Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2019 11:25

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη για την επέτειο συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στην επέτειο συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η αναφορά του κ. Συλλούρη έχει ως ακολούθως:

«Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από την ίδρυση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του κατ’ εξοχήν Οργανισμού προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην  ευρωπαϊκή ήπειρο.  Η σημαία του Οργανισμού κυματίζει σήμερα, τιμής ένεκεν, έξω από το Κοινοβούλιό μας. Κατά την πορεία ζωής του, το Συμβούλιο της Ευρώπης  μέσα από διεθνείς συμβάσεις, τις δράσεις και τις ενέργειές του, έκανε σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά, μεταξύ άλλων, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, τη δημοκρατία και την έννομη τάξη και ειδικότερα την ελευθέρια της έκφρασης και των ΜΜΕ, την ελευθερία του συνέρχεσθαι, την ισότητα, την προστασία των μειονοτήτων και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Έχει επίσης διοργανώσει εκστρατείες για σημαντικά θέματα, όπως η προστασία των παιδιών, η ρητορική μίσους, η ενδοοικογενειακή βία, τα ίσα δικαιώματα. Συνδράμει, δε, τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της τρομοκρατίας.

Στις 24 Μαΐου συμπληρώθηκαν επίσης 58 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ως το 16ο Μέλος του Οργανισμού, που σήμερα αριθμεί 47 κράτη μέλη.  Μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτηση σημαντικά ψηφίσματα για την ανάγκη διαφύλαξης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, για καταδίκη του ψευδοκράτους, για τα θέματα του εποικισμού, των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, των προσφύγων, της τύχης των αγνοουμένων κ.ά. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, εξάλλου, έχει λάβει βαρυσήμαντες αποφάσεις για την Κύπρο.      

Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση για όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας μας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης,  από το 1961 έως σήμερα,  που μέσα από την έντονη δράση τους,  συμβάλλουν πολλές φορές καθοριστικά στη διαμόρφωση της πολιτικής και των αποφάσεων της Συνέλευσης αλλά και για τα σημαντικά αξιώματα που κατέλαβαν κατά καιρούς.»

(ΜΛ)