Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2019 19:01

Xαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε εκδήλωση αφιερωμένη στην μάνα από το ΣΚΕ Ύψωνα

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση δέχτηκα την πρόσκλησή σας για να παραστώ και να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή σας εκδήλωση, η οποία είναι αφιερωμένη στην Μάνα.

Θα ήταν παράληψη μου να μη συγχαρώ το Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού Ύψωνα και τον Δήμο Ύψωνα, για την  προσφορά σας και το ζήλο που επιδεικνύετε για βοήθεια προς τους συμπολίτες μας. Ο ΣΚΕ Ύψωνας είναι ένας εθελοντικός μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που σκοπό έχει την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής. Ιδιαίτερη προσοχή δίδει στα κοινωνικά προβλήματα που μαστίζουν την οικογένεια και το άτομο. Βασική επιδίωξη είναι η άμεση παρέμβαση για πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων με ατομικές, οικογενειακές ή ομαδικές συναντήσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μια μέρα συμβολικά αφιερωμένη στη μητέρα, η οποία αποτελεί την ψυχή της οικογένειας και που στο πρόσωπό της βλέπουμε την ανιδιοτελή και αιώνια αγάπη, την αυτοθυσία, την ασφάλεια, την παρηγοριά και την αιώνια δημιουργία.  Αυτή την ειδική ημέρα, μας δίνεται η ευκαιρία να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας απέναντι σε όλες τις μάνες. Με τη σειρά της, η πολιτεία έχει την ευκαιρία να αναγνωρίσει και να τιμήσει την προσφορά της Κύπριας μητέρας για την απέραντη προσφορά της στην κοινωνία και για τον καθοριστικό ρόλο που έχει διαδραματίσει σε όλες τις ιστορικές στιγμές που βίωσε η πατρίδα μας.

Σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε θέσει τη στήριξη της οικογένειας πολύ ψηλά στις προτεραιότητες μας και έχουμε καθορίσει σημαντικούς άξονες πολιτικής αναφορικά με την οικογενειακή πολιτική. 

Το νέο Σχέδιο Δράσης Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής 2019-2020 που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περασμένο μήνα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας όπως τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας από εμπειρογνώμονες για τους παράγοντες που καθορίζουν τις αποφάσεις των νέων για προγραμματισμό της οικογένειας και οι πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν,  τη χαρτογράφηση των υφισταμένων δομών και υπηρεσιών στήριξης γονέων και οικογενειών ώστε να εντοπιστούν τα κενά και οι ανάγκες για να γίνουν ανάλογες διορθωτικές ενέργειες, τη μελέτη της δυνατότητας εισαγωγής κινήτρων για απόκτηση δεύτερου και περισσότερων παιδιών, την εξέταση της μερικής επιδότησης της γονικής άδειας, ενισχύοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος από περισσότερους γονείς, τη λειτουργία Κέντρων Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού, τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες και κατά τις διακοπές, οι οποίοι είναι ασφαλείς και προσβάσιμοι και να λειτουργούν υπό επιτήρηση, εισαγωγή προνοιών για ευέλικτο ωράριο εργασίας και διευκόλυνσης για συμφιλίωση της οικογενειακής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, ιδιαίτερα τις γυναίκες/μητέρες  εργαζόμενες. Επίσης συνεχίζουμε την εφαρμογή του Σχεδίου «Προίκα του Μωρού» με στόχο σε άπορες οικογένειες να παρέχονται τα βασικά υλικά αγαθά, αλλά και  υπηρεσίες που έχουν ανάγκη με την απόκτηση ενός νέου παιδιού.

Ως ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικότατης προσφοράς της πολύτεκνης μάνας στον τόπο μας επαναφέρεται σταδιακά το Επίδομα Μάνας, το οποίο είχε καταργηθεί από το 2012. Στο πλαίσιο του Σχεδίου Παροχής Τιμητικού Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας, καταβλήθηκε επίδομα μάνας για τα έτη 2017 και 2018 σε 16.400  πολύτεκνες μάνες με συνολική δαπάνη και για τα δύο έτη ύψους €7,2 εκ. Ταυτόχρονα, με Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου στις δικαιούχες του επιδόματος για το έτος 2018 παραχωρήθηκε χριστουγεννιάτικο επίδομα ύψους €100, με δαπάνη €1,64 εκ. Σ΄  αυτό το σημείο θα ήθελα να σας αναφέρω ότι παραχωρήθηκε στις 16.400 πολύτεκνες μάνες που σήμερα λαμβάνουν Επίδομα Πολύτεκνης Μάνας αύξηση κατά €100 του επιδόματος που μέχρι σήμερα λάμβαναν.  Το ίδιο θα ισχύει και όσες πολύτεκνες μάνες θα λαμβάνουν επίδομα στο μέλλον.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στηρίζει εδώ και χρόνια, τις προσπάθειες των οργανωμένων εθελοντών στην παροχή προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας.

To ΣΚΕ Ύψωνα λειτουργεί τα ακόλουθα προγράμματα τα οποία το 2018 έλαβαν κρατική ενίσχυση στα πλαίσια του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:

(α)  Κατ’ οίκον φροντίδα και παροχή φαγητού με το ποσό των €4.000             

και  (β) Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών (το οποίο λειτουργεί σε σύμπραξη με τον Δήμο Ύψωνα), με το ποσό των €4.000.

Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στήριξη προς τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, έτσι ώστε όλοι μαζί να καταβάλουμε ενιαίες προσπάθειες για να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας, αναγκαίες και ποιοτικές  υπηρεσίες.

Σημ.:   Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της κας Υπουργού, ο Επαρχιακός Λειτουργός ΥΚΕ Λεμεσού κ. Παντελής Κουτσίδης.

---------------------------- 

(ΜΓ/ΕΙ)