Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2019 11:29

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα συμπτώματα και τις επιπτώσεις της πολλαπλής σκλήρυνσης, πραγματοποιούμε τη σημερινή διάσκεψη, μετά από πρωτοβουλία του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, που διοργανώνει και αυτή τη χρονιά σειρά εκδηλώσεων προς αυτόν τον σκοπό.

Από το 2009, η Διεθνής Ομοσπονδία Πολλαπλής Σκλήρυνσης έχει θεσπίσει την 30η Μαΐου, ως την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Εδώ και μια δεκαετία, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πολλαπλής Σκλήρυνσης ενώνει την φωνή του με πέραν των 100 Οργανισμών για την Πολλαπλή Σκλήρυνση παγκόσμια, σε μια προσπάθεια συντονισμένης ανάδειξης των επιπτώσεων που έχει η πάθηση στον ίδιο τον ασθενή, την οικογένειά του, αλλά και το σύστημα υγείας ενός κράτους.

Στόχος είναι, μέσα από σειρά ενεργειών, να προωθηθεί η έρευνα και να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών στις κατάλληλες θεραπείες, έτσι ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση, που φτάνουν σήμερα τα 2,5 εκατομμύρια παγκόσμια.

Τα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολλαπλής Σκλήρυνσης για 35 χρόνια εργάζονται σταθερά και ακούραστα σε εθελοντική βάση, επικεντρωμένα στους πολυεπίπεδους στόχους του Συνδέσμου, προσφέροντας μέσα από στοχευμένα προγράμματα και δράσεις ουσιαστική  βοήθεια προς τους ασθενείς. Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος παρέχει υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, κατ’ οίκον φροντίδας και ψυχολογικής στήριξης.

Παρά τις πολλαπλές και πολυεπίπεδες ενέργειες των μελών του Συνδέσμου, η ανάγκη για συνεχή πληροφόρηση και εκπαίδευση του κοινού για τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της ασθένειας παραμένει μεγάλη. Όσο πιο ενημερωμένοι είναι οι πολίτες μας, τόσο πιο εξοικειωμένοι γίνονται με τα σημάδια της πάθησης. Είναι πολύ σημαντικό όλοι μας να κατανοήσουμε ότι δεν πρέπει να αγνοούμε τα σημάδια που παρατηρούμε και που μπορεί να οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της πάθησης σε πρώιμο στάδιο.

Αγαπητοί φίλοι,

Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για στήριξη των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση. Επιδίωξή μας είναι τα άτομα αυτά να παραμένουν ενεργοί πολίτες, να ακολουθούν τις δραστηριότητές τους στο μέγιστο βαθμό και σε βάθος χρόνου, αλλά και να διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους απρόσκοπτα.

Αναγνωρίζοντας το ανθρώπινο δικαίωμα της πρόσβασης σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας, το Υπουργείο Υγείας έθεσε ως βασική του προτεραιότητα τη δημιουργία υποδομών πρόσβασης στα δημόσια νοσηλευτήρια για τα άτομα με αναπηρία, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην εξασφάλιση και την παροχή σύγχρονης φαρμακευτικής αγωγής, μέσα από τον εμπλουτισμό του Συνταγολογίου με συγκεκριμένα φάρμακα για τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση. 

Η πρόσβαση των ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση σε θεραπείες και υπηρεσίες υγείας διευκολύνεται με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας σε δύο μέρες από σήμερα. Ως χρόνιοι πάσχοντες, τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα δυσκολίες και προβλήματα όσον αφορά στην πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το οικονομικό κόστος για λήψη των θεραπειών που χρειάζονταν ήταν δυσβάσταχτο.

Η καθολικότητα και η ισότητα ως βασικά χαρακτηριστικά του ΓεΣΥ συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν μέχρι σήμερα οι χρόνιοι ασθενείς μας και αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Δεν θα ωραιοποιήσω την κατάσταση και ούτε θα δώσω μεγάλες υποσχέσεις. Γνωρίζω καλά ότι η έναρξη της 1ης φάσης του ΓεΣΥ θα συνοδευτεί από κάποια προβλήματα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να αρχίσει μια τόσο μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση χωρίς δυσκολίες. Είμαστε όμως έτοιμοι να εντοπίσουμε και να επιλύσουμε τα όποια προβλήματα θα προκύψουν με γνώμονα το καλό των ασθενών συμπολιτών μας.

Είμαι βέβαιος πως στο πλευρό μας θα συνεχίσετε να βρίσκεστε εσείς, ως οργανωμένοι φορείς και εκπρόσωποι ασθενών, ως οι άμεσα επηρεαζόμενοι από την τεράστια αυτή αλλαγή. Οι παρατηρήσεις σας και οι προβληματισμοί σας έχουν συμβάλει τα προηγούμενα χρόνια στον σχεδιασμό του ΓεΣΥ και είμαι βέβαιος ότι στο ίδιο εποικοδομητικό κλίμα θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους για βελτίωση του Συστήματος στη βάση της νομοθεσίας που ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή.

Κυρίες και Κύριοι,

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, θα ήθελα ξανά να ευχαριστήσω τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολλαπλής Σκλήρυνσης για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του, που έχουν ως μοναδικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με πολλαπλής σκλήρυνση.

Εύχομαι κάθε επιτυχία σε όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις σας και καλή συνέχεια στο πολυσήμαντο έργο που επιτελείτε.

(MKY)