Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-06-2019 11:23

Χαιρετισμός Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στα εγκαίνια του έργου «Ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Πάνω Λευκάρων», χθες

Ανέκαθεν ξεχώριζα τα Λεύκαρα ως ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κύπρου και κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ το επιβεβαιώνω, απολαμβάνοντας τη θερμή φιλοξενία σας.

Είναι γι’ αυτό που με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για την τέλεση των εγκαινίων της Α΄ Φάσης της Ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Πάνω Λευκάρων, ενός έργου που αναδεικνύει την ιδιαίτερη ομορφιά των Λευκάρων και το οποίο θα αποτελέσει εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη και την μελλοντική του πρόοδο.

Μέρος του οράματος των τοπικών Αρχών, ήταν η δημιουργία, μέσα από το έργο, συνθηκών, οι οποίες θα συντελούσαν στην αναζωογόνηση του Δήμου και στην αναβάθμιση και ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος.

Το όραμα άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά τον Νοέμβριο του 2016 με την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 κάτω από το Μέτρο 7: «Βασικές Υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε Αγροτικές περιοχές», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Η ιδέα αφορούσε στην ανάπλαση και αποκατάσταση ολόκληρης της κεντρικής περιοχής των Πάνω Λευκάρων, την εισαγωγή μέτρων κυκλοφοριακής ύφεσης, την τοποθέτηση αναγκαίου αστικού εξοπλισμού και φωτισμού και την ανάδειξη των τουριστικών επιχειρήσεων που υφίστανται ένθεν και ένθεν των εμπορικών δρόμων, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά.

Θεωρώ ότι μέρος του Στόχου έχει επιτευχθεί χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες των Λειτουργών του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, της Τοπικής Αρχής, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και όλων των άλλων Υπηρεσιών και ατόμων που έχουν εμπλακεί, με επιστέγασμα την άρτια και ποιοτική υλοποίηση του έργου από την Εταιρεία «S & A Power Land Construction Ltd.

Το έργο που παραδίδεται σήμερα συμβάλλει στη λειτουργική αναβάθμιση του Δήμου με τη βελτίωση των υποδομών και του οδικού δικτύου καθώς και στον εξωραϊσμό του. Παράλληλα, με την υλοποίηση και της Β΄ Φάσης του έργου θα συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση τόσο των Λευκάρων όσο και της ευρύτερης ορεινής περιοχής.

Η  έγκριση για συγχρηματοδότηση ενός τόσο σημαντικού έργου από τα Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί την ευόδωση των προσπαθειών της Τοπικής Αρχής, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Υπουργείου Εσωτερικών. Η συγχρηματοδότηση αποτελεί το έναυσμα για την οικονομική αναζωογόνηση του Δήμου με τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, αύξηση του αγροτουρισμού και τη λειτουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας.

Το έργο αποτελεί τρανή απόδειξη ότι το κράτος βρίσκεται δίπλα στους ανθρώπους της υπαίθρου, με προγραμματισμό και σχεδιασμό μιας περιφερειακής πολιτικής που θα επιφέρει ισόρροπη ανάπτυξη και ευημερία σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, τις πόλεις και τα χωριά. Αποτελεί επιβράβευση και κίνητρο για τους ανθρώπους του μόχθου που επιλέγουν να αγωνίζονται στον τόπο τους, που με αγάπη και νοσταλγία επενδύουν στη γη των γονιών και των παππούδων τους.

Η μείωση των ανισοτήτων που παρατηρείται στις ορεινές αγροτικές κοινωνίες σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους στους οποίους επενδύει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η Κυβέρνησή μας. Η διαχρονική αυξανόμενη αστυφιλία που παρατηρήθηκε κυρίως κατά τις δεκαετίες πριν και μετά την ανεξαρτησία έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση των ευκαιριών και των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους κατοίκους αλλά και την άνιση χωρική αειφόρο ανάπτυξη και την υποβάθμιση τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι ως Υπουργείο Εσωτερικών, παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε σήμερα, απόρροια της οικονομικής κρίσης, δεν στεκόμαστε παθητικοί θεατές μπροστά στις ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές. Αντίθετα, κύριο μας μέλημά μας είναι η αναστροφή αυτών των τάσεων, στηρίζοντας και μέσα από τη χρηματοδότηση διάφορων έργων τις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών για επίτευξη των αναπτυξιακών τους στόχων και επιδιώξεων.

Στις προσπάθειες της Κυβέρνησης που γίνονται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχουμε αναγνωρίσει ότι η μείωση του φαινομένου της πληθυσμιακής αποδυνάμωσης των ορεινών περιοχών, η βελτίωση της ελκυστικότητας τους και η (οικονομική) τους ανάπτυξη θα επέλθει μόνο μέσα από την ενδυνάμωση και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των ορεινών περιοχών όπως είναι ο σημαντικός φυσικός τους πλούτος, η αξιόλογη πολιτιστική τους κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα τους, οι αρχαιολογικοί τους χώροι και μνημεία.

Η αξιοποίηση αυτών των πλεονεκτημάτων αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για το κράτος ως προς την επίτευξη των μακροχρόνιων στόχων της ισόρροπης αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα βρίσκεται αρωγός στις προσπάθειες των τοπικών Αρχών για υλοποίηση σύγχρονων κοινωφελών έργων που στόχο έχουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάρων, αλλά και όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της φάσης του έργου και που χωρίς τη συμβολή τους δεν θα ήταν δυνατή η ολοκλήρωση και η λειτουργία του. Είμαι βέβαιος ότι με την μελλοντική ολοκλήρωση και της Β’ φάσης του έργου, τα Λεύκαρα θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο την χαρακτηριστική τους ομορφιά.

Δεν έχω παρά να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς επίσης και στη βέλτιστη αξιοποίηση των ωφελημάτων που θα προκύψουν από το έργο αυτό, τα εγκαίνια του οποίου τελούμε σήμερα.     

Εύχομαι σε όλους σας να έχετε μια ευχάριστη βραδιά.

(ΜΓ)