξω προκειμένου να επιστρέψουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Από την ίδια μέρα που διακόπηκαν οι συνομιλίες τόνισα στον Γενικό Γραμματέα ότι είμαι έτοιμος, όποτε αυτός το θελήσει, να συνεχίσουμε από εκεί που διακόπηκε ο διάλογος. Επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές δεν διστάσαμε να δώσουμε γραπτώς τις προτάσεις μας όταν η άλλη πλευρά παρέλειψε να το πράξει.

Είπαμε ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δηλαδή τις παράλογες αξιώσεις της άλλης πλευράς, με καινοτόμες ιδέες.

Τόλμησα να βάλω στο τραπέζι την αποκέντρωση των εξουσιών, προκειμένου να κατανοήσουν οι συμπατριώτες μας ότι δεν μπορούν να αξιώνουν περισσότερα από ό,τι καμιά κοινότητα στον κόσμο ή κράτος δεν προβλέπει για συγκεκριμένη ομάδα πολιτών. Ένα είναι η πολιτική ισότητα και άλλο είναι η πολιτική ανισότητα. Και πολιτική ανισότητα είναι αυτό που διεκδικούν, να έχουν δηλαδή το αποκλειστικό δικαίωμα για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης ή του όποιου θεσμικού οργάνου, να αποφασίζουν εκείνοι, διότι αν δεν δώσουν, όπως αξιώνουν, τη δική τους θετική ψήφο, δεν θα μπορεί να λαμβάνεται απόφαση.

Και ερωτώ τι είδους κράτος θα δημιουργούσαμε, και έχω προκαλέσει και καλέσει κατ’ επανάληψη τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αλλά και όσους προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου υπάρχει ανάλογο σύστημα με αυτό που διεκδικούν;

Πραγματικά κτίσαμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Έχουμε τις πλέον άριστες των σχέσεων με τα γειτονικά μας κράτη, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Παλαιστίνη, τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, τη Σαουδική Αραβία που για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει διαπιστεύσει Πρέσβη και έχουμε διαπιστεύσει Πρέσβη, έχουμε άριστες σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου, διατηρούμε άριστες σχέσεις με τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, εμβαθύνοντας τις σχέσεις μας και με τις ΗΠΑ μη εγκαταλείποντας παραδοσιακούς φίλους όπως η Ρωσία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις η λιλιπούτεια χώρα μας ή ο Πρόεδρος της να γίνεται δεκτός με απόλυτο σεβασμό από τον Πρόεδρο της Κίνας, από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, από όλους τους εταίρους μας ως ισότιμους και ενεργούς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να δημιουργούμε προϋποθέσεις συμμαχιών με τέτοιες συνέργειες που να γινόμαστε σεβαστοί αλλά και πυλώνας σταθερότητας και να δημιουργούμε εκείνες τις προϋποθέσεις του αξιόπιστου φίλου και συμμάχου.

Αυτά έχουν κτιστεί και ως αποτέλεσμα της παρουσίας του Ιωάννη Κασουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος τιμάται απόψε. ‘Ένας πολιτικός άνδρας με τον οποίον ξεκινήσαμε μαζί την πολιτική μας διαδρομή.

Πάντοτε στενά συνεργαζόμενοι, υπήρξαν και στιγμές που πετύχαμε να διεκδικούμε το ίδιο αξίωμα και ουδέποτε οι σχέσεις μας μολύνθηκαν, διότι το ήθος του κ. Κασουλίδη, η αξιοπρέπεια που τον διακρίνει, ουδέποτε επέτρεψαν να παρεισφρήσουν συναισθήματα πικρίας στον σεβασμό που έτρεφε ο ένας προς τον άλλον. Και όταν ήρθε η στιγμή δεν δίστασα, αλλά προέτρεψα τον Γιαννάκη Κασουλίδη το 2008 να διεκδικήσει την προεδρία του κράτους, στάθηκα στο πλευρό του, ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο των εκλογών, και αν δεν λαμβάνονταν οι παράδοξες αποφάσεις μετά διημέρου, ενδεχομένως ο Γιαννάκης Κασουλίδης να ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όχι ο Αναστασιάδης. Η αλλαγή της τελευταίας στιγμής της απόφασης του ΔΗΚΟ έφερε στην εξουσία άλλους.

Θέλω να συγχαρώ θερμά τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΝΕ για την απόφασή τους να τιμήσουν έναν άνδρα που πραγματικά τίμησε την πατρίδα μας από όποιο αξίωμα βρέθηκε, ιδιαίτερα ως Υπουργός Εξωτερικών, και αν είναι κάτι το οποίο ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει είναι ότι διακρίνεται από πολιτικό ήθος.

(ΡΜ/ΜΛ)