Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-05-2019 11:57

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην έναρξη του παγκύπριου εράνου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού

Η ανθρωπιά και ο αλτρουισμός αποτελούν δύο αξίες διαχρονικά διάχυτες ανάμεσα στους Κύπριους πολίτες και συντείνουν στη διασφάλιση συνοχής στην κυπριακή κοινωνία. Το ιδανικό της αλληλεγγύης που εμπερικλείουν, μας διαμορφώνει ως κοινωνικό σύνολο, βοηθώντας μας να αναπτύσσουμε και να διατηρούμε στενούς δεσμούς με τους συνανθρώπους μας. 

Η σημερινή εκδήλωση προγραμματίζεται ,για άλλη μια χρονιά ,από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό και συνδυάζει την έναρξη του παγκύπριου εράνου με εκδήλωση αιμοδοσίας, σε ένα πανηγυρικό κλίμα χαράς και αγάπης.

Η εθελοντική προσφορά του χρόνου και της ενέργειας των πολιτών για την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων που προκύπτουν είτε σε περίοδο ειρήνης είτε πολέμου, σε όλο τον κόσμο, αποτελεί το όραμα και την αποστολή του Ερυθρού Σταυρού. Οι στόχοι που θέτει συνεχώς ο Ερυθρός Σταυρός δεν θα εκπληρώνονταν χωρίς τη συνδρομή όλων όσοι θέτουν τον συνάνθρωπο υπεράνω του εαυτού τους.

Το πολυτιμότερο αγαθό και δώρο που μπορεί να προσφέρει κάποιος για τους συνανθρώπους του είναι ,αναμφισβήτητα, το αίμα του. Ένα δώρο που φέρει την απαράμιλλη δυναμικότητα να σώζει ζωές. Το αίμα δεν μπορεί να αγοραστεί, δεν μπορεί να κατασκευαστεί και  δεν έχει υποκατάστατο. Προέρχεται μόνο από όσους έχουν αντιληφθεί την αξία του εθελοντισμού και χωρίς να αναμένουν αντάλλαγμα, προσφέρουν ζωή, δίνοντας αίμα σε όσους το έχουν ανάγκη.

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονίσω ότι μονό 62 από τις 236 χώρες του κόσμου ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε αίμα κατά 100%, με εθελοντική, μη αμειβομένη αιμοδοσία. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνεται και η Κύπρος, η οποία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς το ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών, το οποίο ανέρχεται στο 9% του πληθυσμού. Η πρωτιά αυτή μας κάνει ιδιαιτέρως υπερήφανους, αφού αποτελεί επικύρωση των υψηλών ιδανικών και αξιών, που ως κοινωνία πρεσβεύουμε και υπηρετούμε. 

Η Πολιτεία πάντα έχει ανάγκη πολίτες που επιλέγουν να μην παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις στην κοινωνία, αλλά που με ανιδιοτέλεια, συνέπεια και προθυμία αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια για να στηρίξουν τον ευάλωτο συνάνθρωπό μας.

Είναι μεγάλη τιμή για εμένα προσωπικά, αλλά και το Υπουργείο Υγείας, η ευκαιρία που μου δίνεται να κηρύξω και φέτος την έναρξη του εράνου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού. Είναι διπλή η χαρά μου, γιατί η τελετή έναρξης του λαμβάνει πανηγυρικό χαρακτήρα με τη διοργάνωση αιμοδοσίας.

Προτρέπω όλο τον κόσμο να ενταχθεί στη μεγάλη οικογένεια των εθελοντών αιμοδοτών και να προσφέρει αίμα. Να είστε βέβαιοι ότι η ηθική ικανοποίηση από αυτή σας την πράξη θα είναι πολύ μεγάλη.

Καλώ όλους τους πολίτες, έμπρακτα να στηρίξουν το έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού, προσφέροντας στον παγκύπριο έρανο. Δεν έχει σημασία πόσο υψηλή θα είναι η εισφορά του καθενός. Σημασία έχει η πράξη της προσφοράς, ακόμη και του πιο μικρού ποσού, αφού έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε στη βελτίωση της ζωής κάποιου συνανθρώπου μας. Είμαι βέβαιος πως, για άλλη μια φορά, οι Κύπριοι πολίτες θα αποδείξουν ότι δικαίως χαρακτηρίζονται λαός της προσφοράς και της αγάπης.

(ΜΚΥ)