Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2019 09:36

Δημόσια διαβούλευση από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, για περιορισμό της χρήσης επικίνδυνων χημικών ουσιών (Κυκλοσιλοξανών)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) έχει προχωρήσει σε υποβολή πρότασης για εισαγωγή νέου περιορισμού που θα αφορά στη χρήση τριών χημικών ουσιών σε προϊόντα κυρίως προσωπικής φροντίδας και σε καλλυντικά. Οι τρεις χημικές ουσίες είναι η Οκταμέθυλοκυκλοτετρασιλοξάνη (D4), η Δεκαμεθυλοπέντασιλοξάνη (D5) και η Δωδεκαμεθυλοκυκλοεξασιλοξάνη (D6) με αριθμούς EK 209-136-7, 208-764-9 και 208-762-8 αντίστοιχα, που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πέραν του 0,1% κατά βάρος σε τέτοια προϊόντα καταναλωτικής και επαγγελματικής χρήσης. 

Οι D4, D5 και D6 χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα Έμμονες και Βιοσυσσωρευτικές Χημικές Ουσίες και έχουν περιληφθεί στον Ευρωπαϊκό κατάλογο των Χημικών Ουσιών Υψηλής Ανησυχίας. Οι ουσίες αυτές παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον και συσσωρεύονται στους ζώντες οργανισμούς προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία, λόγω των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών τους.

Η κυριότερη τους χρήση είναι σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας και σε καλλυντικά αλλά επίσης χρησιμοποιούνται σε οικιακά καθαριστικά, σε φαρμακευτικά προϊόντα (για παράδειγμα, για θεραπεία από ψείρες), σε χημικά προϊόντα της οικοδομικής βιομηχανίας, όπως βαφές και βερνίκια, σε ιατρικές συσκευές όπως αυτές της οδοντικής αποτύπωσης, σε προϊόντα συντήρησης αυτοκινήτων κ.ά.

Ο προτεινόμενος περιορισμός θα ενταχθεί στο Παράρτημα ΧVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού με αρ. 1907/2006 (Καν. REACH).  Σημειώνεται ότι έχει προταθεί να εξαιρεθεί η χρήση της D5 στα καταστήματα επαγγελματικού καθαρισμού εφόσον θα γίνεται πλήρης ανακύκλωση ή καύση της ουσίας και σε συγκεκριμένες ιατρικές συσκευές και σε φαρμακευτικά προϊόντα στοματικής φροντίδας για θεραπεία πληγών και ουλών.  Διευκρινίζεται τέλος ότι ο περιορισμός δεν θα εφαρμόζεται κατά τη βιομηχανική χρήση αυτών των χημικών ουσιών.

Ο ECHA καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν πληροφορίες που μπορεί να διαθέτουν σχετικά με την υλοποίηση των προαναφερόμενων εξαιρέσεων.  Όσοι έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το θέμα καλούνται να μελετήσουν τον φάκελο του προτεινόμενου περιορισμού και να υποβάλουν τις απόψεις τους, τυχόν επιπτώσεις που αναμένεται να έχουν λόγω της εισαγωγής του περιορισμού ή οποιαδήποτεδεδομένα κατέχουν, μέσω της ακόλουθης ιστοσελίδας του ECHA: http://echa.europa.eu/el/restrictions-under-consideration

Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή σχολίων είναι η 20η Σεπτεμβρίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405609 και 22405608.

(ΜΛ)