Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-06-2019 11:14

Χαιρετισμός Επ. Περιβάλλοντος στη συν. Τύπου «Ζώντας με την τεχνολογία η υγεία των παιδιών παραμένει αναφαίρετο δικό τους δικαίωμα και δική μας υποχρέωση»

Τα παιδιά μας ξεκινώντας από το στάδιο της κύησης μέχρι την εφηβεία εκτίθενται, καθημερινά, σε μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι ασύρματες συσκευές καθημερινής χρήσης και συνδέονται με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και σημεία πρόσβασης Wi-Fi όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets και άλλες ασύρματες συσκευές.

Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία  ραδιοσυχνοτήτων (30kHz-300GHz) που περιλαμβάνει και τις εκπομπές ασύρματων συσκευών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2011), έχει ταξινομηθεί ως  «πιθανώς»  καρκινογόνος κατηγορίας 2Β για τον άνθρωπο.Μελέτες των τελευταίων χρόνων δείχνουν αυξημένη επικινδυνότητα υποδεικνύοντας  την ανάγκη επαναξιολόγησης.

Πέρα όμως από αυτό τον κίνδυνο, η συνεχής, πολλαπλή και μακρόχρονη έκθεση στην ακτινοβολία αυτή, σύμφωνα με νεότερες έρευνες, είναι πιθανόν να προκαλέσει και άλλες σοβαρές βιολογικές επιδράσεις, όπως για παράδειγμα στην ανάπτυξη – λειτουργία του εγκεφάλου, του αναπαραγωγικού και άλλων συστημάτων του εμβρύου και του παιδιού, να προκαλέσει καταστροφή των νευρικών κυττάρων και του DΝΑ,  διάσπαση της προσοχής, διαταραχές στη μάθηση και άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Επιστημονικοί οργανισμοί, ιατρικοί σύλλογοι, επιστημονικές επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (διακήρυξη 1815), κ.ά. προειδοποιούν για την άμεση ανάγκη μείωσης της έκθεσης, ιδίως των παιδιών.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλα τα πιο πάνω, καθώς και την αρχή ότι – Η καλύτερη Θεραπεία είναι η Πρόληψη – αποφασίσαμε ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος να συμβάλουμε ενεργά στην εκστρατεία ενημέρωσης για την προφύλαξη και μείωση της έκθεσης των παιδιών στη μη ιονίζουσα ακτινοβολία.

Κατά την άποψη μας, επιβάλλεται η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ανάγκη δραστικής μείωσης της χρήσης και της έκθεσης των παιδιών και των εμβρύων στην πιο πάνω ακτινοβολία, στη βάση της αρχής της προφύλαξης. Ιδιαίτερα στο σπίτι και το σχολείο, όπου τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία περνούν τουλάχιστον το 60-90% χρόνου τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την Εθνική Επιτροπή «Περιβάλλον και Υγεία του Παιδιού» για τις άοκνες προσπάθειες της για την προστασία των παιδιών από περιβαλλοντικούς παράγοντες, τον Υπουργό Υγείας που μας στηρίζει και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών για το όλο στήσιμο της εκστρατείας.

 (ΕΚ)