Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-05-2019 15:34

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην 19η ετήσια Ημερίδα του Αντιρευματικού Συνδέσμου Κύπρου, με θέμα: «Μην Αργείς, Συνδέσου τώρα: Ώρα για Εργασία»

Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας να παραστώ και να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή ημερίδα,  η οποία διοργανώνεται από τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου, μια Οργάνωση που για 35 ολόκληρα χρόνια προσφέρει υπηρεσίες προς τα άτομα που πάσχουν από διάφορες μορφές ρευματοπάθειας στην Κύπρο.

Οι ρευματικές παθήσεις είναι χρόνιες παθήσεις με πολλές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του ανθρώπου και αφορούν όλες τις ηλικίες. Αποτελούν την μεγαλύτερη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και αρκετές χιλιάδες Κύπριοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις παθήσεις αυτές.  Συγχαίρω, λοιπόν, τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο για τη δράση του και τις υπηρεσίες που προσφέρει στα θέματα πρόληψης, ενημέρωσης, θεραπείας, αποκατάστασης και στήριξης των ατόμων με ρευματικές παθήσεις και στη συνδρομή του για να καταστεί δυνατή η βελτίωση της ποιότητα ζωής των ατόμων αυτών.

Η παροχή υπηρεσιών από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συμπληρώνει τον ρόλο του κράτους, προσθέτοντας αξία στο σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται και αποδεικνύοντας ότι εδώ και χρόνια η προσφορά των Οργανώσεων στην Κύπρο έχει διαφοροποιηθεί από την αρχική της μορφή, που ήταν αυτή της φιλανθρωπίας, και έχει μετατραπεί σε ένα οργανωμένο σύστημα  προσφοράς υπηρεσιών προς αντιμετώπιση αναγκών ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας στηρίζει εδώ και χρόνια τις προσπάθειες των οργανωμένων εθελοντών στην παροχή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας. Στο πλαίσιο αυτό, επιχορηγείται και το πρόγραμμα της «Ψυχοκοινωνικής στήριξης», που λειτουργεί ο Αντιρευματικός Σύνδεσμος, το οποίο το 2018, έλαβε κρατική ενίσχυση ύψους €8.000. Ο Σύνδεσμός σας έχει, επίσης, στενή συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, το οποίο παρέχει μια σειρά από ωφελήματα, όπως επιδόματα, οικονομική βοήθεια για τεχνικά μέσα και εξοπλισμό, δελτίο στάθμευσης, Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας, καθώς και κίνητρα για επαγγελματική αποκατάσταση. Σημαντική επίσης είναι η συνεργασία με το Τμήμα Εργασίας, το οποίο παρέχει τις υπηρεσίες εξειδικευμένων Συμβούλων Απασχόλησης για την εξεύρεση εργασίας και λειτουργεί συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με κίνητρα προς εργοδότες για πρόσληψη ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρίες.

Η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, την οποία η Κύπρος κύρωσε το 2011, έχει δημιουργήσει ένα δυνατό νομικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες. Μεταξύ άλλων, προστατεύει το δικαίωμα του ατόμου με αναπηρία για εργασία που ελεύθερα επιλέγει ή αποδέχεται στην αγορά εργασίας και σε περιβάλλον εργασίας που είναι ανοιχτό, που ενσωματώνει και είναι προσβάσιμο με τις ανάλογες διευκολύνσεις. Η αγορά εργασίας, είτε από τον κρατικό τομέα είτε από τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να προάγει τις ευκαιρίες απασχόλησης και επαγγελματικής προόδου και να ενισχύει και ενδυναμώνει τα άτομα στην εύρεση, απόκτηση και διατήρηση απασχόλησης.

Τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα άτομα με χρόνιες παθήσεις είναι πολυδιάστατα και αφορούν όχι μόνο σε ατομικό και οικογενειακό πλαίσιο, αλλά και σε κοινωνικοοικονομικό, αφού απαιτούνται ποιοτικές υπηρεσίες υγείας αλλά και ψυχοκοινωνικής στήριξης, ώστε να παραμένουν ανοιχτές οι προοπτικές συνέχισης της εργασίας.  Όμως, ως Υπουργείο Εργασίας, ενθαρρύνουμε όλους να αξιοποιούν κάθε μέτρο που παρέχουν οι κρατικές Υπηρεσίες, αλλά και οι ίδιοι να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να αξιοποιούν τις ικανότητες και δεξιότητές τους, παραμένοντας ενεργά κύτταρα στην κοινωνία και απολαμβάνοντας τη μέγιστη κοινωνική ενσωμάτωση.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην εργασία, το Υπουργείο εφαρμόζει διάφορα Σχέδια Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης που απευθύνονται αποκλειστικά σε άτομα με αναπηρίες, όπως είναι το Σχέδιο Επιχορήγησης Μικρών Μονάδων Αυτοεργοδότησης με χορηγία μέχρι €8.500, το Σχέδιο Επιχορήγησης Κατάρτισης με χορηγία μέχρι €1.700 για βραχείας διάρκειας προγράμματα, το Σχέδιο Επιχορήγησης Οργανώσεων για Προγράμματα Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες με ανώτατο ποσό €10.000, το Σχέδιο Επιχορήγησης Οργανώσεων για Προγράμματα Κατάρτισης Επαγγελματιών για την Αναπηρία μέχρι €5.000, το Σχέδιο Απασχόλησης με Στήριξη, μέσω του οποίου επιχορηγούνται Οργανώσεις για την εργοδότηση καθοδηγητών εργασίας, οι οποίοι στηρίζουν στην απασχόληση άτομα με αναπηρίες και τέλος ο νόμος για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέχρι ποσοστού 10% των κενών υπό πλήρωση θέσεων.

Το Τμήμα Εργασίας, πέρνα των ειδικά εκπαιδευμένων Συμβούλων Απασχόλησης για την εξυπηρέτηση των ανέργων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού,  εφάρμοσε το  Σχέδιο Παροχής Κινήτρων για πρόσληψη ατόμων με χρόνιες πΠαθήσεις. Το Σχέδιο αποσκοπούσε στην ενθάρρυνση εργοδοτών για πρόσληψη ατόμων με χρόνιες παθήσεις και κάλυπτε  άνεργα άτομα με χρόνιες παθήσεις εγγεγραμμένα στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Το Σχέδιο υλοποιήθηκε σε συνεργασία  με την  Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων με προϋπολογισμό €1.000.000. Το ύψος της χορηγίας ανερχόταν στο 75% του μισθολογικού κόστους του εργοδοτουμένου με ανώτατο όριο της χορηγίας ήτανε €10.000. Η περίοδος εφαρμογής του Σχεδίου ήταν 12 μήνες απασχόλησης. Στην πρώτη πρόκληση, από 24.10.2016 μέχρι 31.3.2017, έχουν τοποθετηθεί 57 άτομα και στη δεύτερη πρόσκληση, από 6.7.2017 μέχρι 13.2.2018, έχουν τοποθετηθεί 48 άτομα.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχει εγκριθεί το νέο Σχέδιο που αφορά την πρόσληψη ατόμων με χρόνιες παθήσεις και θα προκηρυχθεί στις 20 Μαΐου 2019.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ξανά ότι η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη προς τις Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, έτσι ώστε όλοι μαζί να καταβάλουμε ενιαίες προσπάθειες για να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας, αναγκαίες και ποιοτικές υπηρεσίες.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή συνέχεια και κάθε επιτυχία στο έργο σας.

____________

ΜΠ/ΜΛ/ΣΧ