Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-05-2019 10:42

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, στην Ημερίδα «Περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσω των συστημάτων παρακολούθησης θανάτων άγριας πανίδας στο οδικό δίκτυο»

"Επιτακτική ανάγκη η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών στα θέματα βιοποικιλότητας και η αλλαγή στις συμπεριφορές και συνήθειές μας"

Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή Ημερίδα που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου EnVeros - Erasmus+ με θέμα την «Περιβαλλοντική εκπαίδευση μέσω των συστημάτων παρακολούθησης θανάτων άγριας πανίδας στο οδικό δίκτυο».

Για αρκετά χρόνια, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ασχολείται συστηματικά με τη διατήρηση και διαχείριση της βιοποικιλότητας στην Κύπρο, και στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία δύο χρόνια επικεντρώθηκε και στη διερεύνηση του θέματος των θανάτων άγριων ζώων στο οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, πήρε την πρωτοβουλία και άρχισε πριν από δύο χρόνια, μέσω του προγράμματος CyROS (Cyprus Roadkill Observation System), την καταγραφή περιστατικών θανάτου άγριων ζώων σε όλη την Κύπρο, θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια καταγραφής των νεκρών ζώων και να στηρίξει μέτρα ανάσχεσης του φαινομένου.  

Παράλληλα, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου υλοποιεί, μαζί με άλλους εταίρους από την Κύπρο και το εξωτερικό, το έργο EnVeROS, που στόχο έχει να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σοβαρότητα του προβλήματος των θανάτων της άγριας πανίδας στο οδικό δίκτυο καθώς και την  προβολή της δυνατότητας των πολιτών να συνεισφέρουν σε μια πιο βιώσιμη κοινωνία, όπου τα μέσα μεταφοράς μπορούν να συνυπάρχουν με την άγρια ζωή.

Φίλες και φίλοι,

Δίκαια έχει αρχίσει να εμπεδώνεται στην κοινή γνώμη ότι είναι τεράστια η σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας, η οποία συνδέεται με περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους. Δυστυχώς τα στοιχεία τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και της πρόσφατης έκθεσης του ΟΗΕ και, συγκεκριμένα, της Διακυβερνητικής Επιστημονικής και Πολιτικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES), δείχνουν ότι οι ρυθμοί της απώλειας της βιοποικιλότητας έχουν αυξηθεί σε πολύ ανησυχητικό βαθμό και η κατάσταση αυτή μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι ειδικοί, η καταστροφή που έχουμε επιφέρει στη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος έχει φτάσει σε επίπεδα που απειλούν την ευημερία μας τουλάχιστον τόσο όσο η κλιματική αλλαγή που προκάλεσε ο άνθρωπος. Οι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση είναι ποικίλοι. Μια από τις απειλές για τη βιοποικιλότητα και ειδικότερα για την πανίδα, είναι και οι θάνατοι άγριας ζωής στο οδικό δίκτυο. To πρόβλημα είναι σημαντικό σε όλες τις περιοχές του κόσμου, όχι μόνο στην Ευρώπη, με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές πτυχές.

Εκτός από την απώλεια των ζώων, υπάρχει και κίνδυνος τραυματισμών ή απώλειας ανθρώπινης ζωής ως συνέπεια της σύγκρουσης οχήματος και ζώου, ενώ η παραμονή των νεκρών ζώων στο οδόστρωμα περικλείει κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Στην Κύπρο, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, είχαμε σημαντική αύξηση του οδικού δικτύου, το οποίο διασχίζει σχεδόν όλες τις προστατευόμενες περιοχές, με αποτέλεσμα οι θάνατοι των ζώων στους δρόμους να περιλαμβάνουν και πολλά από τα προστατευόμενα είδη της κυπριακής πανίδας. Είναι φανερό, ότι η διαχείριση του προβλήματος απαιτεί τη συνέργεια πολλών φορέων,  αλλά και των πολιτών. 

Αγαπητοί φίλοι,

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών στα θέματα βιοποικιλότητας και η αλλαγή στις συμπεριφορές και συνήθειες μας, αν θέλουμε να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στη γη και να προστατέψουμε το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα.  Όλοι είμαστε μέρος της λύσης. Ως κυβέρνηση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε ψηλά στις προτεραιότητες μας τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και αναπτύσσουμε μια σειρά από πολιτικές και πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, μαζί με τις πολιτικές που εφαρμόζει το κράτος απαιτείται και η αρωγή ευαισθητοποιημένων πολιτών που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια, ώστε η προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση να αποκτήσει καθολικότητα και επιτυχία.

Με την ευκαιρία της σημερινής εκδήλωσης, θέλω να συγχαρώ το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις πρωτοβουλίες του και για τον τρόπο με τον οποίο δίνει την ευκαιρία σε εθελοντές να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή, μέσω της «Επιστήμης των Πολιτών», καθώς και τους υπόλοιπους φορείς που συμμετέχουν ως Εταίροι στο έργο EnVeROS – ERASMUS+, μερικά από τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιαστούν σήμερα. 

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ημερίδας.

(MAK)