Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2019 11:29

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων την Παρασκευή 31 Μαΐου 2019, ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Η αναφορά του κ. Συλλούρη έχει ως ακολούθως:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Μεταξύ των ετών 1916 και 1923 εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες του Πόντου υπέστησαν συστηματικά κάθε μορφής βαρβαρότητα από τους Νεοτούρκους του Μουσταφά Κεμάλ, με στόχο την εξολόθρευσή τους και τον βίαιο εκτοπισμό κάθε ελληνικού στοιχείου από την περιοχή.  Η τουρκική επιθυμία για εθνοκάθαρση και βίαιο επεκτατισμό της νέας Τουρκίας οδήγησε στον σφαγιασμό τριακόσιων πενήντα τριών χιλιάδων Ποντίων και τον ξεριζωμό άλλων τετρακόσιων χιλιάδων.  Η Τουρκική Κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά τη διάπραξη της γενοκτονίας, ισχυριζόμενη ότι οι απώλειες αυτές οφείλονται σε πολέμους και διάφορες ασθένειες.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, έχοντας από το 1994 αναγνωρίσει με ομόφωνο ψήφισμά της τη γενοκτονία των Ποντίων, εκφράζει για μια ακόμη φορά τη συμπαράστασή της στον αγώνα της ποντιακής κοινότητας για διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και καταδίκη της ως εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Παρακαλώ όπως τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας των Ποντίων.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία τους η μνήμη.»

(ΜΛ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα