Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-05-2019 13:02

Χαιρετισμός Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην έκθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων με θέμα «Οι υγρότοποι της Κύπρου και η σημασία τους»

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, αναγνωρίζοντας την αξία των υγροτόπων της Κύπρου και τα θετικά αποτελέσματα που έχει η προστασία τους στην ποιότητα ζωής μας, διοργανώνει τη σημερινή εκδήλωση, σε συνεργασία με το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria”. Σκοπός της έκθεσης είναι η ευαισθητοποίηση τόσο του κοινού όσο και των αρμοδίων, ώστε να συμβάλουν έμπρακτα στη σωτηρία των υγροτόπων μας, στη σωτηρία του πλανήτη.

Οι υγρότοποι αποτελούν παραγωγικά εργαστήρια της φύσης, με βιολογική, υδρευτική, οικονομική, επιστημονική και πολιτιστική αξία, και η προστασία τους είναι αναγκαία για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα, οι υγρότοποι της Κύπρου, φυσικοί και τεχνητοί, είναι εξαιρετικής σημασίας, αφού συμβάλλουν στην τροποποίηση πλημμυρικών φαινομένων και στον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφορέων, προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση και λειτουργούν ως φίλτρα καθαρισμού του νερού από τις τοξικές ουσίες. Οι υγρότοποί μας χρησιμεύουν ακόμη ως ενδιάμεσοι σταθμοί και ως τόποι διαχείμασης μεταναστευτικών πτηνών, παίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση των πτηνών αυτών. Αυτά τα οικοσυστήματα της Κύπρου ενισχύουν εξάλλου τον φυσικό πλούτο και την ομορφιά του νησιού, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από το φωτογραφικό υλικό που εκτίθεται σήμερα. Τουρίστες και ερευνητές έρχονται να θαυμάσουν και να μελετήσουν τα σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη χλωρίδας και πανίδας των υγροτόπων μας.

Κυρίες και κύριοι,

Δυστυχώς, οι ανεπιθύμητες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που οφείλονται τόσο σε φυσικά φαινόμενα όσο και σε ανθρωπογενείς παράγοντες, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το εύθραυστο οικοσύστημα του πλανήτη, την ανθρώπινη υγεία και την οικονομία.

Η Κύπρος δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση. Η αύξηση της θερμοκρασίας, ο περιορισμός των βροχοπτώσεων, η κακή διαχείριση των υδάτων, σε συνδυασμό με τις συχνές πυρκαγιές και τη βιομηχανοποίηση, συμβάλλουν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και στην ερημοποίηση μεγάλης έκτασης του νησιού μας.

Εξάλλου, η συνεχιζόμενη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού μας, καθιστά δυσκολότερο τον έλεγχο της οικολογικής καταστροφής που συντελείται από τον Αττίλα. Οι τουρκικές αρχές δεν αφήνουν περιθώρια συνεργασίας, με αποτέλεσμα η άναρχη ανάπτυξη και καταστροφή που συντελούνται να προκαλούν ανεπανόρθωτη διατάραξη της ισορροπίας του οικοσυστήματος στα κατεχόμενα, όπως φαίνεται και στην έκθεση φωτογραφιών, και να επηρεάζουν αρνητικά τη βιοποικιλότητα ολόκληρου του νησιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ως Κοινοβούλιο καταδικάζουμε κάθε εγκληματική αμέλεια και κάθε αλόγιστη επέμβαση στο περιβάλλον. Χρέος όλων μας είναι η προστασία των περιοχών “Natura” και των ζωνών ειδικής προστασίας, ως μια προσπάθεια καταστολής του μείζονος περιβαλλοντικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Οφείλουμε ως κράτος να στραφούμε στην πράσινη οικονομία, στην έξυπνη και υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων για την αποτελεσματική προστασία των περιοχών υψηλής βιοποικιλότητας και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Ως Πρόεδρος της Βουλής δηλώνω την ετοιμότητά μας να συνδράμουμε στην εφαρμογή σχεδίων δράσης που θα στοχεύουν στη διάσωση των υγροτόπων μας και στην ορθολογική διαχείρισή τους. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, απαιτείται συλλογική προσπάθεια του κράτους, των αρμόδιων φορέων, αλλά και του καθενός από εμάς.

Συγκεκριμένα, ως Βουλή των Αντιπροσώπων, έχουμε ήδη προβεί στην έγκριση ψηφισμάτων και στην ψήφιση νομοθεσιών για την προστασία του περιβάλλοντος και δεσμευόμαστε, σε συνεργασία με την εκτελεστική εξουσία, να θεσπίσουμε οποιαδήποτε σχετική νομοθεσία κριθεί αναγκαία. Πρόσφατα μάλιστα η Βουλή των Αντιπροσώπων προέβη στην κύρωση της νέας τροποποίησης του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ για τις Ουσίες που Καταστρέφουν τη Στιβάδα του Όζοντος, ψηφίζοντας τον σχετικό κυρωτικό νόμο, καθώς και στην ψήφιση νομοθεσίας σχετικής με την προστασία και τη διαχείριση των υδάτων.

Φίλες και φίλοι,

Σε αυτό το σημείο θέλω να συγχαρώ το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας του Περιβάλλοντος “Τerra Cypria” για την αξιόλογη δουλειά του ως προς την απογραφή και την προστασία των κυπριακών υγροτόπων και να τους ευχαριστήσω για το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό της έκθεσης που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Ευχαριστώ, τέλος, και όλους εσάς για την εδώ παρουσία σας.

(ΜΓ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα