Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-05-2019 13:21

Συνεργασία στη διεξαγωγή πειραμάτων ανέπτυξε το Τμήμα Μετεωρολογίας και το Engineering Club του Pascal English School

Το Engineering Club του Pascal English School, σε συνεργασία με το Τμήμα Μετεωρολογίας, άφησαν με εξειδικευμένο μπαλόνι μεγάλου ύψους, μικρο-δορυφόρο με την κωδική ονομασία «Ποσειδών», ο οποίος μετέδωσε εικόνες μέχρι το ύψος των 25-30 χιλιομέτρων σε επίγειο σταθμό λήψης.

Το σήμα αναμεταδόθηκε ζωντανά σε χώρο του Pascal English School κατά τη διάρκεια διεξαγωγής εκδήλωσης για παρουσίαση της δραστηριότητας, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2019, στον χώρο του γραφείου Αθαλάσσας.

Στην εκδήλωση ο Διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας παρουσίασε στο ακροατήριο, σε πραγματικό χρόνο την όλη πορεία του εγχειρήματος, από το γέμισμα του μπαλονιού μεγάλου ύψους, την άφεσή του στην ατμόσφαιρα και την ψηφιακή παρακολούθησή του μέχρι και τα 41 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος.

Ο δορυφόρος, εκτός της εικόνας μπόρεσε να συλλέξει πληροφορίες θερμοκρασίας, υγρασίας, διεύθυνσης και ταχύτητας του άνεμου και λαμπρότητας του ήλιου, τις οποίες μετέδωσε στη γη. Το ταξίδι του «Ποσειδών» ολοκληρώθηκε στις 24 Μαΐου 2019 όταν ο μικροδορυφόρος  ανασύρθηκε στα ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο από ιδιωτικό σκάφος.

Στις 24 Μαΐου 2019 έγινε δεύτερο πείραμα με την άφεση μικροδορυφόρου βάρους 20 γραμμαρίων με την κωδική ονομασία «Ερμής», εξοπλισμένου με σύστημα φωτοβολταϊκών για επαναφόρτιση, αισθητήρων θέσης GPS και συστήματος επικοινωνίας. Το όλο σύστημα χρησιμοποίησε ειδικό μπαλόνι σταθερού όγκου το οποίο γέμισε με υδρογόνο. Ο σχεδιασμός του πειράματος θεωρητικά δίδει διάρκεια πτήσης περί τους τρεις μήνες. Το πείραμα έγινε επιτυχώς και το μπαλόνι αυτή τη στιγμή κινείται με κατεύθυνση προς ανατολή, σε υψόμετρο 13500 μέτρα και με ταχύτητα πτήσης κοντά στα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Με τα παραπάνω δεδομένα, ο δορυφόρος χρειάζεται γύρω στις 20 μέρες για να καλύψει μία πλήρη περιστροφή γύρω από την Γη. 

Το Τμήμα Μετεωρολογίας επιθυμεί να ευχαριστήσει το Engineering Club του Pascal English School για τη δυνατότητα που συμμετοχής του στη φιλόδοξη αυτή εκπαιδευτική προσπάθεια και ιδιαίτερα τον υπεύθυνο της ομάδας κ. Ελπιδοφόρο Αναστασίου για την εξαιρετική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

(ΜΛ)