Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-06-2019 18:20

Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Στέλλας Κυριακίδου στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ με θέμα τον τερματισμό της βίας κατά των παιδιών

Η βουλεύτρια κα Στέλλα Κυριακίδου μίλησε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα του τερματισμού της βίας κατά των παιδιών. Αφού εξήρε τη μεγάλη συμβολή του Οργανισμού σε ό,τι αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, εξήγησε ότι, εκτός από τη σωματική βία, η βία κατά των παιδιών περιλαμβάνει, επίσης, τη σεξουαλική βία και κακοποίηση, την ψυχολογική βία και τη στέρηση βασικών αναγκών. Τέτοια βιώματα, τόνισε, η κα Κυριακίδου, πλήττουν ανεπανόρθωτα την αξιοπρέπεια και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ενός παιδιού, τραυματίζοντάς το για την υπόλοιπή του ζωή.

Στη συνέχεια, αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα και στα παιδιά με αναπηρίες, η κα Κυριακίδου επεσήμανε πως αυτά, δυστυχώς, εκτίθενται, επίσης, σε πάρα πολλούς κινδύνους και ως εκ τούτου καθίστανται πιο ευάλωτα. Όμως, συμπλήρωσε, η μεταναστευτική κρίση των τελευταίων ετών έχει δημιουργήσει μια επιπρόσθετη ομάδα ευάλωτων παιδιών – αυτή των ανήλικων ή ασυνόδευτων παιδιών. Αυτά τα παιδιά εύκολα μετατρέπονται σε θύματα σωματεμπορίας, εκμετάλλευσης και ποικίλων διακρίσεων. Μεγάλος αριθμός από αυτά, επεσήμανε, έχασαν τη ζωή τους προτού καν φτάσουν στην Ευρώπη.

Η εξαιρετική δουλειά και το έργο που επιτελεί η ΚΣΣΕ στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών, είπε η Κύπρια βουλεύτρια, αποτέλεσε εξάλλου και το έναυσμα για τη σχετική πολιτική που ακολούθησε και η Κύπρος όσον αφορά στην προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Συναφώς, η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε στην κύρωση της Σύμβασης Λανζαρότε, στη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου, στην εκπόνηση της σχετικής Εθνικής Στρατηγικής και στη δημιουργία του ‘Σπιτιού για το Παιδί’ στην Κύπρο, με πολύ σημαντικά και θετικά αποτελέσματα για τη χώρα και την κοινωνία μας γενικότερα.  

Ολοκληρώνοντας, η κα Κυριακίδου τόνισε τη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών όλων των εμπλεκομένων φορέων, όπως κρατικών υπηρεσιών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε τα παιδιά που βιώνουν τέτοια περιστατικά να βρίσκουν το κουράγιο να σπάζουν τη σιωπή τους και, έχοντας την απαραίτητη στήριξη, να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον τους με ελπίδα και αισιοδοξία.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, συνεδρίας της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων της Συνέλευσης, η κα Κυριακίδου παρουσίασε στα Μέλη της Επιτροπής το Εισαγωγικό Μνημόνιο για το θέμα του ρόλου των Κοινοβουλίων στην εφαρμογή των κατευθυντηρίων γραμμών και καλών πρακτικών του ΟΗΕ όσον αφορά στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Τέλος, διεξήχθησαν χθες οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Νέα Γενική Γραμματέας του Οργανισμού για την επόμενη πενταετία  αναδείχθηκε η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας, κα Marija Pejčinovic Burić.  Η κα Pejčinovic Burić αναλαμβάνει καθήκοντα στις 18 προσεχούς Σεπτέμβριου διαδεχόμενη τον νυν Γενικό Γραμματέα, κ. Thorbjørn Jagland.

____________

/ΣΧ